Vaječné bílky jsou nízko-kalorickou potravinou, obsahují pouze 17 kalorií oproti 71, které obsahuje celé vejce.
Neobsahují žádný cholesterol ani nasycený tuk, což z nich dělá oblíbenou volbu pro ty, co si hlídají hladinu cholesterolu nebo trpí onemocněním srdce anebo cukrovkou. Neobsahují žádný cukr ani sacharidy.
Řekli jsme si už, že vaječné bílky jsou úžasné, ale proč jsou zdravé?
Nejenže lahodně chutnají, ale také jsou velmi výživné. Pojďme si tedy říct o jejich pěti často přehlížených přínosů pro naše zdraví.
Zdravotní přínosy vaječných bílků
1. Snižují riziko onemocnění srdce
Jeden vaječný bílek obsahuje asi 54 mg draslíku, který je podle Lékařského střediska University of Maryland důležitý elektrolyt a minerál dávaný do souvislosti se zdravím kostí, srdce a účinným fungováním buněk a orgánů.
Podle časopisu Today’s Dietitian ho mnohé studie spojují s nižším krevním tlakem, neboť podporuje vazodilataci, tedy roztažení krevních cév.
Studie provedená na 12 000 dospělých lidech, publikovaná v Archives of Internal Medicine, uvedla, že ti, kteří konzumují 4,069 mg draslíku denně, sníží své riziko ischemické choroby srdeční o 37 % a riziko kardiovaskulárního onemocnění o 49 % ve srovnání s těmi, kteří ho užívají v denním množství 1,793 mg.
2. Růst svalů
Na bílkoviny bohatý vaječný žloutek je skvělý pro růst svalů.
Pravidelná konzumace vaječných bílků může pomoci při potlačování únavy, posílení svalů a zlepšení imunity.
3. Zpevňují kosti
Vaječné bílky jsou nabité vápníkem a potraviny bohaté na tento minerál jsou skvělé pro zdraví kostí.
Začleněním vaječných bílků do každodenního jídelníčku můžete přispět k pevnějším kostem a předcházet riziku zlomenin a osteoporózy.
Pomáhají zlepšovat dlouhověkost kostí a jejich hustotu.
4. Podporují zdraví vaší kůže
Vejce mají ve své membráně kolagen nacházející se na rozhraní vaječného bílku a skořápky, který slouží jako ochrana.
Když oddělujete vaječné bílky od žloutků, oddělujete i tuto membránu.
V kombinaci s prospěšnými bílkovinami ve vaječných bílcích může posloužit jako úžasná pleťová maska.
Za účelem prozkoumání přínosů účinku hydrolyzátů membrány vaječné skořápky na UV záření, vrásky a ochranu vlhkosti v kosmetice byla provedena vědecká studie. Zaměřila se na úroveň tvorby kolagenu a kyseliny hyaluronové.
Výsledky naznačily, že bílkovina a kolagen přítomné ve vaječných bílcích pomáhají zmírňovat vrásky způsobené sluncem.
5. Udržují správnou hladinu elektrolytů
Co se týče zabezpečení dostatku elektrolytů v těle, draslík je to samé, co sodík. Elektrolyty pomáhají předcházet mrtvici, přispívají k normální činnosti svalů a udržují zdravé srdce.
Pomáhají také chránit buňky v těle vyrovnáváním tekutin, které jsou kolem nich a v jejich nitru, čímž pomáhají zvládat krevní tlak, zejména v případě přílišného množství sodíku.
Jakou roli hrají výživné látky ve vaječných bílcích při elektrolytech?
Elektrolyty vznikají z draslíku a čirou náhodou ho vaječné bílky obsahují ve značném množství, přibližně 54 miligramů.
Ačkoliv ho potřebujete mnohem více a ve stravě typického Evropana chybí, vaječné bílky jsou stále dokonalou volbou.
Zdroj: 1mhealthtips.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář