Vylectese.cz

  • Kontakt

5 složek potravin, které nenávratně poškozují váš mozek

17.10.2016 by lucie 1 Comment

Print Friendly, PDF & Email

latky-nicici-mozeg

V dnešním světě není nouze o věci, ze kterých lidé šílí. Existuje však pár látek v našich potravinách, které toho dokážou dosáhnout ve velmi krátkém čase.

A nejen to. Tyto substance poškozují nejen mozek, ale i střeva a játra. Přitom ten, kdo je za jejich přítomnost v potravinách zodpovědný, je právě člověk a jeho „geniální“ mysl.

Zdá se, že čím více toho víme, tím nižší je naše schopnost střízlivě uvažovat.

Chcete-li, aby vaše mysl zůstala čistá a nedocházelo k opakovanému poškozování vašeho mozku, vyhýbejte se následujícím složkám potravin.

1. Lepek

Lepek je běžná bílkovinná součást pšenice, ječmene, žita a dalších obilovin. Jde o lepkavou substanci, která se lepí na stěny tenkého střeva, kde způsobuje problémy s trávením a imunitou. Nejčastějším onemocněním bývá celiakie, která souvisí s intolerancí na lepek.

Existují však i mírnější projevy, které nejsou přímo celiakie, ale dokážou také výrazně narušovat činnost organismu, jako jsou třeba různé stupně citlivosti těla na lepek. Dochází k zánětlivým procesům, včetně zánětům v mozku a nervovém systému.

Studie prokázaly souvislost mezi citlivostí na lepek a onemocněními v každé části nervového systému – mozku, míše a periferních nervech.

Bylo potvrzeno, že lepek je silným spouštěčem psychiatrických onemocnění, mentální retardace, demence a v podstatě každého dalšího neurologického onemocnění.

Chléb a pečivo konzumuje lidstvo již od pradávna. Problémem není pečivo samotné, než spíše „moderní“ pekařské techniky, které způsobují, že v dnešním pečivu je mnohem více lepku, než tomu bylo v minulosti.

Podrobněji jsme o tomto tématu psali v tomto článku.

2. Umělá sladidla

Ať už jde o aspartam, sukralózu nebo sacharin, umělá sladidla jsou velice populární, protože neobsahují žádné kalorie. Pravda je však taková, že ačkoli nedodávají tělu žádné kalorie navíc, za poslední desetiletí spomalují trávení a poškozují naše těla.

Aspartam je kombinací kyseliny asparagové (aminokyselina se silným stimulujícím účinkem na mozkové buňky), metanolu (alkohol způsobující slepotu) a fenylalaninu.

Když dojde v těle k rozpadu molekuly aspartamu na její jednotlivé složky, spouštějí se silné procesy s rakovinnými účinky na mozek.

Konzumace aspartamu způsobuje celou škálu příznaků, včetně záchvatů úzkosti, nesrozumitelné řeči, deprese a migrény.

Hlavním problémem je, že dnes je obtížné vyhnout se tímto umělým sladidlům – přidávají se do limonád, jogurtů, žvýkaček, omáček na vaření, ochucených minerálních vod, cereálií a všech produktů s označením „bez cukru“.

3. Glutamát sodný (MSG)

Glutamát sodný je chemická látka, která se do potravin přidává pro zvýraznění jejich chuti. Dokáže oklamat chuťové pohárky a mozek, že právě konzumované jídlo výborně chutná.

Jde však o excitotoxin stimulující mozek k produkci velkého množství dopaminu, který znásobuje požitek z jídla. Tento dobrý pocit bohužel netrvá moc dlouho, ale jeho vedlejší účinky ano.


Náš TIP: Zbavte své tělo těžkých kovů do 30 dnů. Řešení naleznete TADY...
 

Excitotoxiny se spojují s poškozením mozku a dalšími neurologickými nemocemi, jako jsou Parkinsonova či Alzheimerova choroba, demence, roztroušená skleróza, lupus a další.

Při koupi potravin si dávejte pozor, jestli neobsahují glutamát sodný.

Platí to hlavně o potravinách, jako jsou „zdravé“ proteinové tyčinky, dresinky do salátů, omáčky na maso, bujóny, instantní polévky či zavařená zelenina.

4. Rafinovaný cukr

Zpracovaný nebo rafinovaný cukr se stal jednou z nedílných součástí našich potravin. Je však jednou z nejnebezpečnějších složek.

Jeho neustálá konzumace se spojuje s mnoha zdravotními problémy a mnoho z nich se týká právě mozku.

Rafinovaný cukr snižuje hladinu mozkového neurotrofického faktora (BDNF), moc důležitého hormonu pro mozek. Tato substance je odpovědná za tvorbu nových propojení mezi neurony v mozku, což je nesmírně důležité pro funkci paměti.

Studie prokázaly, že u pacientů s depresí a schizofrenií se vyskytují nízké úrovně BDNF. Nadměrná konzumace cukru může ještě více zhoršit tento stav a tyto úrovně ještě více snížit.

Kromě toho zpracovaný cukr zvyšuje záněty v těle, narušuje trávení a poškozuje imunitní systém. V případě chronických zánětů se zvyšuje riziko těžkých depresí a schizofrenie.

Dr. Ilardi, profesor psychologie na Univerzitě v Kansasu, doporučuje pacientům s depresí vyloučit ze stravy rafinovaný cukr. Ti, kteří uposlechli jeho doporučení, zaznamenali zlepšení svého mentálního stavu a nálady.

5. Fluor

Problém fluoru se týká hlavně anglicky mluvících zemí, jako jsou Velká Británie, Irsko, Kanada, USA, Austrálie a Nový Zéland, které se z nepochopitelného důvodu (prý kvůli zlepšení zdraví zubů obyvatelstva) rozhodli přidávat fluor do pitné vody.

Do jisté míry se to týká i Česka, protože u nás se přidává fluor do zubních past a někdy se dětem podávají fluoridové tablety nebo se jim zuby potírají fluoridovým krémem.

Pokud jste někdy uvažovali o těchto procedurách, raději na ně rychle zapomeňte.

Studie ukázaly, že fluor výrazně snižuje IQ (vlády chtějí mít zřejmě poslušné, neprotestujíce obyvatelstvo, a tak fluorem ohlupují lidi).

Iniciativa na odstranění fluoru z vody (FAN) poukázala na 34 studií, které dokazují souvislost mezi fluorem a sníženým IQ u lidí. Další studie dokazují vliv fluoru na snižování schopnosti učení, poškození mozku u novorozenců, změnu chování, nebo dokonce na vyvolání rakoviny kostí.

Závěr

Vyhýbat se těmto pěti látkám je poměrně jednoduché, pokud máte dobrou motivaci a dostačující znalosti o tom, kde se mohou nacházet.

Pokud je to možné, neriskujte zdraví vás a vaší rodiny. V angličtině na to existuje hezké rčení „Better be safe than sorry“, které ve volném překladu znamená „Raději buďte opatrní, než byste toho měli litovat“.

Zpracovala: Vylectese.cz



Související články:

  • 4 nejhorší toxiny, které ničí váš mozek: Vyhněte se jim za každou cenu!
  • Tyto oblíbené potraviny způsobují přibírání, chronické záněty a poškození mozku
  • 10 běžných potravin, které zhoršují bolesti kloubů. Vyhýbejte se jim!
  • 7 příznaků intolerance lepku, které každý ignoruje


Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

Kategorie: Zdravá výživa Značky: alergie, lepek, mozek, potraviny, psychika, skleróza, sladidla, střeva, travení, zánět

Comments

  1. Silvie says

    13.4.2017 at 12:41

    Já nemůžu mlčet, prostě nemůžu, ten článek to je teda zase jednou blábol. Co se lepku týče, tak prý je to lepkavá substance, no to je mi zase odbornost. Tak v první řadě lepek není lepkavý, alespoň co já jsem ho držela v ruce tak nikdy nelepil. Za druhé to není žádná lepkavá substance, ale bílkovinná frakce gliadinu a gluteninu, která určuje kvalitu mouky. Samozřejmě lidé s Celiakii ho konzumovat nesmí, protože ji hrozí rakovina trávícího traktu, dále se jedná i o alergen a proto jsou někteří další k lepku intolerantní. Pro ostatní zdravé lidi nijak vysoké riziko nepředstavuje, zejména pokud konzumujeme celozrnné pekárenské výrobky. „Bylo potvrzeno, že lepek je velkým spouštěčem psychiatrických onemocnění, mentální retardace, demence a v podstatě každého dalšího neurologického onemocnění.“ Co to je za žvást? A jak by to ten lepek asi dělal a jakto, že nejsme všichni mentálně retardovaní a dementní? A bylo to potvrzeno? Aha a kdy? A kým? Nějaký odkaz?“Chléb a pečivo konzumuje lidstvo od pradávna. Problémem není ani tak pečivo samotné, jako „moderní“ pekařské techniky, které způsobují, že v dnešním pečivu je mnohem více lepku, než tomu bývalo v minulosti.“ Aha a jak to jako funguje, že se dnes lepek uměle dodává do pečiva nebo se tam jako má namnožit? To je přece holý nesmysl. Moderní pekařské techniky určitě nijak nemůžou ovlivnit obsah lepku…. Jakto, že v dnešním pečivu je mnohem více lepku?

