Bolesti kloubů dokáží negativně ovlivnit provádění i běžných denních aktivit.
Mnozí lidé bez ohledu na věk či pohlaví denně trpí záněty, otoky a jiným nepohodlím v těchto částech těla.
Bolesti se mohou lišit od mírných až skličujících a také od akutních až po chronické.
Příčiny bolesti kloubů
Hlavními příčinami problémů s klouby bývají onemocnění dna a artritida, ale mohou být způsobeny i úrazem, leukémií, vykloubením, fibromyalgií, ztuhlými svaly nebo lupusem.
V případě existujícího onemocnění je bolest ještě více vyhrocená konzumací určitých potravin, jinými potravinami zase vyvážena.
Na našich stránkách jsme již několikrát psali o těch potravinách, které bolesti kloubů potlačují. A dnes si povíme blíže o těch druhých.
Následujících 10 potravin může přispívat ke zhoršování bolestí kloubů:
1. Cukr a umělá sladidla
Nadměrný příjem cukru vede k zánětům. Je tomu tak proto, že aktivuje cytokiny, které spouštějí záněty. Cukr navíc způsobuje přibírání a následně vyšší zatížení kloubů.
Vyhýbejte se hlavně slazeným nápojům, včetně těch, které obsahují umělá sladidla.
Studie Amerického žurnálu klinické výživy z roku 2014 zjistila, že uvedené potraviny přispívají k rozvoji artritidy hlavně u žen.
2. Červené a zpracované maso
Červené druhy masa, jako jsou hovězí nebo vepřové maso, mají vysoký podíl purinů a nitrátů, které zhoršují bolesti a záněty. Navíc v nich najdeme i toxiny, jako jsou glykáty a AGEs (tzv. pokročilé koncové produkty glykace).
Podle studie z roku 2014 provedené Národní akademií věd v USA, červené maso přispívá k rozvoji rakoviny a zhoršování zánětů.
3. Vajíčka
Vajíčka jako taková jsou zdravá potravina, avšak jejich zvýšený příjem při stávajících bolestech kloubů způsobuje problémy, zejména záněty a otoky.
Hlavně žloutek zhoršuje záněty, protože obsahuje kyselinu arachidonovou, která produkuje prostaglandiny (látky způsobující záněty).
4. Alkohol
Nadměrný příjem alkoholických nápojů má také negativní vliv na onemocnění kloubů.
Uvedené nápoje obsahují puriny. Ty se v těle přetvářejí na kyselinu močovou, která je hlavním faktorem zánětů a bolestí kloubů při onemocnění zvaném dna.
Navíc alkohol může obsahovat lepek způsobující křehkost kloubů.
5. Mléko a mléčné výrobky
Mléko také zhoršuje bolest, protože obsahuje mléčnou alergenní bílkovinu kasein. Podle Sdružení lékařů pro zodpovědnou medicínu kasein dráždí tkáně v okolí kloubů.
Namísto kravského mléka konzumujte raději mandlové anebo rýžové rostlinné mléko.
6. Obiloviny a zpracovaná mouka
Tyto potraviny mají vysoký glykemický index, což stimuluje AGEs a podporuje zánětlivé procesy.
Bylo prokázáno, že denní konzumace pšenice a cereálií přispívá k rozvoji chronického autoimunitního onemocnění a zvyšuje riziko problémů se srdcem, cukrovkou či dokonce rakoviny.
V případě onemocnění kloubů zvažte nahrazení pšeničné mouky moukou kokosovou, mandlovou, špaldovou či rýžovou.
7. Glutamát sodný (MSG)
Glutamát sodný je přídavná látka zvýrazňující chuť jídla. Přidává se proto hlavně do zpracovaných potravin.
V případě artritidy však má na ni velmi nepříznivý vliv. Proto pro jistotu studujte složení potravin a vyhněte se všem, které glutamát sodný obsahují.
8. Syrovátkové bílkoviny
Záněty kloubů zhoršují i syrovátkové bílkoviny, které podporují tvorbu kyseliny močové a její následnou krystalizaci v kloubech.
Výsledkem bývá nemoc dna a zhoršené bolesti, otoky a poškození kloubů.
9. Kukuřičný olej
Kukuřičný olej má vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, které jsou pro vaše zdraví nebezpečné.
Studie publikovaná v Americkém žurnálu výživy a metabolismu potvrdila, že tento druh olejů vede k častým zánětům.
Platí to rovněž o sóji, arašídech a salátových dresincích. Snažte se konzumovat oleje s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, jako jsou olivový, lněný nebo konopný.
10. Rafinovaná sůl
Rafinovaná sůl často obsahuje přísady a chemikálie, které narušují rovnováhu tekutin v těle a ztrátu vápníku, což pak vede k slabším kostem a kloubům.
Vyhýbejte se proto zpracované soli a potravinám rychlého občerstvení, které jí mají velké množství. Namísto rafinované soli upřednostněte mořskou nebo himalájskou sůl.
Zpracovala: Vylectese.cz
Dobry den.
Prosim , piše se stále, že je potřebné omezit rafinovany cukr.
Jak je to s třtinovým cukrem? Je trochu méně škodlivý?
Doporučuje se Melasa a ta je z třtinového cukru.
Děkuji za Vaš názor a odpověď.
ja cetl ze mlecne vyrobky jsou neutralni vuci kyseliny mocove. u dny musi byt pestra strava vyvazena, podle clanku bych nemohl nic dostupneho