Po dobré večeři si většina lidí obvykle lehne do postele, začne sledovat televizi nebo si jen tak lebedí.
Pokud patříte mezi ty, kteří mají tento nebo pár dalších škodlivých návyků, vězte, že to může mít neblahé důsledky na vaše zdraví.
V dnešním článku vám prozradíme pět činností, které byste neměli provádět po vydatné večeři či obědu.
1. Spát
Pokud jdete do postele hned po jídle, je vyšší riziko, že budete trpět nadýmáním, nepohodlím nebo mít problémy se spánkem.
V leže se totiž tělu špatně tráví a hrozí, že jídlo se vrátí zpět do jícnu. Ráno se tak můžete vzbudit se silným pálením žáhy (více ZDE…).
Tímto způsobem si navíc zvyšujete šanci onemocnět rakovinou jícnu.
Podle studie provedené na Fakultě medicíny při Univerzitě v Ioannině ti, kteří po jídle nějakou dobu čekají, než si lehnou do postele, mají nižší riziko mozkové mrtvice.
Doporučujeme vám nejít do postele alespoň pár hodin po jídle.
2. Kouřit
Pokud kouříte, pak si zřejmě rádi vychutnáte cigaretu po každém jídle. Nedělejte to. Raději počkejte alespoň hodinu nebo dvě.
Cigarety obsahují nikotin, který se může navázat na volný kyslík v potravě potřebný pro normální trávení. V důsledku nedostatečného trávení tělo vstřebá větší množství karcinogenů do krve.
Některé studie dokonce zjistily, že dávka nikotinu z jedné cigarety vykouřené hned po jídle se rovná deseti vykouřeným cigaretám.
Toxické látky z cigarety navíc výrazně zvyšují riziko rakoviny plic, tlustého střeva a žaludku.
3. Konzumovat ovoce
Experti doporučují, že ovoce bychom měli jíst před jídlem na prázdný žaludek, nikoliv po jídle jako dezert.
Víte, že: alergie, časté rýmy, angíny, ucpaný nos mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Důvodem je skutečnost, že pro trávení ovoce jsou nutné jiné enzymy než v případě vařeného jídla. Kromě toho ovoce obsahuje hodně cukru, který vyžaduje delší dobu trávení.
Konzumace ovoce nalačno vám umožní využít z něj všechny nutriční látky, včetně vitamínů, minerálů a vlákniny.
Naopak, pokud ovoce sníte po jídle, přivodíte si nadýmání, plynatost, říhání nebo pálení žáhy.
4. Sprchovat se
Horká sprcha zvyšuje prokrvení rukou, nohou a pokožky. Tato krev pak chybí v žaludku a trávicímu systému.
Výsledkem může být špatné trávení a bolesti břicha či žaludku.
Se sprchou proto počkejte několik hodin. Pokud to nejde, raději si dejte chladnější sprchu.
5. Pít čaj
Hned po jídle nikdy nepijte černý čaj, protože jeho obsah taninů narušuje absorpci železa ve střevech. Taniny se totiž vážou na bílkoviny a železo.
Mnohé studie potvrdily, že konzumace černého čaje vede až k 87% snížení absorpce železa, které je důležité pro tvorbu červených krvinek.
Výsledkem může být anémie, ztráta chuti k jídlu, studené nohy a ruce (více ZDE…), slabost, závratě, extrémní únava či bledá pokožka.
Závěr
Jak vidíte, existuje pár věcí, které mnozí lidé dělají po jídle, ale nemají o tom ani tušení.
Zapamatujte si, že naše tělo potřebuje určitý čas a klid, aby dokázalo přijatou potravu dobře strávit. Dobré trávení je totiž často důležitější než samotná strava.
S méně kvalitními cihlami a dobře odvedenou prací dům postavíte. Ale pokud použijete ty nejkvalitnější cihly a jen tak je naházíte na kopu, dům z nich nepostavíte.
Zdroj: courtesyfeed.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář