Všichni jsme už slyšeli o tom, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Většina lidí si však myslí, že úplně stačí mít jakoukoliv snídani, abychom si udrželi zdraví. Tak tomu však není.
Chcete, aby vás vaše snídaně nejen zasytila, ale aby vám zároveň dodala dostatek energie na celé dopoledne, nastartovala ráno metabolismus a k tomu ještě i podpořila hubnutí?
V takovém případě musí obsahovat 5 specifických druhů potravin, o kterých si více řekneme v našem dnešním článku.
1. Bílkoviny
Bílkoviny, nazývané také proteiny, patří mezi nejsytější a nutričně jedny z nejdůležitějších součástí naší stravy.
Když je žaludek prázdný, vylučuje látku ghrelin (hormon hladu). Při roztažení se jeho sekrece zastavuje a následně se vysílají signály do mozku, aby žaludek začal produkovat trávicí šťávy.
Studie ukázaly, že konzumace bílkovin výrazně ovlivňuje právě produkci ghrelinu.
Zvláště tehdy, když je sníme na snídani. Hladina ghrelinu se snižuje, a tím pádem déle nepociťujeme hlad, což výrazně pomáhá při hubnutí.
Mezi potraviny bohaté na bílkoviny, které jsou vhodné k snídani patří:
- ořechy a semena
- jogurty
- vejce
- proteinové nápoje v prášku
- arašídové máslo
2. Nahraďte sladké kyselým
Sladké snídaně, jako jsou přislazované cereálie, chléb či jiné pečivo, výrazně zvyšují hladinu krevního cukru.
Pokud vám nevadí mít na snídani ohřátý včerejší oběd nebo večeři obsahující marinované maso, klidně si ho dejte na snídani. Výborně vás zasytí na celé dopoledne, a co je nejdůležitější, nezvýší vám krevní cukr.
Stejně dobré k snídani jsou i zavináče, treska v majonéze (s nízkým obsahem cukru) či jiná kyselá jídla.
Věděli jste, že: domovy seniorů používají ústní sprej Virostop, který pomáhá v boji proti Covid-19? Čtěte VÍCE
3. Přidejte tuk
Abyste byli dostatečně zasyceni co nejdéle, přidejte do vaší snídaně zdravé tuky. Ty vám dodají energii na celé dopoledne.
Ale pozor, neplatí to na všechny tuky, ale jen na ty zdravé, jako jsou:
- avokádo
- kokosový olej
- mandlové máslo
- lněný olej
- máslo
- semena a ořechy
Přidání zdravých tuků nevyžaduje žádné speciální recepty. Stačí, když si výše zmíněné potraviny přidáte do vaší běžné snídaně.
A nezapomeňte, že tuků se při hubnutí bát vůbec nemusíte. Na tělesný tuk se totiž nepřeměňují ony, ale sacharidy.
4. Přidejte zeleninu
Zelenina je bohatá na vlákninu, která zlepšuje průchod potravy střevy a tím i trávení. Kromě toho má jen málo kalorií a neovlivňuje krevní cukr.
Proto byste zeleninu měli jednoznačně zařadit mezi vaše potraviny, které konzumujete k snídani.
Pokud si například připravíte míchaná vejce, nedělejte je jen na másle (nebo na jiném zdravém oleji), ale opražená na cibulce a na talíř ještě přidejte čerstvou papriku, rajčata nebo špenát.
5. Syrové vločky namísto opražených
Pokud přece jen máte rádi k snídani cereálie a zvlášť ovesné vločky, tak si místo opražených dejte klasické nezpracované.
Do opražených vloček se totiž obvykle přidává cukr, aby byly chutnější. Běžné vločky dochuťte například oříšky.
Jejich výhodou je, že obsahují tytéž výživné látky, dodávají pocit zasycení a zároveň oproti praženým vločkám předcházejí prudkému nárůstu a pádu hladiny krevní glukózy.
Díky těmto svým vlastnostem jsou velmi nápomocné právě v době, kdy se člověk snaží zhubnout.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář