Ještě nedávno jsme se máslu vyhýbali a dávali jsme přednost olivovému a řepkovému oleji. Přinášíme vám ale důvody, proč byste měli vyhradit místo u stolu starému dobrému máslu.
Jedna studie z Lundové univerzity ve Švédsku ukazuje, že zkonzumované máslo vede k pozoruhodně menšímu nárůstu tuků v krvi ve srovnání s olivovým, lněným či řepkovým olejem.
Vysoká hladina tuku v krvi obvykle zvyšuje i hladinu cholesterolu, což podle zpochybňované „lipidové hypotézy“ zvyšuje riziko aterosklerózy a infarktu.
Proč máslo nezvyšuje hladinu tuků v krvi?
Vědci poukázali na to, že 20 % tuku v másle sestává z mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým řetězcem.
Ty se využívají přímo jako energie a nezůstávají v krvi příliš dlouho na to, aby závažně ovlivnily hladinu krevního tuku.
Výzkumníci prohlásili, že ačkoliv máslo z dlouhodobého hlediska zvyšuje hladinu cholesterolu, jeho krátkodobé účinky mohou být ve skutečnosti přínosné.
Ne všichni souhlasí s tím, že zdravotní přínosy másla jsou známé jen krátce.
Sally Fallonová z Nadace Weston A. Price je horlivou zastánkyní prospěšnosti másla a nesouhlasí s tím, že by máslo a cholesterol spolu nějak souvisely. Čili zcela vyvrací předpoklad, že máslo zvyšuje cholesterol v krvi, a tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Rozsáhlé spiknutí proti tukům
Od 20. let minulého století je máslo odsouváno do pozadí v prospěch margarínu (více ZDE…) a ostatních tuků. Je prezentováno jako smrtící nasycený tuk, který způsobuje onemocnění srdce.
Jenže už tisíce let předtím bylo máslo hlavní složkou potravy u mnoha kultur, které nezaznamenaly žádné nepříznivé zdravotní účinky.
V období let 1920 až 1960 poklesla spotřeba másla u Američanů z 8 kg na osobu na necelé dva kilogramy ročně, ale onemocnění srdce se z poměrně neznámého důvodu změnilo na zabijáka číslo jedna. Nakolik pravděpodobné je, že nás máslo zabíjí?
Podle Fallonové je máslo obětí rozsáhlého spiknutí proti tukům, na kterém se podíleli ti, kteří profitovali z nahrazení zdravého másla masově vyráběnými rostlinnými oleji a trans-mastnými tuky.
Pravdou je, že máslo je pro vás dobré. Uvádíme 10 zdravotních přínosů konzumace pravého, čerstvého másla:
1. Máslo je nejsnáze vstřebatelný zdroj vitamínu A, který podporuje činnost štítné žlázy a nadledvinek, a tím i kardiovaskulárního systému.
2. Máslo nevede ke zvyšování tělesného tuku, neboť jeho mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem se spalují na rychlou energii a neukládají se. Máslo navíc dodává pocit sytosti, který může snižovat chuť na mlsání a přejídání.
3. Je bohaté na antioxidanty, včetně vitamínů A a E, a také na selen, který nás chrání před onemocněním srdce a rakovinou.
4. Máslo je zdrojem dobrého HDL cholesterolu, který funguje jako antioxidant (více ZDE…). Napravuje poškození volnými radikály, které způsobují přepálené tuky, rostlinné oleje a trans-mastné kyseliny. Cholesterol je důležitý i pro vývoj mozku a nervového systému u dětí.
5. Nasycený tuk v másle sestává z mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým řetězcem, které mají protinádorové vlastnosti a posilují imunitní systém.
6. Máslo obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která nás chrání před rakovinou.
7. Máslo ve svém syrovém a nepasterizovaném stavu působí proti tuhnutí kloubů, zvaném Wulzenov faktor, a chrání nás před artritidou, zákaly a kornatěním cév.
8. Máslo je výborným zdrojem jódu ve vysoce HYDROFILNÍ formě, který je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy (více ZDE…).
9. Prospívá gastrointestinálnímu traktu a snižuje výskyt průjmu u dětí.
10. Máslo je dobrým zdrojem vitamínu K2, který chrání před zubním kazem a podporuje silné zuby a kosti.
Pamatujte, že největší zdravotní přínos má čerstvé máslo z mléka od volně se pasoucích krav.
Zdroj: Green Med Info, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář