Konzumace celozrnných potravin, pravidelná návštěva tělocvičny či kvalitní spánek jsou všechno zdravé návyky. Avšak, jak to už v životě bývá, všechno má svůj háček.
Každý z vašich zdravých návyků se za určitých okolností může obrátit proti vám v případě, že se nehodí v dané situaci nebo ho nevykonáváte správně.
Dnes vám prozradíme 15 takových na první pohled zdravých návyků, které se vám mohou vymstít a dostat vás do problémů.
1. Čištění zubů po každém jídle
V případě, že jste zkonzumovali nějaké kyselé jídlo nebo vypili kyselý nápoj, neměli byste si čistit zuby alespoň 30 minut po jídle. Jinak si můžete poškodit zubní sklovinu.
Mezi takové kyselé potraviny patří například pomeranče, grapefruity či citrony. Totéž platí o limonádách s obsahem kyselin, jako jsou různé kolové nápoje.
Zuby si čistěte ideálně 2krát denně – ráno a večer.
2. Nechat se oklamat „zdravými“ etiketami na obalech potravin
Mnohé potraviny jsou dnes označovány jako „zdravé“, „přírodní“, „bez cukru“ a podobně. Často však jde o čirou manipulaci.
Přírodní může také znamenat sice bez éček, ale vysoce zpracované či plné kalorií. Bez cukru může zase znamenat, že takové potraviny obsahují škodlivá umělá sladidla jako sacharóza či aspartam (známý neurotoxin).
Jediné, na čem skutečně záleží, je složení daných potravin. Proto se při výběru potravin nesoustřeďujte na reklamní sdělení, ale na jejich skutečné ingredience.
3. Soustředit se pouze na kardio
Při cvičení je velmi důležité kombinovat různé druhy cvičení, nejen typu kardio.
Určitě nezanevřete na činky a silový trénink. Tyto druhy cvičení totiž vedou ke zvýšení svalové hmoty, spalování tuků a zvýšení fyzické síly.
4. Dopřát si extra spánek o víkendech
Podle nové studie publikované v Žurnálu klinické endokrinologie a metabolismu, extra hodiny spánku o víkendu jsou pro vás špatné a z dlouhodobého hlediska mohou vést ke vzniku různých zdravotních problémů.
Místo toho, abyste doháněli spánkový deficit o víkendu, se snažte mít pravidelný spánek každý den, ideálně 7 až 9 hodin.
5. Podléhat mylné představě, že „zdravý život“ se rovná „sociální izolaci“
Pod pojmem zdravé stravování rozumíme pestrou stravu, která nám dodá všechny potřebné živiny, a vyhýbání se nadměrnému tuku, cukru a alkoholu.
To však samozřejmě neznamená, že se začnete vyhýbat přátelům nebo že přestanete chodit na různé společenské akce. Přesně k tomuto dochází u lidí, kteří se snaží mít svou „zdravou stravu“ pod kontrolou.
Abyste se tomu vyhnuli, plánujte si jídelníček na několik dní dopředu, aby v něm bylo stále dost místa pro společenský život.
6. Vynechání oběda
Je velmi snadné vynechat oběd, když se snažíte zhubnout, ale tato strategie jen málokdy funguje.
Podle organizace WCIN lidé, kteří pravidelně vynechávají hlavní jídlo, většinou váží více než lidé, kteří jedí pravidelně.
Vynechání jídel způsobuje, že později se nás zmocní vlčí hlad, výsledkem čehož je přejídání a výběr nezdravých pokrmů.
7. Pití proteinových šejků po cvičení
Je pravda, že bílkoviny po cvičení přispívají k růstu svalové hmoty a zamezují svalové horečce. Pokud si však zvyknete cvičit po práci nebo večer, pak si udělejte z proteinového šejku večeři, jinak riskujete noční přejídání.
Kromě toho, cvičení nižší intenzity nevyžaduje zvýšení příjmu bílkovin. V případě, že nejste kulturista, pak proteinové šejky způsobí obvodu vašeho pasu více škody než užitku.
8. Každodenní vážení
Pokud se snažíte zhubnout, a proto se každý den vážíte, pak si s největší pravděpodobností přivoláte frustraci z toho, že neuvidíte okamžité výsledky.
Může to ve vás vyvolat i pocit, že je třeba dále omezovat svůj denní kalorický příjem. Případně budete natolik demotivováni, že svou snahu o zdravé stravování zcela pověsíte na hřebík.
Proto se nevažte příliš často. Nejlepší trik, jak se lépe cítit během hubnutí, je jíst pomalu. Našemu mozku totiž nějaký čas trvá, než zaregistruje, že žaludek je plný.
Pokud jíte příliš rychle, pak to váš mozek zaregistruje až tehdy, když už jste přejedeni. Proto žvýkejte nebo polykejte alespoň 20 minut. Uvidíte, že takhle vám bude stačit mnohem méně jídla k tomu, abyste se zasytili.
9. Loupání jablek
Podle odborníků má jedno středně velké neoloupané jablko téměř 2krát více vlákniny, o 25 % více draslíku a o 40 % více vitamínu A než oloupané jablko.
Kromě toho, 100 % quercetinu (antioxidantu, který chrání srdce) se nachází v jablečné slupce.
10. Pití dietních nápojů
Dietní nápoje, označované někdy také „bez cukru“, se na první pohled zdají jako zdravá volba. Ve skutečnosti jde o chemické koktejly.
Umělá sladidla mají intenzivnější chuť než obyčejný cukr a časem otupují naše smysly vůči přirozeně sladkým potravinám jako je například ovoce.
Nakonec mohou vést místo hubnutí k přejídání a tloustnutí.
11. Konzumace masných výrobků místo masa
Masné výrobky jako párky, salámy, šunky a jiné podobné výrobky jsou zpracované maso.
Experti doporučují se těmto výrobkům vyhýbat, protože neobsahují žádnou vlákninu a obsahují mnohé konzervační soli.
Denně bychom měli zkonzumovat alespoň 30 gramů vlákniny, přičemž strava průměrného Evropana obsahuje jen kolem 14 gramů.
12. Vyhýbání se slunci
Nadměrné slunění může způsobit popáleniny a poškození pokožky. Nicméně nedostatečné vystavení slunečním paprskům je ještě horší, protože vede k nedostatku vitaminu D v těle.
Podle jednoho švédského výzkumu mají ženy s pravidelným pobytem na slunci mnohem nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, roztroušené sklerózy a respiračních nemocí než ženy, které se slunci vyhýbají.
13. Nadměrné cvičení v tělocvičně
Pravidelné cvičení je pro vás zdravé, ale podobně jako u jiných věcí, i mnoho cvičení škodí.
Nadměrné a časté cvičení neposkytuje vašim svalům dostatek času na regeneraci, může způsobovat problémy se spánkem a ženám může dokonce narušit menstruační cyklus.
Mezi cvičeními mějte vždy 1 až 2 dny pauzu.
14. Přihřívání jídla v mikrovlnce
Mikrovlnka nabízí nepopiratelný komfort a úsporu času. Faktem však je, že mikrovlnné záření způsobuje, že jídlo ztrácí své živiny a stává se méně zdravým.
Navíc, pokud ohříváte předpřipravená mražená jídla, tak ta bývají plná soli a zelenina v nich nemá téměř žádné využitelné živiny.
15. Pití kupované vody z plastových lahví
Podle Národní agentury pro ochranu zdrojů, vzorek přes 100 balených vod obsahoval bakterie a chemikálie, které se dají považovat za nebezpečné. Tyto vody tak představovaly zvýšené riziko rakoviny a dalších nemocí.
Proto místo balených vod využívejte obyčejnou vodu z vodovodu, případně vodovodní filtry. Taková voda je nejen zdravější, ale také mnohem šetrnější k životnímu prostředí.
Závěr
Doufáme, že se vám podaří vyloučit uvedené nezdravé zvyky z vaší každodenní rutiny.
Rádi bychom slyšeli i váš názor na tuto problematiku. Své komentáře nám můžete napsat v diskusi pod článkem.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Vážení,děkuji za vaše články,jsou plné důležitých informací pro uchování zdravého životního stylu.Čerpám z každého článku vše co ještě nevím pro zdárný životní styl.Děkuji.