Čína je v dnešním moderním světě neuvěřitelně důležitá. Kromě neuvěřitelných tradic, specifik či výborné kuchyně také vyrábí řadu výrobků, které potřebujeme a používáme každý den.
Dosud byl její průmysl pod dohledem veřejnosti, ale kvůli nedokonalosti norem se lidé začali vyhýbat produktům dováženým z Číny.
Na trhu byly totiž některé odporně levné čínské výrobky plné toxických látek a ty byly prodávány v USA a po celém světě.
Prozradíme vám deset nelegálních čínských potravin, kterým byste se měli vyhnout, protože jsou plné nebezpečných toxinů a jsou běžně dostupné.
1. Falešný ženšen
Kořen ženšenu je populární léčivá rostlina, která se v Číně běžně používá již více než tři tisíciletí. Jeho cena se rychle zvyšovala, proto se místní obyvatelé snažili najít způsob, jak z toho vytěžit co nejvíce. Začali ho tak vařit v cukru, aby byl kořen těžší.
Wei Feng, čínský zdravotní odborník z Národního ústavu pro kontrolu potravin a léčiv (NIFDC), tvrdí, že hlavním problémem nejsou jen maloobchodníci, kteří okrádají své zákazníky, ale i pracovní postup, při kterém se z potravin odstraňují výživné látky.
Zjistil, že přírodní ženšen obsahuje 20 % cukru a ten falešný ho obsahuje až 70 %, což je velmi škodlivé pro zdraví.
2. Falešný zelený hrášek
Zprávy tvrdí, že falešný zelený hrášek byl vyroben v čínské provincii Hunan v roce 2005. Tento příběh publikovaný v místních novinách potvrdil, že tento hrášek byl těžký poté, co se uvařil, a voda měla nepřirozenou zelenou barvu.
Výrobci z něj velmi prosperovali a vyšetřování zjistilo, že jedna z těchto ilegálních dílen vyráběla tento falešný zelený hrášek 3 roky a pak byla zavřena.
Falešný hrášek se vyráběl z hrášku, sójových bobů s přídavkem zeleného barviva a disiřičitanu sodného (E223), který sloužil jako konzervační látka a bělidlo. Toto barvivo je zakázáno kvůli jeho rakovinotvorným vlastnostem a kvůli schopnosti bránit absorpci vápníku v těle.
Sang Liwei, odborník na bezpečnost potravin v Pekingu, prohlásil, že tento výrobek předtím používali v čínských provinciích Hunan a Guangdong.
Podle něj čínští úředníci označují potraviny za případně nebezpečné pouze v případě, pokud alespoň jeden člověk kvůli nim zemře. A potenciální nežádoucí účinky takových výrobků nebo nesprávné použití přídatných látek nejsou na etiketě uváděny, dokonce jsou dále prodávány.
3. Imitace vajec
Existují instruktážní videa na čínských webových stránkách, které znázorňují způsob, jak Číňané vydělávají 70 dolarů denně z výroby a prodeje falešných vajec. Ty obsahují škodlivé složky zahrnující želatinu, kyselinu alginovou (E400), chlorid vápenatý, vodu, kamenec hlinito-draselný a umělé barvivo.
Jejich vaječné skořápky jsou vyrobeny z uhličitanu vápenatého a konzumace těchto vajec vede ke ztrátě paměti a demenci.
4. Falešné sladké bramborové nudle
Čínské úřady zjistily, že zařízení nacházející se ve městě Zhongshan vyrábělo nejméně 5,5 tun falešných nudlí. Mnozí lidé si stěžovali na podivnou chuť těchto sladkých bramborových nudlí.
Vyšetřovací orgány zjistily, že tyto nudle obsahovaly kukuřici s průmyslovým inkoustem, který je barvil do fialova a také obsahovaly parafín.
5. Plastová rýže
Čínské úřady našly falešnou rýži prodávanou v zemi. Předpokládá se, že tato rýže obsahovala brambory a syntetickou pryskyřici! Tato rýže zůstávala tvrdá i po uvaření a způsobovala stejné nežádoucí účinky jako falešný hrášek. Její dlouhodobá konzumace vedla k rakovině.
Znovu se potvrdilo, že hlavním cílem výrobců je zisk z falešných variant potravin. Tato falešná rýže se stala populární a získala název “Wuchang”.
6. Průmyslová sůl prodávaná jako stolní sůl
Vzhledem k nepříznivým účinkům její konzumace je průmyslová sůl označována jako „nevhodná pro lidskou spotřebu“, ale je mnohem levnější. V průběhu posledních 13 let byla tato sůl prodána nejméně 12 lidem.
Tato škodlivá sůl vede k psychickým i fyzickým problémům zahrnujícím poruchy reprodukčního systému a hypotyreózu, která je způsobena sníženou funkcí štítné žlázy.
7. Hovězí maso vyrobené z vepřového masa
Vepřové maso je v Číně mnohem levnější, proto se v restauracích prodávalo jako hovězí maso. Je chemicky zpracované, a to přidáním hovězího extraktu a maskovací polevy, ve které bylo maso marinované 90 minut.
Odborníci lidem doporučují, aby se vyhnuli falešnému hovězímu masu, protože jeho dlouhodobá konzumace způsobuje znetvoření, otravu, a dokonce rakovinu.
8. Dětská výživa
CBS News oznámily, že téměř 50 lidí bylo obviněno z výroby falešné instantní dětské výživy, která způsobila četná úmrtí dětí v čínské provincii Fuyang v roce 2004. Tato dětská výživa obsahovala jen několik živin, a ty byly většinou vyrobeny z křídy.
U všech dětí, které ji konzumovaly, se vyvinulo „onemocnění velké hlavy“, které se projevovalo zvětšením hlavičky dítěte a pomalým zhoršováním celkového zdraví.
9. Bahno prodávané jako pepř
To je stejně šokující! Místní noviny uvedly, že v čínské provincii Guangdong místní obchodník prodával na trhu bahno jako pepř.
Stejně prodával i bílý pepř, který byl vyrobený z bílé mouky. Když ho zadržela policie, vyjádřil se, že jeho výrobek by lidi nezabil. Neuvěřitelné!
10. Vlašské ořechy plněné cementem
V roce 2012 čínský chlapík koupil celé vlašské ořechy ve městě Zhengzhou, ve kterých doma našel rozbité betonové kousky. Beton byl zabalený do papíru, aby se zabránilo podezřelému hluku při třesení ořechy.
Obchodník měl v plánu prodávat tyto falešné ořechy, aby na nich dobře vydělal, protože byly mnohem těžší než ty skutečné.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář