Většina z nás považuje okurku za obyčejnou zeleninu vhodnou do čerstvých salátů nebo na zavařování, ale ani jen netušíme o všech úžasných přínosech okurky pro náš organismus.
Dnes vám prozradíme deset přínosů, které pro vaše zdraví dokáže udělat tento druh zeleniny. Ode dnes se na okurku budete dívat úplně jinak než doposud.
1. Zmírňuje bolesti kloubů při dně a artritidě
Okurka je výborným zdrojem křemíku. Ten je známý tím, že podporuje zdraví kloubů posilováním chrupavek a pojivové tkáně.
2. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Účinné látky v okurce, známé pod názvem steroly, pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi.
3. Pomáhá při hubnutí
Díky svému nízkému obsahu kalorií a vysokému podílu vody je okurka ideální potravinou pro ty, co se snaží zhubnout. Vyzkoušejte tento nápoj na hubnutí, který podporuje spalování břišního tuku během noci.
4. Podporuje trávení
Její vysoký podíl vody a vlákniny je velmi účinný při odstraňování toxinů z trávicího traktu. Kromě toho výborně podporuje trávení.
5. Předchází bolestem hlavy
Okurka obsahuje adekvátní množství sacharidů a elektrolytů, které jsou užitečné, jak při snižování pocitů hladu, tak při bolestech hlavy.
6. Bojuje s rakovinou
Polyfeloly v okurce nazývané lignany se ukázaly jako schopné snižovat potenciální riziko některých druhů rakoviny.
7. Re-hydratuje a re-mineralizuje tělo
Okurky obsahují až 95 % vody. Díky tomu udržují tělo dobře hydratované (více ZDE…), zbavují ho škodlivin a doplňují potřebné minerální látky.
8 Podporuje zdravé a lesklé vlasy
Jejich obsah křemíku a síry zlepšuje kvalitu vlasů a stimuluje jejich růst.
9. Léčí cukrovku
Okurka obsahuje hormon, který je potřebný pro buňky pankreatu při produkci inzulínu. Ukázalo se, že konzumace této zeleniny pozitivně ovlivňuje pacienty s cukrovkou.
10. Kontroluje krevní tlak
Okurky se vyznačují vysokým podílem draslíku. Jeho dostatek v organismu zabezpečuje udržování optimálního krevního tlaku.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář