Potraviny, které jíte, mohou být kyselé, zásadité nebo neutrální. Na základě toho se pak mění i pH vašeho vnitřního tělesného prostředí.
O zásaditých potravinách se říká, že mají celou řadu zdravotních přínosů.
Kvůli faktorům, jako jsou stres, znečištěné prostředí či nemoci, vaše tělo prochází každý den mnoha změnami.
Právě proto potřebujete provést opatření, abyste své tělo zregenerovali na buněčné úrovni a žili tak zdravější a delší život.
Dnes vám prozradíme 10 potravin, které váš organismus dokážou vyčistit a opravit. Kromě toho podpoří tvorbu nových buněk a zesílí váš imunitní systém.
1. Achiote
Achiote je jihoamerická potravina (na úvodním obrázku), známá také pod názvem annatto. Je zdrojem velmi silného antioxidantu norbixin.
Tato látka má antimutagenní účinky a chrání tak buňky před poškozením DNA a následnými zhoubnými mutacemi.
Říká se o ní, že posiluje kosti, urychluje hojení, léčí horečky, zlepšuje zrak a snižuje nevolnost. Můžete ji koupit v některých obchodech se zdravou výživou.
2. Burro banány
Jde o druh banánů, které jsou menší než ty běžné, ale o to bohatší na výživné látky. Obsahují hodně železa a mědi, čímž pomáhají zlepšovat krevní obraz a množství červených krvinek.
Jsou zvláště oblíbené u dietologů, protože mají nízký objem kalorií a zároveň jsou bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B.
Kromě toho obsahují hodně vlákniny, draslíku (více ZDE…), hořčíku, vápníku, zinku a selenu.
3. Ananasový meloun (cantaloupe)
Tento druh oranžového melounu je plný betakarotenu a fytonutrientů, které napomáhají tělu zbavovat se toxinů.
Kromě toho pomáhá s tvorbou bílých krvinek a zlepšuje imunitu organismu vůči toxickým substancím. Tento zásaditý zázrak je bohatý na draslík, vitamíny B, vitamín K, vlákninu a hořčík.
Jedlá semínka ananasového melounu zas vašemu tělu dodají důležité omega 3 mastné kyseliny.
4. Oregano
Oregano (více ZDE…) obsahuje několik organických sloučenin, které pomáhají chránit vaše střeva před infekcemi. Dokáže také stimulovat tvorbu bílých krvinek a podpořit tělo vyléčit se rychleji z nemocí.
Jedná se o geniální bylinku k léčbě respiračních onemocnění, zánětů močových cest a zmírňování menstruačních křečí.
5. Švestky
Na první pohled obyčejné ovoce, ale ve skutečnosti je cennější, než si mnozí myslíme. Jejich obsah antioxidantů činí ze švestek jednu z nejlepších potravin na posílení imunity.
Také se o nich říká, že zpomalují formování nádorů v těle.
Mají vysoký podíl vitamínů skupiny B, vitamínu E a minerálů jako draslík, železo, hořčík, zinek a vápník.
6. Mořská sůl
Mořská sůl na rozdíl od klasické soli obsahuje i jiné důležité minerály pro naše tělo než jen sodík. Pomáhá udržovat správnou hladinu elektrolytů a tekutin v těle.
Příznivě působí na naši hladinu pH vnitřního prostředí.
7. Graviola (Anona muricata)
Graviola pozitivně ovlivňuje vaše celkové zdraví tím, že udržuje buňky čisté. Obsahuje také silné antioxidanty a stimuluje imunitu tím, že podporuje tvorbu bílých krvinek.
Listy a plody gravioly jsou známé tím, že léčí bolesti zad, cukrovku, vředy, a dokonce i rakovinu. Říká se o ní, že je na rakovinu silnější než chemoterapie.
8. Tef (Eragrostis tef)
Tef je druh obiloviny, která obsahuje látky nezbytné pro růst a rozvoj nových buněk. Kromě toho jsou uvedené látky nápomocné při obnově a regeneraci starších buněk.
Tato úžasná obilnina je navíc extrémně bohatá na bílkoviny, vlákninu, mangan, vápník a železo.
9. Wakame
Wakame je mořská řasa obsahující látku fukoxantin, která potlačuje ukládání tuku v těle a také stimuluje oxidaci, tedy spalování existujících tuků.
Uvedená sloučenina se téměř vůbec nevyskytuje v jiných potravinách. Proto pokud se snažíte zhubnout, určitě byste ji měli zařadit do svého jídelníčku.
Kromě toho je poměrně bohatým zdrojem vápníku, jódu (více ZDE…), kyseliny listové a lignanů, které pomáhají se svalovou relaxací a regulací enzymů v těle.
Dá se koupit v obchodech se zdravou výživou a některých supermarketech.
10. Divoká rýže
Divoká rýže je poměrně tmavá, až černá, na rozdíl od klasické bílé rýže. Velmi dobře podporuje tvorbu bílých krvinek, které jsou prvním obranným mechanismem těla před patogenními organismy a toxiny.
Divoká rýže obsahuje látky podporující tvorbu kolagenu potřebného na opravu poškozených orgánů, tkání a cév.
Její vysoký obsah vlákniny zajišťuje dobré trávení a drží cholesterol na uzdě. Je také bohatá na vitamíny A, C, E a kyselinu listovou (vitamín B9) či minerály jako zinek a fosfor.
Zdroj: detechter.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Tvrdíte, že divoká rýže je také bohatá na vitaminy A, C, E a kyselinu listovou (vitamin B9) či minerály zinek a fosfor. Jelikož se divoká rýže před konzumováním musí převařit, syrová je těžce poživatelná, mám vyzkoušené, pak váš údaj o vitamínu C je zavádějící. Vitamín C, jeho stabilita, osciluje kolem 60 st.Celsia. Tedy se zlikviduje na složky nevýznamné pro organismus.