Americký institut pro rakovinu (NCI) na své webové stránce uvádí, že většině rakovin se dá vyhnout. Vědci odhadují, že je to 60 až 70 % ze všech případů.
Jak? Jednoduše tak, že vědomě učiníme pár rozhodnutí týkajících se naší stravy a životního stylu.
A v našem dnešním článku se budeme věnovat právě tomuto tématu.
Konkrétně si řekneme o tom, jaké změny ve svém životě musíte provést, abyste zlepšili své zdraví a vyhnuli se toxinům, které u vás zvyšují riziko rozvoje rakoviny.
1. Plechovky potažené plastem obsahujícím BPA
Bifenol A (BPA) je látka, která se často nachází v plastech, zejména těch, které se používají na vnitřní potah v kovových plechovkách.
Laboratorní studie na buňkách a zvířatech prokázaly, že bifenol A způsobuje rakovinu, neplodnost, cukrovku a obezitu.
BPA se nachází dokonce i v některých kompozitech pro výrobu zubních plomb.
2. Uzené a jinak tepelně zpracované masné výrobky
Při výrobě uzených potravin se používají dusičnany a dusitany jako konzervanty a také jako látky, které ustálí barvu masa.
Avšak během vystavení teplu se mění na takzvané nitrosaminy a nitrosamidy, které jsou již karcinogenní.
Experti doporučují vyhýbat se hlavně slanině, klobásám, párkům a salámům.
3. Ryby z farmy
Podle Organizace sledující kvalitu potravin a vody (Food and Water Watch) obsahují ryby z farmy mnohem vyšší koncentrace toxinů než divoce žijící ryby.
Jedná se hlavně o polychlorované bifenyly, které jsou známým karcinogenem.
Kromě toho ryby chované v zajetí mají vyšší riziko onemocnění, a proto se jim do stravy přidávají antibiotika, která se pak dostávají do jejich masa.
Kromě toho jsou tyto chovné ryby ošetřované pesticidy, neboť se u nich častěji vyskytuje napadení parazity.
4. Grilované maso
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) vznikají během spalování určitých látek, jako například uhlí nebo dřeva.
Problém vzniká v případě, kdy tuk z masa kápne na gril a následně vyšlehne vzhůru oheň a kouř, což umožňuje zmiňovaným PAH přilepit se na opékané nebo grilované maso.
PAH jsou známé karcinogeny, kterým byste se měli snažit vyhýbat. Přečtěte si náš článek, jak správně grilovat maso, abyste v něm snížili tvorbu rakovinotvorných látek.
5. Hydrogenované (ztužené) rostlinné oleje
Hydrogenované oleje nejsou přírodní, ale lidmi vytvořené látky. Tyto oleje mají chemicky pozměněnou strukturu, aby se zabránilo jejich oxidaci a prodloužila se jim doba spotřeby.
Harvardská škola veřejného zdraví uvádí, že tyto tuky způsobují nadměrnou aktivitu imunitního systému a záněty, které pak vyvolávají onemocnění srdce, mozkové mrtvice či cukrovku.
Kromě toho během průmyslového zpracování se do těchto olejů přidávají další chemikálie, které mají za úkol maskovat jejich nepříjemný pach a zlepšovat chuť.
6. Popcorn z mikrovlnky
Balíčky do mikrovlnky, ve kterých se prodává popcorn, jsou pokryty kyselinou perfluorooktanovou (PFOA) a perfluorooktansulfonátem (PFOS), aby tuk neprosákl přes obal.
Při zahřátí však tyto chemikálie pronikají do popcornu. V těle pak působí jako toxiny.
U PFOA se prokázalo, že u zvířat způsobuje nádory (převážně ve slinivce břišní, játrech, varlatech a vaječnících). U pracovníků továrny, kde se tyto látky používají, se ve zvýšené míře vyskytuje rakovina prostaty.
7. Neorganické, silně postřikované ovoce a zelenina
V současnosti se při pěstování ovoce a zeleniny ve zvýšené míře používá množství pesticidů, herbicidů, GMO a jiných chemikálií, které zvyšují riziko rakoviny.
Snažte se tedy kupovat organické plodiny nebo se před konzumací snažte zbavit co největšího množství škodlivin u běžných plodin pomocí našich receptů (více ZDE…).
8. Zpracované potraviny
Jak jsme již uvedli v druhém bodě, tento druh potravin obsahuje potenciálně nebezpečné množství dusitanů, které zvyšují hlavně riziko rakoviny žaludku.
Kromě toho jsou zpracované potraviny plné dalších nezdravých přísad, jako je bílá mouka, cukr, rostlinné oleje bohaté na omega-6 a chudé na omega-3 kyseliny, barviva a jiné nezdravé látky.
9. Rafinovaný cukr a jemu příbuzná sladidla
Výzkumníci prokázali souvislost mezi vysokou konzumací cukru a několika vážnými poruchami. Jde nejen o cukr (více ZDE…), ale také o příbuzná sladidla, jako jsou fruktóza či glukózo-fruktózový sirup.
Mezi rizika cukrů patří hlavně vysoká hladina špatného LDL cholesterolu v krvi, nízká hladina zdravého HDL cholesterolu, zvýšené riziko onemocnění srdce, zvýšená úroveň triglyceridů, obezita, snížená imunita, artritida a mnoho dalších onemocnění.
10. Mnohé nealkoholické a sportovní nápoje
Nealkoholické a sportovní nápoje nemají téměř žádnou nutriční hodnotu.
Jsou plné cukrů, kukuřičného sirupu, fruktózy, barviv, bromovaných rostlinných olejů (zpomalovače hoření) či aspartamu, který je spojován se zvýšeným rizikem rakoviny mozku.
Zdroj: healthyfoodroom.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář