Pěstuje se po celém světě již tisíce let. Tato rostlina pochází z rodu brukev (Brassica) z čeledi brukvovité (Brassicaceae), do které patří i květák, kadeřávek a brokolice.
Zelí najdete v různých barvách, včetně zelené, fialové, červené a bílé se zvlněnými nebo hladkými listy.
Čtete dál a dozvíte se více. Zdravotní přínosy zelí vás možná překvapí!
1. Je plné výživných látek
Ačkoliv má málo kalorií, je plné živin. Také má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů, jako jsou polyfenoly a sloučeniny síry, které nás chrání před volnými radikály.
Pouze v jednom šálku syrového zeleného zelí najdete:
- 22 kalorií
- 1 g bílkovin
- 2 g vlákniny
- 85 % DDD vitamínu K
- 54 % DDD vitamínu C
- 10 % DDD kyseliny listové
- 7 % DDD manganu
- 6 % DDD vitamínu B6
- 4 % DDD vápníku
- 4 % DDD draslíku
- 3 % DDD hořčíku (více ZDE…)
2. Je doslova nabité vitamínem C
Vitamín C je nezbytný pro mnoho důležitých procesů ve vašem těle. Přispívá k tvorbě kolagenu, proteinu, který dodává pleti pružnost.
Kolagen napomáhá ke správnému fungování kostí, svalů a krevních cév.
Vitamín C navíc pomáhá chránit tělo před oxidačním poškozením buněk. To může vést k mnoha různým chronickým nemocem, včetně rakoviny.
Naštěstí můžete získat 54 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C pouze z jednoho šálku syrového zeleného zelí.
3. Je plné vitamínu K
Vitamín K je další látka, která hraje důležitou roli v několika tělesných procesech. Účastní se procesu krevního srážení.
Věděli jste, že: Podle oficiálních statistik Světové zdravotnické organizace je více než 85 % populace nakaženo parazity? Řešení naleznete ZDE...
Zelí je vynikajícím zdrojem vitamínu K, přičemž jeden šálek poskytuje 85 % doporučené denní dávky (DDD).
4. Může pomoci předejít cukrovce 2. typu
Nedávná studie ukázala, že dieta založená na konzumaci velkých dávek zelí může pomoci snížit riziko rozvoje diabetu 2. typu.
Tento výživový plán, nazývaný severská dieta, zahrnuje i konzumaci ryb, kořenové zeleniny, hrušek, jablek, žitného chleba a ovesných vloček (více ZDE…).
Ve studii měli ti, co dodržovali dietu založenou na konzumaci velkých dávek zelí, o 38 % nižší pravděpodobnost, že se u nich rozvine cukrovka 2. typu.
5. Červené zelí může být velmi prospěšné pro zdraví srdce
Červené zelí obsahuje pigmenty zvané antokyany. Několik studií prokázalo souvislost mezi konzumací antokyanů a sníženým rizikem onemocnění srdce.
Také bylo prokázáno, že antokyany snižují krevní tlak a riziko onemocnění věnčitých (koronárních) tepen.
Úžasné účinky červeného zelí na zdraví srdce se připisují skutečnosti, že antokyany jsou protizánětlivé. Zánět přispívá k onemocnění srdce, takže konzumace červeného zelí je skvělý způsob, jak udržet své srdce v dobré kondici.
Ať už jíte kysané zelí (více ZDE…), nebo hlávkové ve formě salátu, je perfektním doplňkem vaší stravy.
Začněte konzumovat zelí na pravidelné bázi a všimněte si úžasných účinků na vaše zdraví!
Zdroj: healthy-holistic-living.com, Zpracovala: Mocvědomí.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Výživné látky v zelí uvedené v článku platí pro zelí čerstvé ze zahrádky …např spotřebitelské testy ukázaly ,že kysané zelí v obchodech žádný vitamín C neobsahuje.Hlávkové zelí v obchodech je tak týden -14dní staré ,tak jako všechna zelenina a ovoce v tom lepším případě.