„Superpotraviny“ neboli „superfoods“ bychom na základě několika definic mohli charakterizovat jako ty potraviny, které jsou díky svému vysokému obsahu živin mimořádně prospěšné pro naše zdraví a vitalitu.
„Super-co?“
Superpotraviny. (Možná si je představujete jako nějaké ovoce či zeleninu, které jsou oděné v létajícím plášti, jaký měl Superman! Nebo ne?)
Jídlo, které konzumujeme, přímo ovlivňuje to, jak se celkově cítíme. Jednoduše řešeno, potraviny, které obsahují životně důležité živiny, vyživují naše tělo i ducha.
A naopak, průmyslově zpracované potraviny, jídla připravená v mikrovlnce či jídla rychlého občerstvení náš organismus nepřiměřeně zatěžují a obírají nás tak o energii (více ZDE…).
Konzumace čerstvých, průmyslově nezpracovaných potravin (často označovaných jako „biopotraviny“) má příznivý vliv téměř na každý jeden biologický proces, který probíhá v našem organismu.
Biopotraviny pozitivně ovlivňují činnost mozku a srdce, ale jsou velmi potřebné i pro zdraví našich kostí, plic, ledvin… a mohli bychom pokračovat dál.
Zahrnout superpotraviny do jídelníčku je jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké můžeme učinit pro naše zdraví.
Nehledě na to, že mají zábavný název, měli bychom je začít brát vážněji. Jejich zdraví prospěšné účinky nejsou žádným výmyslem. Náš organismus z nich má nemalý užitek.
Když budete číst dál, všimněte si, že seznam deseti nejlepších superpotravin pokrývá každou důležitou kategorii – antioxidanty, minerály, vitamíny, ovoce, zeleninu, ořechy, a dokonce čokoládu!
Top 10 superpotravin
1. Mandle
Kromě toho, že jsou skutečnou pochoutkou, jsou plné důležitých živin.
Avšak s jejich konzumací, jako s konzumací všech jiných druhů ořechů, to netřeba přehánět. Jedna porce (přibližně 20 mandlí) musí bohatě stačit každému.
Jen jedna porce mandlí (více ZDE…) obsahuje 6 gramů bílkovin a 14 gramů nenasycených tuků, které příznivě ovlivňují zdraví našeho srdce.
2. Avokádo
100 gramů čerstvého avokáda obsahuje 12 gramů zdravých nenasycených mastných kyselin. Pokud vám někdo bude radit, abyste do své stravy zahrnuli co nejméně tuků, buď neví, o čem mluví, nebo neříká celou pravdu.
Máme na mysli mononenasycené tuky (mononenasycené mastné kyseliny), které jsou pro naše zdraví nenahraditelné – snižují hladinu nezdravého LDL cholesterolu, a tím snižují riziko vzniku srdečních chorob či mrtvice.
3. Brokolice Rabba (Rapini)
Rapini je druh tmavé listové zeleniny, které se někdy říká „Italská brokolice“.
Rapini se pěstovalo i v našich zeměpisných šířkách – naši praprarodiče si možná budou pamatovat, že semínka této zeleniny byla často alternativou, pokud nebylo možné sehnat semínka brokolice.
Je to zelenina nahořklé chuti, která z pohledu výživových hodnot patří mezi nejvyváženější potraviny. Obsahuje slušné množství vlákniny, vápníku, železa (více ZDE…) a draslíku.
Je také vynikajícím zdrojem vitamínů A, C a K.
Kromě toho obsahuje lutein. Jedná se o velmi silný antioxidant, který snižuje zánět, chrání nás před Alzheimerovou chorobou, snižuje vysoký krevní tlak, a dokonce zpomaluje proces stárnutí.
4. Borůvky
Pokud přemýšlíme, které potraviny můžeme zařadit mezi ty s nejvyšším obsahem antioxidantů, borůvky jsou jistě jedním z nejlepších kandidátů.
Kromě vysokého obsahu antioxidantů prospívají naší pleti, pomohou nám shodit nadváhu, zlepší činnost mozku, účinně zabraňují vzniku rakoviny, zpomalují stárnutí (více ZDE…) a zlepšují trávení.
A… na palačinkách chutnají tak lahodně!
5. Špenát
Špenát je nabitý vitamíny A a C. Je také výborným zdrojem folátu a hořčíku. Náš mozek a nervová soustava ke své funkci nutně potřebují dva hormony – dopamin a serotonin.
A právě foláty a hořčík, které jsou hojně obsaženy právě ve špenátu, se podílejí na optimální tvorbě těchto dvou hormonů v našem organismu.
Špenát navíc obsahuje množství betakarotenu, luteinu a zeaxantinu.
Tyto látky chrání náš zrak před takovými nemocemi, jako je makulární degenerace, která je příznačná pro vyšší věk.
6. Sladké brambory (batáty)
Sladké brambory jsou jedním z nejlepších zdrojů betakarotenu, jenž se v našem organismu mění na vitamín A.
A pokud si chceme doplnit i chybějící vitamín B6, vitamín C, draslík či vlákninu, můžeme je považovat za výbornou volbu.
7. Losos
Maso z lososa je zřejmě nejzdravějším druhem masa, které existuje.
Dnes je již dobře známým faktem, že maso z ryb, a zejména z lososa, je nepřekonatelným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko vzniku rakoviny, deprese (více ZDE…) a srdečních onemocnění.
Méně známým faktem je, že jedna porce lososového masa (75 g) obsahuje přibližně 50 % doporučené denní dávky niacinu (vitamínu B3), který potřebujeme, pokud nechceme riskovat ztrátu paměti či vznik demence.
8. Česnek
Česnek můžeme vskutku vnímat jako přírodní lék se silnými protizánětlivými účinky, který snižuje i hladinu nezdravého LDL cholesterolu či vysoký krevní tlak.
Také posiluje naši imunitu tím, že pomáhá z našeho organizmu vyhánět bakterie a viry.
Měli bychom dbát na to, abychom ho nevařili příliš dlouho.
Když je vystaven vysoké teplotě déle než 10 minut, ztrácí podstatnou část ze svých výživových a pro naše zdraví prospěšných hodnot.
9. Citrony
Citrony jsou pro naši imunitu ohromnou pomocí právě díky svému vysokému obsahu vitamínu C – jen jeden citron (více ZDE…) obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C.
Citrony se mohou pyšnit silnými protizánětlivými účinky, a kromě toho v našem organismu zvyšují i hladinu zdravého HDL cholesterolu.
A jedna z nejlepších věcí, kterou můžeme udělat, je dát si citrónovou šťávu do čaje – tak získáme z obou co nejvíce.
Mnoho výzkumů už potvrdilo, že šťáva z citrusů (zejména z citronu) zlepšuje vstřebávání antioxidantů (z čaje) až o 80 %.
10. Hořká čokoláda
Ano, dokonce i hořká čokoláda patří mezi superpotraviny!
Hořká čokoláda patří ve skutečnosti mezi nejzdravější potraviny na světe. Že nevěříte?
Jen se podívejte, jaké výživové hodnoty má 100gramová tabulka hořké čokolády (s obsahem kakaa 70 až 85 %):
- 11 gramů vlákniny
- 89 % doporučené denní dávky (DDD) mědi
- 67 % DDD železa
- 58 % DDD hořčíku (více ZDE…)
- 98 % DDD manganu
Abychom nezapomněli, tato oblíbená pochoutka prospívá našemu mozku.
Podle výzkumu, který byl zveřejněn v Žurnálu kardiovaskulární farmakologie (Journal of Cardiovascular Pharmacology), konzumace čokolády s vysokým obsahem kakaa zlepšuje proudění krve do přední části mozku (prefrontální kortex), což se projevuje v lepším zvládání úkolů, které jsou náročné na přemýšlení!
Závěr
Na závěr vám ještě přinášíme několik dalších známých superpotravin.
Je jich samozřejmě ještě více, ale nemůžeme se jim podrobněji věnovat. Zde jsou některé z nich:
1. řecký jogurt: je plný probiotik a bílkovin
2. kapusta: obsahuje hodně vápníku, vlákniny, železa a antioxidantů
3. ovesná kaše: bohatý zdroj antioxidantů a vlákniny
4. červená řepa: obsahuje betakyanín a betaxantín (rostlinné pigmenty), které zabraňují vzniku degenerativních onemocnění
5. jablka: nízkokalorický zdroj vlákniny, který snižuje riziko vzniku astmatu, kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a cukrovky
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář