Existuje několik obzvláště prospěšných potravin pro zprůchodňování a čištění cév od nánosů cholesterolu a tuků.
Pročišťováním krevních cév tak účinně zabráníte vzniku aterosklerózy. Jde o vážné onemocnění, které může vést k selhání srdce, infarktu či mozkové mrtvici.
Ryby
Jak zjistila studie na Univerzitě v Southamptonu, ryby a obzvláště tuňák a losos, jsou vysoce účinné při předcházení kornatění tepen díky svému obsahu omega 3 mastných kyselin.
Tyto látky brání oxidaci cholesterolu, ukládání nánosů v cévách a tvorbě krevních sraženin.
Špenát
Špenát je velmi bohatý na kyselinu listovou a draslík. Tyto dvě látky jsou extrémně nápomocné při předcházení vysokému krevnímu tlaku (více ZDE…).
Kromě toho špenát zabraňuje tvorbě nadměrného cholesterolu a chrání před srdečním selháním v dlouhodobém horizontu.
Je také bohatý na lutein – látku, která chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací očí.
Česnek
Zdravotní účinky česneku při předcházení více druhům onemocnění, zejména vysokému krevnímu tlaku a nemocí srdce, jsou známé už dávno.
Několik studií v současnosti potvrdilo, že česnek je prospěšný především proti kornatění tepen (ukládání vápníku).
Brusinková šťáva
Na pročištění arterií od nánosů a cholesterolu stačí vypít tři sklenice brusinkové šťávy za týden.
Jedinečné léčebné účinky brusinek pocházejí z jejich vlastnosti zvyšovat schopnost buněk absorbovat a spalovat tuk na vytvoření energie.
Pomocí spalování tuku v buňkách předchází jeho ukládání v cévách.
Olivový olej
Vynikající účinky olivového oleje v souvislosti s prevencí cholesterolu byly potvrzeny několika vědeckými studiemi.
To, co tento olej činí obzvláště přínosným, je jeho vysoký obsah mononenasycených kyselin, které dokáží vyčistit arterie od nahromaděného špatného LDL cholesterolu (více ZDE…).
Rajčata
Rajčata mají v sobě velké množství lykopenu. Ten je podle jedné korejské studie speciálně vhodný pro předcházení tloustnutí a kornatění artérií.
Jiné studie potvrdily, že ženy, které pravidelně konzumovaly rajčata, jsou méně náchylné na kardiovaskulární onemocnění.
Ovesné vločky
Ovesné vločky obsahují vlákninu, která brání tvorbě cholesterolu.
Podle studií 1,5 až 2 sklenice (300 až 400 ml) ovesných vloček denně dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 20 %.
Toto číslo může znamenat rozdíl mezi užíváním a neužíváním léků na cholesterol, které mívají mnoho nebezpečných vedlejších účinků.
Granátové jablko
Granátové jablko je extra bohaté na antioxidanty (více ZDE…). Jde o jedno z nejlepších druhů ovoce na předcházení kornatění tepen.
Tím, že omezuje množství cholesterolu v krvi, snižuje poškození cév a předchází procesu aterosklerózy.
Kiwi a ananasový meloun
Své arterie dokážete důkladně pročistit i tím, že budete konzumovat 200 gramů ananasového melounu a kiwi denně.
Tyto druhy ovoce jsou bohaté na antioxidanty, které mají extrémní přínos na snižování hladiny špatného LDL cholesterolu v krvi.
Hrozny
Hrozny obsahují bioflavonoidy, resveratrol a kvercetin bránící oxidaci cholesterolu. Tímto způsobem se efektivně snižuje ukládání nánosů na stěnách krevních cév.
Hrozny také snižují riziko onemocnění srdce a riziko tvorby krevních sraženin.
Zpracovala: Vylectese.cz
Zajímá me^ to