Průměrný člověk dnes podle výzkumu konzumuje o 20 % více kalorií, než konzumovali jeho předkové v minulém století.
A ačkoliv si lidé více uvědomují, co jedí, ne vždy je snadné správně sestavit pravidla zdravého stravování.
Konzumace jablek v nesprávném čase vám může způsobit střevní problémy.
Naštěstí nejde o jadernou fyziku a řídit se základními pravidly není nic složitého.
Dnes jsme připraveni uvést na pravou míru některé mýty týkající se zdravých stravovacích návyků a podělit se s vámi o některé rady, jak zvolit správný čas na konzumaci vašich oblíbených potravin, abyste z nich měli co největší užitek.
1. Banány
Ačkoliv vám banány mohou připadat jako dobrá volba pro začátek dne, pokud se konzumují nalačno, mohou snižovat vaši hladinu energie.
Díky vysokému obsahu cukru zřejmě pocítíte příval energie, ale po několika hodinách se budete cítit unaveně a znovu hladoví.
Konzumace banánů může představovat hrozbu pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku a může jim způsobovat průjem.
Pokud nejste připraveni vzdát se banánů k snídani, zkombinujte je s některými jinými potravinami, nejlépe s těmi, které obsahují zdravé tuky, jako je arašídové máslo.
2. Káva
Dát si kávu ráno po probuzení je pro některé jedince tou nejpřirozenější věcí, které dělají. Nicméně zbytečnou.
Výzkum totiž ukázal, že konzumace kávy před jídlem zlepšuje toleranci kofeinu. V první hodině po probuzení tělo vytváří kortizol a je velmi důležité nenarušovat tento proces a přirozené biologické rytmy.
Proto se svým šálkem kávy raději počkejte. Mějte však na paměti, že je lepší nepřekračovat doporučený denní příjem kofeinu a nepít kávu večer, abyste předešli nespavosti.
3. Rýže
Ačkoliv si po dlouhém pracovním dni rádi dáme nějaké sushi anebo indické jídlo, nemusí jít o nejlepší volbu.
Rýže obsahuje mnoho komplexních sacharidů, na jejichž trávení je potřebný dlouhý čas. Jsou dobré, protože nás na dlouhou dobu nabijí energií.
Kvůli nim má rýže vysoký obsah kalorií, při večerní konzumaci mohou potenciálně vést k tloustnutí.
Nejlepším časem na zahrnutí rýže (více ZDE…) do svého jídelníčku je oběd. V tomto čase funguje metabolismus rychleji a tělo bude rýži snadněji trávit.
Ba co víc, abyste byli během dne produktivní, budete potřebovat spoustu energie, a komplexní sacharidy vám v tom dokážou pomoci!
4. Cukr
Pokud se snažíte zdravě stravovat, je lepší držet se dál od zpracovaného cukru. Nicméně někdy nelze nepodlehnout pokušení.
Rozhodující chybu děláme tehdy, když konzumujeme sladkosti ke svačině. Tímto způsobem nám stoupají hladiny krevního cukru, dochází k jejich výkyvům, následkem čehož jsme unavení a nervózní.
Pokud nedokážete odolat pokušení, odměňte se nějakým zákuskem hned po hlavním jídle. Takto vám nebudou tak dramaticky stoupat hladiny krevního cukru.
5. Mléko
Někteří lidé jsou již od dětství naučeni začínat den sklenicí mléka. Tento zvyk však u dospělých velmi nefunguje.
Mléko je pro nás těžce stravitelné, proto jeho ranní konzumace a kombinace s jinými potravinami může způsobovat pálení žáhy (více ZDE…) a bolesti žaludku. Kromě toho pasterizované mléko od krav ze stájových velkochovů dnes už nelze považovat za zdravou potravinu.
Pokud si ho i přesto nedokážete odepřít, nejlepší čas na sklenici teplého mléka je večer. Pomáhá uklidnit tělo a napomáhá dobrému nočnímu spánku.
Věděli jste, že: existuje obrana v boji proti virům, která zvyšuje účinnost používání roušky a vejde se vám a vašim dětem do kapsy? Čtěte VÍCE
6. Maso
Maso je skvělým zdrojem bílkovin a vitamínů skupiny B, nicméně může nadměrně zatěžovat trávicí systém. Proto je lepší vyhnout se konzumaci steaku těsně před spaním.
Opravdu dobrou volbou je konzumace libového masa nejpozději 3 hodiny před spaním, neboť zasytí a neobsahuje nadměrné množství kalorií, které by mohly způsobit přibírání.
Pro získání dostatku bílkovin ho můžete konzumovat během celého dne. Buďte však opatrní při jeho ranní konzumaci, protože trávení tak těžkého jídla může být pro vaše tělo příliš náročné.
7. Ořechy
Ořechy (více ZDE…) jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a kalorií, ale dát si ořechy jako noční občerstvení není nejlepší volbou.
Dát si pár ořechů je v podstatě zdravé, ale pokud je sníte příliš, jejich trávení může trvat příliš dlouho a mohou vám způsobit problémy s usínáním.
Pokud chcete plně využít všechny přínosy ořechů pro zdraví srdce, úpravu hladiny cholesterolu, podporu hubnutí a krásu pleti a vlasů, dejte si je ke snídani nebo svačině.
8. Sýr s vysokým obsahem tuku
Dát si sýr před spaním může být lákavé, nicméně je lepší se tomuto produktu vyhnout.
Sýr s vysokým obsahem tuku naše tělo hůře tráví, což značí, že pokud ho konzumujeme těsně před spaním, může působit rušivě a narušovat nám spánek.
Naopak, pokud si ho dáme ke snídani, svému tělu poskytneme potřebný vápník, který prospívá růstu svalů a zdraví kostí.
9. Citrusové plody
Citrusy jsou velmi kyselé a dát si je k hlavnímu jídlu nebo hned po něm zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny, což může způsobovat nepříjemné zažívací problémy, jako je pálení žáhy, pocit tíhy na žaludku a zpomalení vstřebávání živin.
Se sklenicí ovocné šťávy raději trochu počkejte.
10. Fazole
Fazole obsahuje hodně vlákniny. Její večerní konzumace může některým lidem způsobovat nadýmání a snižovat kvalitu jejich spánku. Proto je lepší být opatrní.
Fazole je skvělé jídlo k obědu anebo brzké večeři. Naše tělo tak stráví všechny užitečné živiny a bude méně pravděpodobné, že se budeme cítit nafouklí a příliš plní.
11. Jablka
Jablka obsahují hodně vlákniny a přírodních kyselin, což zlepšuje trávení a funkci tlustého střeva. Nicméně když jíte jablka (více ZDE…) večer, jableční kyselina se může hromadit v žaludku a způsobovat jistou nepohodu.
Noční konzumace jablek může vést k nadměrné tvorbě plynů a problémům se stolicí. Dochází k tomu proto, že v noci se trávení zpomaluje a trávení jakéhokoli jídla trvá déle.
Nejlepší čas na jablka je ráno. Můžete tak po dlouhém spánku stimulovat peristaltiku střev. Obzvláště užitečné budou, pokud jste si dali pozdní večeři, nebo jste snědli příliš mnoho nezdravého jídla.
12. Jogurt
Je dobré vyhnout se konzumaci jogurtu nalačno nebo před jakýmkoli jídlem. Obsahuje totiž kyselinu mléčnou, která může snižovat kyselost v žaludku. Tím zpomalí trávení po konzumaci hlavního jídla.
Abyste využili všechny přínosy kyseliny mléčné pro trávení, dejte si jogurt asi 1-2 hodiny po hlavním jídle.
Dobrou volbou je dát si malou porci jogurtu před spaním, neboť zásobí vaše tělo bílkovinou, která přispívá k rozvoji svalů.
Závěr
Které pravidlo považujete za nejnáročnější?
Máte své vlastní metody pro udržení zdravých stravovacích návyků? Podělte se s námi o své zkušenosti!
Zdroj: brightside.me, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Tak z tohohle článku mám teda úplný chaos v hlavě. Protože v noci se trávení zpomaluje a trávení jakéhokoli jídla trvá déle, tak mléko, které je pro nás těžce stravitelné, je nejlépe konzumovat pře spaním, naopak maso ze stejného důvodu, je těžce stravitelné, se nemá konzumovat těsně před spaním. Dále nadměrné množství kalorií způsobí přibírání, ať se sní kdykoli, nejen před spaním a nejen z masa. To samé platí u rýže, která má vysoký obsah kalorií a ty prý při večerní konzumaci mohou potenciálně vést k tloustnutí. V jiném článku se tady vyvrací jako mýtus, že by se přibíralo z jídla jen proto, že se sní večer. U banánů se po několika hodinách budete pravděpodobně cítit unaveně a budete znovu hladoví. Kolik je několik hodin? Myslím, že po konzumaci čehokoli, po několika hodinách budu cítit hlad. Zákusek hned po hlavním jídle. Častý zvyk, který se ale vyvrací, že je lepší sníst sladkost zaprvé dopoledne a zadruhé samostatně, tedy asi ke svačině. Ze stránek STOBklubu: sladkost zvolte jako malou svačinu mezi hlavními jídly. Z jiného webu je zase toto: sladké by se mělo jíst tehdy, když není zrovna nic jiného na trávení, aby se přijaté cukry spálily hned. Naopak, sacharidy snědené po vydatném obědě se plynule mění na tuky, protože tělu před obědem chyběla energie a nemohlo čekat, jestli náhodou nepřijde sacharidový zákusek a logicky si začalo vyrábět energii z toho oběda. V takovém okamžiku je zřejmé, že tělo momentálně přijaté sacharidy´ze sladkosti po jídle, pálit nebude. Tak co teď? Je výše uvedený článek k něčemu nebo je to jen snůška nesmyslů. Že se nemá jíst večer, aby trávení neobtěžovalo při spánku, je jasné, o tom žádná. Že všeho moc, škodí, chápe také každý a nemusí se jednat jen o jídlo.
… dobře shrnuté… co vločky s jogurtem k snídani… tedy vlastně asi ne…