Pšeničné klíčky nebo šťáva z nich jsou výborným způsobem, jak do své stravy zařadit nadmíru prospěšnou tmavozelenou listovou zeleninu.
Co se týče hustoty výživných látek, pšeničné klíčky jsou až 20krát koncentrovanější než ostatní zelenina. Považují se za téměř dokonalou potravinu, protože obsahují až 98 ze 102 základních nutričních elementů.
Pšeničné klíčky nemusíte konzumovat pouze v klasické čerstvé formě. Dají se sehnat i v podobě kapslí jako doplněk stravy, extraktu nebo tinktury.
Často se používají na odšťavnění pomocí speciálního odšťavňovače a následně se šťáva z nich přidává do smoothie nebo čajů.
Dají se dokonce sehnat i sady na domácí pěstování pšeničných klíčků. Populární je také pěstování bez půdy, takzvaně aerofonicky (bez bakterií a hub), případně pěstování v zahradě při dodržení zásad bio zemědělství.
Nyní se pojďme blíže podívat na 21 přínosů konzumace pšeničných klíčků:
1. Zlepšují celkový krevní obraz. Kromě toho pročišťují krev, orgány a trávicí trakt. Stimulují metabolismus a tvorbu enzymů. Pomáhají při snižování krevního tlaku, a to tak, že rozšiřují cévy.
2. Stimulují činnost štítné žlázy, zastavují přibírání, obezitu a zlepšují trávení.
3. Obnovují acidobazickou pH rovnováhu v krvi. Jejich šťáva obsahuje vysoké množství zásadotvorných minerálů. Pomáhají zmírňovat různé vnitřní druhy bolestí, odstraňují žaludeční vředy, léčí ulcerózní kolitidu, zácpu, průjmy a další onemocnění trávicího systému.
4. Jsou mocným detoxikátorem jater a ochráncem krve. Enzymy a aminokyseliny v pšeničných klíčcích chrání před karcinogeny jako žádná jiná potravina nebo lék. Posilují naše buňky, čistí játra a neutralizují nečistoty z prostředí.
5. Zneškodňují toxiny a bojují s nádory. Nedávné studie prokázaly, že pšeničné klíčky mají mocnou schopnost potlačovat nádory bez obvyklé toxicity charakteristické pro chemoterapeutické léky, které ničí i zdravé buňky.
6. Obsahují prospěšné enzymy (více ZDE…). Ať už jde o hojení řezných ran nebo vaši touhu zhubnout, práci při tom provádějí enzymy. Mnohé enzymy si tělo vytváří samo, ale pomoc zvenčí není nikdy k zahození. Pšeničné klíčky nikdy nevařte, jinak enzymy v nich zničíte. Kromě enzymů obsahují vitamín A, B-komplex, C, E, K a rakovinu ničící vitamín B17.
7. Svým složením se velmi podobají naší krvi. Jejich hlavní složkou je chlorofyl, který je až na jeden malý rozdíl téměř identická sloučenina jako krevní hemoglobin, který přenáší kyslík v krvi. Dr. Yoshihide Hagiwara, prezident Hagiwara Institute of Health v Japonsku, je velkým advokátem pšeničných klíčků. Tvrdí, že chlorofyl se pomocí tuků absorbuje do krve přes lymfatický systém a následně se mění na součást naší krve.
8. Z pšeničných klíčků je možné vyrobit rektální implantát. Během nemoci se zavede do konečníku po dobu 20 minut a tam pomáhá rychle pročišťovat spodní část střeva od akumulovaných zbytků potravy, čímž urychluje zotavování.
9. Jejich vnější aplikace na pokožku pomáhá téměř okamžitě zmírnit svědění.
10. Zklidňují pokožku spálenou od slunce a působí jako dezinfekční prostředek. Potřete si jimi pokožku hlavy před umytím šamponem a opravte tak poškozené vlasy, zmírníte svědění hlavy a tvorbu lupů.
11. Zmírňují a hojí kožní rány, popáleniny, vyrážky, atletickou nohu, poštípání hmyzem, pupence, akné (více ZDE…), herpes, vředy, ekzémy a mnohé další kožní problémy.
12. Pomáhají při nespavosti. Jednoduše si do blízkosti hlavy položte květináč s živými pšeničnými klíčky. Zlepší okolní vzduch tím, že budou produkovat negativní ionty a vám se pak bude lépe spát.
13. Vylepšují koupel. Přidejte pár pšeničných klíčků do vody ve vaně a vychutnejte si příjemnou koupel.
14. Zlepšují dech a zpevňují ustupující dásně. Promývejte si ústa čerstvou šťávou z pšeničných klíčků nebo žvýkejte čerstvé klíčky.
15. Neutralizují mnohé těžké kovy jako kadmium, stroncium, rtuť nebo olovo a také substance jako nikotin či organické sloučeniny z plastů.
16. Dodávají tělu „tekutý kyslík“, tedy kyslík, který je navázán v klíčcích. Ten podporuje trávení, zlepšuje činnost mozku a chrání krev před anaerobními patogenními bakteriemi. Kromě toho ani rakovinné buňky nemohou existovat za přítomnosti kyslíku.
17. Odstraňují šedivé vlasy a navracejí jim jejich původní zbarvení. Kromě toho výrazně zlepšují energetickou úroveň.
18. Zpomalují stárnutí (více ZDE…) a omlazují zestárlé buňky. Zpevňují povislou pokožku a ochablé svaly.
19. Snižují následky vystavení těla radiaci. Vděčí za to enzymu SOD, který snižuje poškození buněk radiací, působí protizánětlivě, a dokonce může předcházet buněčnému poškození v důsledku srdečního infarktu nebo vystavení alergenům.
20. Obnovují plodnost u mužů a žen, a podporují mladistvý vzhled.
21. Dokážou zdvojnásobit množství červených krvinek. Ve své knize Dr. Bernard Jensen uvádí, že žádná jiná potravina nedokáže lépe vyčistit krev než pšeničné klíčky. U svých pacientů s jejich pomocí dokázal v průběhu několika dnů zdvojnásobit počet červených krvinek.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Výborný článok a zase hrúbka. Vitamín B17 (amygdalín, laetril) nie je vitamín!!!!
Nespĺňa žiadnu podmienku kladenú na vitamíny
-nie je životne dôležitý
-nie je kofaktor žiadneho enzýmu atď.
V organizme sa amygdalín enzymaticky štiepy a vzniknutý kyanovodík údajne ničí rakovninné bunky….to je ale “mexická” teória …
Kľudne doporučte 4 až 5 marhulových kôstok denne, ale nie synteticky vyrobený laetril….V časopise Klin.Woch. bola publikovaná otrava 4 ročného dieťaťa po tzv. “vitamíne B17”