Zajděte do nejbližší prodejny potravin a pořiďte si bramborový, vajíčkový anebo jiný salát. Případně si doma udělejte vlastní salát a přidejte do něj kupovaný dresink.
Pravděpodobně jste právě zkonzumovali několik polévkových lžic populárního řepkového oleje.
Také si odmysleme úvahu, zda vůbec existuje bio řepkový olej, jelikož je to sporné. I bez ohledu na způsob jeho pěstování, pro vaše zdraví není žádným přínosem.
Věděli jste, že během zpracování prochází takzvaným procesem dezodorizace, který z něj odstraní poměrně nepříjemný zápach? A v tomto procesu odstraňování pachů je zakopaný pes.
Řepkový olej může mít poměrně neblahé následky na zdraví. To platí zvláště, pokud se jedná o jeho geneticky modifikovanou formu, jako např. od firmy Monsanto, která produkuje tuto odrůdu pro široké masy lidí.
Většinu řepkového oleje člověk zkonzumuje ani ne tak smažením, jako právě prostřednictvím různých salátů, o kterých se mylně domnívá, že jsou čerstvé, a proto jsou zdravé.
Ale nic není dál od pravdy!
Entuziasté zdravého životního stylu přistupují k salátovému pultu v supermarketu, naloží si salát, přidají si pár druhů koření a skladují ho ať už teplý, nebo studený v plastových nádobkách.
Mnohé z nich dokonce obsahují nebezpečnou chemikálii BPA. Co přesně si tak berete domů?
Dva vážné problémy vznikající při zpracování řepkového oleje
Mysleli jste si, že řepkový olej se vyrábí pouze jednoduchým lisováním semen řepky olejné? Ne tak docela…
1. Chemikálie přítomné během procesu dezodorizace
Po vylisování se přistupuje k procesu dezodorizace pomocí různých chemikálií. Jednou z těchto pomocných látek je hexan.
Je to plynná součást benzínu, který se používá již od 2. světové války. A ano, je zápalný. Vyrábí se z ropy a jedná se o hlavní extrakční metodu celého západního světa.
Takže nakolik organické to je? Dobrá otázka!
2. Vznik nebezpečných trans-tuků
Omega 3 (více ZDE…) mastné kyseliny se v procesu dezodorizace řepkového oleje mění v trans-mastné kyseliny.
Důvod, proč obzvláště řepkový olej není vhodný pro lidskou konzumaci, je ten, že obsahuje velmi dlouhé řetězce molekul kyseliny erukové, která se za určitých okolností spojuje s fibrózními jizvami.
Zde existuje zajímavý fakt: V roce 1985 federální registr USA konstatoval, že Americká agentura pro léky a potraviny (FDA) zakázala používat řepkový olej v dětských mlécích, protože způsoboval růstovou retardaci dětí.
Takže si to shrneme…
Před 25 lety nebyl vhodný pro výživu dětí a dnes je dobrý pro všechny? Podle státních orgánů to tak vypadá…
Opět reklama zavádí
Pokud jste byli doposud přesvědčeni, že se stravujete zdravě, mýlili jste se. Jedná se o velký podvod s výnosnou výrobou a prodejem řepkového oleje!
Výrobci a zpracovatelé potravin využívali v této oblasti šedou zónu po celá léta.
Dokonce i některé velké řetězce rychlého občerstvení nyní deklarovaly, že ze svých výrobků odstraňují trans-mastné kyseliny. To dělají údajně tím, že nahrazují donedávna používaný, pesticidy zamořený sójový olej řepkovým.
Nejde tedy o nic víc než o marketingový tah. Ve skutečnosti je to pouze nahrazení většího zla menším.
Zkuste se podívat na etikety různých výrobků a speciálně si všimněte prvních ingrediencí. Výrobci totiž musí uvádět složení svých výrobků od největšího po nejmenší množství použité látky.
Pokud si napočítáte množství řepkového oleje zkonzumovaného za jeden den, budete překvapeni, v jakých množstvích ho opravdu konzumujete.
V jednom výrobku se ho nemusí nacházet až tak mnoho, ale pokud k tomu započítáte různé saláty (více ZDE…), pečené výrobky a podobně, tak se to postupně nasbírá.
Tímto způsobem se posouvá trávicím traktem a vylučovacími orgány a tělo z toho vůbec není nadšené.
Myslíte si, že vaše tyčinka je bio, takže je zdravá? Používá její výrobce bio řepkový olej? I kdyby používal, jsou bio fibrózní léze o něco lepší než ne-bio fibrózní léze?
Každý biochemik by vám potvrdil, že řepkový olej má vyšší obsah trans-mastných kyselin než sójový olej, případně jiné toxické geneticky modifikované oleje, které lidé pravidelně konzumují.
To zahrnuje i hydrogenované rostlinné oleje (margaríny) z bavlníku, slunečnice anebo kukuřice.
10 zdravotních rizik konzumace řepkového oleje
Pravidelnou konzumací řepkového oleje si můžete přivodit následující akutní, ale i chronické zdravotní problémy:
1. Odbourávání vitamínu E.
2. Zvyšování tuhosti membrán, což vede k rozvoji degenerativních onemocnění.
3. Díky vyššímu obsahu síry rychle zatuchne, což zhoršuje alergie a vede ke zdravotním problémům u osob s bronchitidou a astmatem.
4. Studie poukazují na jeho souvislost s vyšším výskytem rakoviny plic.
5. Zkracování délky života.
6. Snížení množství krevních destiček.
7. Jeho denní konzumace zvyšuje hladinu triglyceridů až o 40 %.
8. Rychle se kazí (plesniví) a blokuje činnost enzymů (více ZDE…).
9. Otevírá cestu volným radikálům, podvrací přirozené antioxidanty a je spojován se vznikem mnoha jiných onemocnění.
10. Když se zkazí, nezanechává po sobě žádný typický zápach, proto je těžké odhalit, zda nejíte zatuchlou kyselinu erukovou.
Harvardská škola veřejného zdraví již před desetiletími deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina příjmu trans-nasycených mastných kyselin.
Přesto úřady, jako například americký FDA, dovolují výrobcům na obalech produktů uvádět, že neobsahují trans-mastné kyseliny, pokud je jejich obsah menší než 500 mg na půl sklenice.
Ačkoliv se proto zajímáte o složení potravin, které konzumujete, i přesto existuje možnost, že o přítomnosti těchto škodlivých tuků nevíte.
Věděli jste, že genetický modifikovaný řepkový olej byl vyroben vědcem v kanadské laboratoři? Navrhl geny řepky tak, aby rostlina produkovala méně toxickou kyselinu erukovou.
Tentýž vědec, který vytvořil novou geneticky modifikovanou odrůdu řepky, Dr. Baldur Steffanson, začal později pracovat pro firmu Calgene, kterou nakonec koupila firma Monsanto.
A kdo si myslíte, že vyvinul GMO odrůdu řepky olejné odolnou vůči herbicidu Roundup?
Ano, byl jím Dr. Steffanson, „otec novodobé řepky“.
Závěr
Ještě stále si myslíte, že chutně vypadající saláty jsou zdravé?
Nenechte se zmást jen proto, že diskuse na toto téma stále probíhá. Díky nejasnostem ohledně ní se řepkový olej nadále dostává na pulty obchodů, i těch, které se považují za zdravé.
Jako zdravější alternativa se jeví olej z hroznových jadérek anebo kokosový olej (více ZDE…). Oba dobře snášejí vysoké teploty.
Extra panenský olivový olej je také zdravý, nicméně musí být konzumován za studena. Může se tepelně upravovat, ale ne při vysokých teplotách (může se přidávat do vařených jídel, nikoliv používat na smažení).
Zdroj: naturalnews.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Bylo by vhodné úvést u takovéto publikace určitý zdroj.. kniha, článek, studie apod. Infromací je dnes více než dost a obyčejný člověk hltá kde co přečte, ale jak si mohu tyto informace ověřit..
Hexan je uhlovodík, který je kapalný, nikoliv plynný! Podívejte se do učebnic organické chemie. Skupenství alkanů je podle počtu uhlíkových atomů.
C1-C4 jsou plynné, C5-C16 jsou kapaliny a od C17 jsou to pevné látky.
Skupenství závisí také na teplotě a tlaku. Většina látek zároveň existují současně v kapalném i plynem stavu. Například tekutá voda v řece a vodní pára (mlha) nad řekou při téže teplotě a tlaku 🙂