    Umělá sladidla. Co se týče umělých sladidel, nijak zvlášť je nemusím a ani nejsem přesvědčená o jejich prospěšnosti pro organismus, ale výrok:“Aspartam je kombinací kyseliny asparagové (aminokyselina se silným stimulujícím účinkem na mozkové buňky), metanolu (alkohol způsobující slepotu) a fenylalaninu. Když dojde v těle k rozpadu molekuly aspartamu na její jednotlivé složky, spouštějí se silné procesy s rakovinotvornými účinky na mozek”. Jen tak pro pořádek fenylalanin a kys. asparagová patří k esenciálním aminokyselinám, které lidské tělo potřebuje a neumí si je samo vytvořit, což znamená, že je musí přijímat v potravě. Aby ale nedošlo k pomýlení jsou obsaženy v prakticky jakýchkoli bílkovinnách. Tak se tedy ptám jak je možné, že by měly tyto aminokyseliny rakovinnotvroné účinky na mozek. To je blbost, že? O metanolu se zmiňovat nebudu, to je jasné i bez diskuze.

    S části o glutamanu v podstatě souhlasím, jen se náš autor zapomněl zmínit, že glutaman sodný se skrývá i v potravinách tyv. bez glutamátu a to pod názvy jak jsou bílkovinný hydrolyzát a výtažek z droždí, tak jen pro úplnost abyste věděli. O rafinovaném cukru se netřeba zmiňovat myslím, že všichni víme o co jde a že je lepší se mu pokud možno vyhnout. Různých náhrad je v dnešní době poměrně dost…

    Fluor má své nežádoucí účinky, ale ne tak fatální jak je uvedeno ve článku. Nadměrný dlouhodobý příjem fluoru což je nad 0.5mg/kg tělesné hmotnosti u dětí může mít za následek poškození zubů ve formě skvrn na sklovině (Fluoróza) Bezpečný příjem u dospělých osob je 4mg/kg tělesné hmotnosti a příjem nad 10mg/kg tělesné hmotnosti může vést ke zdravotním potížím jako jsou například: Fluoróza skeletu s projevy bolestí v kostech, osteoporóza, poškození ledvin…Studie ukázaly, že fluor výrazně snižuje IQ (vlády chtějí mít zřejmě poslušné, neprotestujíce obyvatelstvo a tak fluorem ohlupovat lidí).Iniciativa za odstranění fluoru z vody (FAN) poukázala na 34 studií, které dokazují souvislost mezi fluorem a sníženým IQ u lidí. Další studie dokazují vliv fluoru na snižování schopnosti se učit, poškození mozku u novorozenců, změněné chování či dokonce na vyvolávání rakoviny kostí. Studie a studie a kde jsou nějaké odkazy, bez nich je to blábol i kdyby to náhodou pravda byla, jakože nejspíš není. Rakovina kostí, tak to je naprostá blbost. Rozhodně k ní nedojde tím, že si budeme čistit zuby a občas použijeme gely na posílení zubů…

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • Kdy jste si naposledy udělali detox těla od parazitů, virů a mykóz?Kdy jste si naposledy udělali detox těla od parazitů, virů a mykóz?
  • 3 nejlepší bylinky na pročištění plic od prachu, plísní, bakterií a toxinů3 nejlepší bylinky na pročištění plic od prachu, plísní, bakterií a toxinů
  • 6 věcí, o které byste se měli přestat starat pro své vlastní dobro6 věcí, o které byste se měli přestat starat pro své vlastní dobro
  • Předcházet Alzheimerově chorobě je jednodušší, než si myslíte!Předcházet Alzheimerově chorobě je jednodušší, než si myslíte!

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Jarní detox: 10 nejlepších bylinek pro očistu ledvinJarní detox: 10 nejlepších bylinek pro očistu ledvin
  • 16 nejlepších cviků na gymnastickém míči16 nejlepších cviků na gymnastickém míči
  • Oříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnoutOříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnout
  • Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)
  • Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!
  • Detoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energiiDetoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energii
  • 10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení
  • Recept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu fungujeRecept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu funguje

Doporučujeme články:

  • Česnek a jeho léčebné účinky na srdce, cévy, astma i tlakČesnek a jeho léčebné účinky na srdce, cévy, astma i tlak
  • 11 příznaků toho, že jste energeticky vysáváni lidmi kolem vás
  • Tento kefír léčí téměř vše – od střev přes imunitu až po rakovinuTento kefír léčí téměř vše – od střev přes imunitu až po rakovinu
  • Příznaky lupusu: 13 signálů, jak včas rozpoznat tuto hroznou nemoc
  • Školy v Texasu udělaly tuto jednu věc a vyřešily tak poruchu pozornosti u dětí
  • Stres vás může zabít: Techniky na odbourání stresuStres vás může zabít: Techniky na odbourání stresu

Copyright © 2021 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy
Nutné Vždy povoleno