Pálení žáhy je extrémně běžný zdravotní problém, který postihuje až 50 % lidí. Odborně se mu říká také gastroezofageální reflux. S ním nejednou souvisí i vředová choroba žaludku.
Nejčastějším projevem refluxní choroby jícnu je pálení žáhy, tedy palčivý pocit nebo svírání za hrudní kostí stoupající jakoby vzhůru. Ve vzácných případech může být bolest natolik silná, že se zaměňuje za srdeční infarkt.
Za tradiční příčinu tohoto onemocnění se považuje nadbytečné množství žaludeční kyseliny, proto se na její léčbu předepisují léky, které blokují její tvorbu.
Nicméně jde o vážný medicínský omyl, který negativně ovlivňuje miliony lidí po celém světě. Důvodem je fakt, že skutečnou příčinou onemocnění je naopak nedostatek žaludeční kyseliny.
Co způsobuje pálení žáhy?
Po tom, co se jídlo přesune přes jícen do žaludku, se sval nazývaný dolní jícnový svěrač uzavře, čímž brání jídlu i kyselině v jejich zpětném pohybu.
Reflux se objeví, když se uvedený svěrač nedostatečně uzavře a tím umožní kyselině z vašeho žaludku proudit zpět do jícnu. Zde bychom chtěli zdůraznit, že příčinou refluxu není nadbytečná produkce kyseliny v žaludku.
Ve skutečnosti jde o následek jednoho ze dvou faktorů (případně jejich kombinace):
- hiátová kýla (hernie)
- infekce helikobaktera pyroli (předpokládá se, že tato bakterie ovlivňuje přes 50 % světové populace a byla Světovou zdravotnickou organizací identifikována jako karcinogen 1. skupiny)
Zatímco uvedené dvě diagnózy navzájem nesouvisejí, mnozí z těch, co trpí hernií, mají také helikobaktera pyroli.
Tato infekce způsobuje chronický zánět žaludeční výstelky nižší intenzity, což následně vede ke vzniku žaludečních vředů s jejich doprovodnými příznaky.
Pokud máte hernii jícnového svěrače, fyzická terapie na postiženém místě by u vás mohla zabrat. Většina chiropraktiků má s touto procedurou zkušenost.
Hypotéza, že bakterie Helicobacter je zodpovědná nejen za žaludeční vředy, ale i za pálení žáhy, zde existuje od počátku 80. let 20. století na základě práce vykonané australským lékařem Dr. Barrym Marshallem.
Trpíte na vedlejší účinky léků?
Kromě zmíněných příčin nezapomínejte na to, že pálení žáhy mohou způsobovat i mnohé volně prodejné léky.
Mezi nejčastější „provinilce“ patří:
- léky proti úzkosti
- antidepresiva
- antibiotika (více ZDE…)
- léky proti vysokému krevnímu tlaku
- nitroglycerin
- léky proti osteoporóze
- léky proti bolesti (ibuprofen/ibalgin, voltaren a podobně)
Pokud je vaše pálení žáhy způsobeno některým z těchto léků, pak se samozřejmě musíte soustředit na to, co, kdy a jak užíváte. Nicméně nepřidávejte další lék, abyste zmírnili vedlejší účinek jiného léku.
Zde je několik užitečných tipů, jak odstranit pálení žáhy vyvolané užíváním léků, například:
1. Neužívejte více než předepsané množství léků.
2. Některé léky je nejlepší užívat na prázdný žaludek, jiné zase způsobí menší vedlejší účinky v podobě pálení žáhy, když se berou s jídlem. Viz příbalové letáky nebo poproste lékaře, případně lékárníka, aby vám poradili, kdy a jak užívat vaše léky.
3. Požádejte lékaře nebo lékárníka, aby zkontrolovali všechny léky a doplňky, které užíváte, zda se mezi nimi nenacházejí i takové, které mohou způsobovat pálení žáhy. Změna přípravku nebo úprava dávkování vás může ušetřit bolestí. Některé léky také mohou být dostupné ve formě krému namísto tabletek. Je mnohem méně pravděpodobné, že krém bude způsobovat pálení žáhy.
4. Vyhýbejte se polohám v ležmo těsně po užití léků.
5. Pijte zázvorový čaj (více ZDE…).
Proč léky proti pálení žáhy mohou více uškodit než pomoci?
Jedním z nejčastěji předepisovaných léků na reflux jsou takzvané inhibitory protonové pumpy (PPI), které jsou velmi účinné v blokování produkce žaludeční kyseliny.
Na první pohled se to může zdát jako ideální řešení. Vždyť přece kyselina se valí ze žaludku do jícnu a potlačením její tvorby by mělo dojít k úlevě.
Je to však nejhorší možné řešení, protože prvotní problém má co do činění s příliš nízkou produkcí kyseliny v žaludku. Existuje přes 16 000 článků v medicínské literatuře poukazujících na to, že potlačení kyseliny problém nevyřeší, ale jen dočasně zmírní příznaky.
PPI jako například Nexium, Prilosec nebo Prevacid byly původně určeny pouze na velmi úzký okruh vážných komplikací.
Podle Mitchella Katze, ředitele Oddělení veřejného zdravotnictví v San Francisku, který na toto téma napsal článek před čtyřmi lety, bylo nasazení inhibitorů protonových pump odůvodněné jen v následujících případech:
- krvácející vředy
- Zollinger-Ellisonův syndrom (vzácné onemocnění, při kterém žaludek produkuje nadměrné množství kyseliny)
- silný reflux, kde endoskopie potvrdila, že došlo k poškození jícnu
Podle Katze přibližně 60 až 70 % lidí užívajících uvedené léky mají jen mírné pálení žáhy, a proto by tyto léky brát neměli.
Část problému s PPI je ten, že pokud snížíte množství kyseliny v žaludku, tak tím vlastně snížíte jeho schopnost zabít bakterii Helicobacter.
V případě, že je vaše pálení žáhy způsobené přítomností helikobaktera, pak vlastně situaci ještě zhoršíte.
Kromě toho snížením kyselosti v žaludku zároveň oslabíte primární tělesný mechanismus pro prevenci potravinových infekcí, což pak zvýší riziko otrav z jídla.
Léky PPI také mohou způsobit řadu dalších vedlejších účinků, včetně zápalu plic, ztráty kostní hmoty, zlomeniny kyčlí a infekce bakterií Clostridium difficile (škodlivá střevní bakterie).
Varování: Inhibitory protonové pumpy vyvolávají závislost
Je dobré také připomenout, že užíváním těchto léků si na ně vytvoříte toleranci a také závislost. Proto je ani nebudete moci později náhle vysadit.
Jejich vysazování se provádí postupně i proto, že jinak by se prudce vrátily i původní zdravotní potíže. V některých případech můžete na tom skončit dokonce hůř, než když jste začínali s jejich užíváním.
Ideální je postupně snižovat dávku, a pak se zcela vysadit.
Když se dostanete na minimální úroveň pro blokování protonové pumpy, můžete je začít nahrazovat volně prodejnými H2 blokátory, jako je Tagamet, Cimetidin, Zantac a Ranitidin.
Během následujících několika týdnů postupně vysaďte i H2 blokátory.
V rámci doby vysazování uvedených léků je vhodné, abyste do svého životního stylu začali zavádět změny, které vám napomohou zbavit se svých zdravotních problémů jednou provždy.
Je sice pravdou, že silná antibiotika vás dokážou zbavit helikobaktera, nicméně existuje několik jiných efektivních strategií, které fungují stejně dobře, ale jsou bez nežádoucích vedlejších účinků.
Antibiotika vám totiž zničí i prospěšné bakterie ve střevech, což může vést k dalším zdravotním problémům.
Kromě toho bakterie Helicobacter pyroli se v současnosti stává extrémně odolná vůči antibiotikům, což dělá alternativní přístupy mnohem důležitějšími.
Vaše první linie obrany – nezpracované potraviny a probiotika
V konečném důsledku, odpovědí na pálení žáhy a problémy s trávením je obnova přirozené žaludeční rovnováhy a funkce.
Konzumace velkého množství zpracovaných potravin a obzvláště cukrů je jistou cestou ke zhoršení refluxu, neboť dojde k narušení bakteriální rovnováhy v žaludku a střevech. Namísto toho se zaměřte na jedení hodně zeleniny a dalších, ideálně bio a nezpracovaných potravin.
Také odstraňte potravinové spouštěče refluxu. Jsou jimi převážně kofein, alkohol (více ZDE…) a nikotin.
Dále se ujistěte, že ve své stravě přijímáte dostatek prospěšných bakterií. To napomůže k vytvoření rovnováhy střevní mikroflóry, což následně může přispět k odstranění helikobaktera bez nutnosti použití antibiotik.
Kromě toho to napomůže správnému trávení a absorpci živin z jídla ve střevech. Ideálně byste měli získávat prospěšné bakterie z fermentovaných potravin.
Pokud nejíte fermentované (kvašené) potraviny, pak je budete potřebovat ve formě kvalitních doplňků na pravidelné bázi. Nezapomínejte také na to, že je vhodné přijímat různé druhy fermentovaných potravin a nápojů, protože každý obsahuje jiné prospěšné bakterie.
Mezi kvašené potraviny, které si snadno můžete udělat i sami doma, patří:
- zelenina (kysané zelí a podobně)
- mléčné výrobky (jogurty, kefír, zakysaná smetana)
- ryby (makrela anebo tzv. kyselé ryby – dají se koupit i v obchodě)
- kombucha (více ZDE…)
Léčba nízké produkce žaludeční kyseliny
Jak již bylo uvedeno výše, pálení žáhy je typickým důsledkem nízké tvorby žaludeční kyseliny.
Víte, že: alergie, časté rýmy, angíny, ucpaný nos mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Pro povzbuzení těla ke zvýšené produkci kyseliny chlorovodíkové (HCl) je potřeba, abyste pravidelně přijímali dostatek jejích stavebních bloků ve formě stravy. To znamená vodík a chlor.
Vodíku máte dostatek z vody, zde problém není.
Chlór získáte ze soli. Ideální je vysoce kvalitní, nezpracovaná himalájská sůl. Ta kromě samotného chloru obsahuje i dalších více než 80 stopových prvků, které vaše tělo potřebuje pro optimální biochemické fungování.
Kysané zelí (více ZDE…) anebo šťáva z něj jsou silným (nikoliv nejsilnějším) stimulantem pro vaše tělo, aby produkovalo kyselinu chlorovodíkovou.
Pár lžiček zelné šťávy před každým jídlem nebo ještě líp – šťávy z kysaného zelí – udělá s vaším trávením divy.
Další bezpečné a účinné strategie pro odstranění pálení žáhy a refluxu
Kromě pozornosti zaměřené na každodenní stravu a optimalizaci střevní mikroflóry existuje pár dalších strategií, jak dostat pálení žáhy pod kontrolu bez použití tradičních léků.
Následujících 15 terapií je založených na doporučeních ze stránky Everydayroots.com, výzkumu z medicínské fakulty Univerzity v Marylandu a Izraelského medicínského centra.
1. Syrový, nefiltrovaný jablečný ocet
Jak již bylo zmíněno, důvodem refluxu je malé množství kyseliny ve vašem žaludku.
Obsah žaludeční kyseliny můžete jednoduše upravit tak, že vypijete jednu polévkovou lžíci syrového, nefiltrovaného jablečného octa rozmixovaného ve velké sklenici čisté vody.
2. Betain
Další možností je užití doplňku betain HCL, který lze koupit v obchodech se zdravou výživou a někdy i v lékárnách bez lékařského předpisu.
Potřebujete užít takové množství, které vám vyvolá slabý palčivý pocit v žaludku, a pak dávku snížit o jednu kapsli. To zlepší vašemu tělu trávení a také napomůže k zabití bakterie Helicobacter pyroli.
3. Jedlá soda (soda bikarbona)
Polovička až jedna celá čajová lžička jedlé sody (více ZDE…) rozmíchaná ve 2,5 dcl vody sníží pálivý pocit při refluxu, protože neutralizuje kyselinu v žaludku.
Nedoporučovali bychom to jako pravidelné řešení, ale v urgentních případech při silné bolesti dokáže spolehlivě pomoci.
4. Džus z aloe vera
Šťáva z aloe má přírodní protizánětlivé účinky a dokáže pomoci i při refluxu.
Vypijte před jídlem přibližně polovinu sklenice šťávy z aloe vera. Pokud chcete předejít jejím laxativním účinkům, sežeňte si značku, z níž byla laxativní složka odstraněna.
5. Kořen zázvoru
U zázvoru byla zjištěna jeho schopnost chránit žaludek a trávicí trakt tím, že blokuje žaludeční kyselinu a potlačuje helikobaktera.
Podle studie z roku 2007 je mnohem účinnější než lansoprazol při prevenci tvorby žaludečních vředů. Jeho potence je 6 až 8krát vyšší než u zmiňovaného léku.
To ani moc nepřekvapuje, jelikož zázvor se na žaludeční problémy používá již od pradávných dob.
Přidejte dvě až tři plátky čerstvého zázvoru do dvou skleniček horké vody. Nechte vyluhovat přibližně půl hodiny. Vypijte asi 20 minut před každým jídlem.
6. Heřmánkový čaj
Před spaním vyzkoušejte hrnek heřmánkového čaje.
Ten uklidní žaludek a také vám pomůže usnout.
7. Vitamín D
Vitamín D je důležitý při každém zánětu.
Optimalizované hladiny vitamínu D vám také zoptimalizují tvorbu přibližně 200 antimikrobiálních peptidů, které odstraní jakoukoliv nežádoucí infekci.
Jak často uvádíme v našich článcích, hladiny vitamínu D můžete optimalizovat dostatečným vystavením se slunečnímu záření, případně pomocí bezpečné opalovací lampy.
Pokud ani jedna z těchto možností není k dispozici, můžete užívat doplňkový vitamín D3. Také se doporučuje současně s ním užívat i vitamín K2.
8. Astaxanthin
Tento výjimečně potentní antioxidant dokáže u pacientů snížit projevy kyselého refluxu ve srovnání s placebem. To platí hlavně v případech infekce Helicobacter.
Pro nejlepší výsledek užívejte denně 40 mg.
9. Brest plavý
Brest plavý obalí a uklidní sliznice úst, hrdla, žaludku a střev. Obsahuje také antioxidanty, které napomohou zmírnění zánětů ve střevech.
Kromě toho dále stimuluje nervová zakončení ve vašem trávicím traktu. To napomáhá vylučování hlenů, které chrání vaši trávicí soustavu před vředy a nadbytečnou kyselostí.
Medicínské centrum při Univerzitě v Marylandu uvádí následující doporučené dávky:
- Čaj: Zalijte 2 sklenice vroucí vody na 4 gramy (přibližně 2 polévkové lžíce) práškové kůry, vyluhujte 3 až 5 minut. Pijte 3krát denně.
- Tinktura: 5 ml 3krát denně.
- Kapsle: 400 až 500 mg 3 až 4krát denně po dobu 4–8 týdnů. Zapijte plnou sklenicí vody.
- Pastilky: Následujte dávkování uvedené na obalu.
10. Čínské bylinky pro léčbu „Gu“ symptomů způsobených chronickými zánětlivými onemocněními
Takzvané „Gu“ symptomy zahrnují zažívací problémy spojené se záněty a patogenními infekcemi.
11. Glutamin
Výzkum publikovaný v roce 2009 zjistil, že poškození trávicího traktu způsobené bakterií Helicobacter pyroli mohou být léčeny pomocí aminokyseliny glutamin.
Tu obsahuje velké množství různých potravin, například:
L-glutamin, tedy biologicky aktivní forma této aminokyseliny, je také široce dostupný ve formě doplňků stravy.
12. Kyselina listová (folát nebo i vitamín B9)
Vyšší příjem kyseliny listové se ukázal účinný při snižování kyselého refluxu o přibližně 40 %.
Nejlepším způsobem, jak zvýšit její příjem, je konzumace potravin bohatých na tento vitamín, jakými jsou například játra, chřest, špenát a luštěniny.
13. Ostatní vitamíny skupiny B
Nedostatek vitamínů skupiny B, hlavně B2 a B6, se stejně jako kyselina listová ukázal být příčinou refluxu.
Na tento poznatek přišel klinický dietolog Byron Richards, jehož výzkum poukázal na skutečnost, že adekvátní hladiny zmíněných vitamínů dokážou žaludečnímu refluxu úspěšně předcházet.
14. Himalájská sůl a 15. Šťáva z kysaného zelí
Uvedené dvě terapie již byly samostatně popsány o něco výše.
Jak se zbavit žaludečního refluxu pomocí stravy
Pro shrnutí…
Odpovědí na zažívací problémy, jakými jsou žaludeční vředy a špatné trávení, je obnova přírodní gastrické rovnováhy a jejích funkcí.
Ta je důležitá nejen pro optimální fungování trávicího traktu, ale je doslova klíčová pro udržení dlouhodobého zdraví, protože vhodná střevní mikroflóra zároveň zvyšuje absorpci živin. Kromě toho hraje i významnou úlohu pro mentální a fyzické zdraví.
Z prostudování si literatury je jasné, že nemůžete být zdraví, pokud nemáte optimalizovanou svou střevní mikroflóru.
Pro její udržení ve správných mezích doporučujeme dále dodržovat následující:
- Vyhýbat se zpracovaným potravinám a polotovarům.
- Do jídelníčku zahrnout fermentované potraviny (případně probiotické doplňky).
- Vyhýbat se konzumaci nadměrného množství cukrů (ty posouvají rovnováhu špatným směrem).
Tyto tři hlavní změny ve vašem stravování nastolí v trávicím traktu změny, které vám pomohou zbavit se helikobaktera přirozeným způsobem.
Uvedené strategie budou fungovat i tehdy, pokud trpíte žaludečním refluxem, refluxní chorobou jícnu, žaludečními vředy nebo jakýmkoli jiným onemocněním spojeným se žaludeční kyselinou.
Zdroj: articles.mercola.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář