Věděli jste, že některé nápoje mohou být zodpovědné až za 30 % našeho denního příjmu kalorií?
Mnozí z nás se neumějí obejít bez všech těch kaloriemi nabitých latte káv, nealko a jiných slazených nápojů. Skutečný problém však nespočívá v kaloriích, ale v něčem mnohem horším.
V článku uvádíme 6 nápojů, s jejichž pitím byste měli úplně přestat1 – kvůli zdraví i kvůli vaší linii:
1. Nealko (limonády, malinovky, sycené nápoje, šumivé nápoje atd.)
I bychom se jakkoli snažili, nepodaří se nám vystihnout, jak špatné je pití limonád jakéhokoliv druhu. Limonády tvoří více než jednu čtvrtinu všech nápojů zkonzumovaných v západních zemích.
To vychází nejméně na jednu přibližně 350ml plechovku na den pro každého muže, ženu či dítě. Limonády jsou odhadem zodpovědné za více než jednu třetinu problémů s obezitou u dětí.
Ze sycených limonád a malinovek pochází v běžné stravě 2letého dítěte více přidaných cukrů než ze všech koláčků, bonbónů a zmrzliny dohromady.
Mnoho limonád a dietních nealkoholických nápojů má hladinu pH srovnatelnou s kyselinou sírovou v bateriích ve smyslu leptavosti a eroze zubní skloviny.
Kromě toho, že dietní limonády způsobují dehydrataci, přibírání, ztrátu minerálů, cukrovku a závislost na kofeinu, výzkumy dokazují, že jsou také zodpovědné za zvýšené riziko kardiovaskulárních příhod, jakými jsou mrtvice nebo srdeční infarkt.
Uměle slazené limonády jsou propagovány díky nízkému nebo žádnému obsahu kalorií jako zdravější náhrada za nápoje slazené cukrem. Nicméně výzkum z minulosti poukázal na velmi vážné dlouhodobé důsledky na zdraví.
Ty byly způsobeny vysoce jedovatými příměsemi a umělými sladidly jako benzoát sodný, aspartam, acesulfam draselný, sukralóza a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.
U mužů, kteří vypijí jen jednu 300ml plechovku limonády denně, je vyšší pravděpodobnost, že v budoucnu budou potřebovat lékařskou péči při léčbě rakoviny než u těch, kteří limonádu nepijí.
Jedna limonáda denně může zvýšit riziko agresivní rakoviny až o 40 %.
Jiný výzkum prováděný na 66 000 ženách zjistil, že ženy, které pily uměle slazené nápoje, byly o 60 % náchylnější na vznik cukrovky než ženy, které pily tentýž nápoj oslazený běžným způsobem.
A další nedávný výzkum publikovaný v časopise Respirology (Respirologie) zase odhalil, že konzumace limonád je spojena s chorobami plic a dýchání včetně astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN).
2. Nápoje pro sportovce
Trh s nápoji pro sportovce roste tak, jak roste počet nic netušících konzumentů oklamaných marketingovým fíglem. Je to celosvětový multimiliardový průmysl, který sponzoruje některé největší sportovce.
Ale řečeno ve zkratce, zakládá se na „nesmyslech“.
Nápoj Gatorade je skoro stejně korozivní jako Coca-Cola. Výzkumníci na Fakultě zubního lékařství na Univerzitě v Iowě zjistili, že energetické nápoje a nápoje pro sportovce, jakými jsou Gatorade či Red Bull, způsobují erozi zubní skloviny dokonce více než limonády a ovocné džusy.
Ve výzkumu z roku 2008, který byl publikován v časopise Nutrition Research (Výzkum výživy), výzkumník ponořil právě vytržené lidské zuby na 25 hodin do různých tekutin a pak změřil strukturální změny či poškození.
„Energetické nápoje mohou být značně kyselé,“ říká Dr. Clark Stanford, proděkan pro výzkum Fakulty zubního lékařství na Univerzitě v Iowě, „obyčejně z toho důvodu, že obsahují přídavek kyseliny citrónové. Ta dodává nápojům ostřejší chuť, kterou mají rádi mnozí konzumenti. Vždy bychom si měli přečíst etiketu, abychom věděli, zda je do nápoje přidána kyselina citrónová.“
Dentisté nás tedy upozorňují, že popíjení nápojů pro sportovce může díky jejich vysokému obsahu kyseliny poškodit naše zuby.
Další nedávný výzkum publikovaný v General Dentistry (Všeobecné zubní lékařství) – odborníky z Akademie všeobecného zubního lékařství pozitivně hodnoceném časopise – ve vydání květen/červen 2012 – zjistil, že alarmující nárůst konzumace nápojů pro sportovce zejména adolescenty způsobuje nevratné poškození zubů.
Vysoký obsah kyselosti v nápojích vede k erozi zubní skloviny, hladké vnější vrstvy zubu.
Několik odborníků už vyzvalo Úřad pro potraviny a léčiva v USA (FDA), který zařadil energetické nápoje mezi doplňky výživy, aby stanovil zákonem označování stovek energetických nápojů výstražnými štítky.
Nápoje pro sportovce jsou také plné petrochemických umělých barviv – jejich jediným účelem je dodat nápoji přitažlivou barvu a vzhled. Ale tato umělá barviva nemají žádnou výživovou hodnotu.
To jen potvrzuje názor mnoha odborníků, že pití nápojů pro sportovce je jen mrháním peněz a může být zdraví škodlivé.
Pokud si chcete dopřát opravdový energetický nápoj, vyzkoušejte rehydratační účinky kokosové vody, která je stejně dobrá, či dokonce lepší než leckterý uhlohydrátový či elektrolytový sportovní nápoj.
Rovněž banány, když je konzumujeme před a během sportovního výkonu, mají tytéž, a dokonce lepší zdraví prospěšné vlastnosti než moderní nápoje pro sportovce.
3. Kávové speciality
Vím, že následující řádky mohou rozčarovat mnohé konzumenty kávy, ale existují zodpovědné, jakož i nezodpovědné způsoby pití kávy.
Pokud jste oddaní kávovým specialitám řetězců velkých značek jako jsou Starbucks či McDonald, nejenže pijete kávu z jedovatých kávových zrn, ale také přijímáte nadměrné množství kalorií.
Tak například míchaná káva Peppermint Mocha Frappuccino obsahuje 660 kalorií. Nebo míchaná káva Java Chip Frappuccino. Ta má energetický obsah 600 kalorií.
Opravdu chcete do svého každodenního pitného režimu zařadit tuto směs tekuté napodobeniny smetany, rafinovaného cukru a uměle dochucené kávy?
V poslední době je pití kávy stále silněji propagováno jako zdraví prospěšné. Uvádí se, že káva odstraňuje z organismu volné radikály, zlepšuje paměť, pomáhá se vyhnout cukrovce či Parkinsonové chorobě, a dokonce snižuje riziko rakoviny.
Mnohé výzkumy vychvalují kávu a její takzvané zázračné účinky. Jsou jejich tvrzení opravdu pravdivá a nestranná? Nejsou jejich tvrzení přehnaná a nesledují nějaký jiný cíl?
Protože někteří z největších podporovatelů pití kávy a jejích zdravotních účinků jsou samotní velkoobchodníci kávy v Brazílii.
Já sama miluji kávu. Ale piji jen ty druhy kávy, u kterých jsem si jistá, že jsou organické a poctivě vypěstované. A tento druh kávy nenajdete ani v Starbucksu, ani v jiném velkém řetězci s prodejem kávy.
Jediný typ kávy, který najdete ve všech hlavních řetězcích zaměřených na kávové speciality, je káva z chemicky pěstovaných zrn plných pesticidů.
Kávovník je jednou z nejvíce postřikovaných rostlin v zemědělství. Je pokrytý chemikáliemi, pesticidy a herbicidy – nic z toho bychom nechtěli mít v našem jídelníčku.
Tyto chemikálie následně prosakují do podzemní vody, a proto v oblastech, kde se pěstuje káva, se u lidí ve zvýšené míře vyskytují i různé nemoci.
Mnohé chemikálie, u kterých byl zjištěn škodlivý účinek na životní prostředí, byly ve Spojených státech a Evropě zakázané nebo jsou přísně regulovány. Ale nadále se legálně používají v méně vyspělých zemích, které jsou nejčastějšími pěstiteli kávy.
Endosulfan, chlorpyrifos, diazinon, disulfoton, parathion methyl, triadimefon a cypermethrin jsou jen některé z mnoha chemikálií a pesticidů, které se používají při pěstování kávy po celém světě.
Po tom, co byla kávová zrna pomletá, by se na přípravu nápoje měla spotřebovat nejpozději do 4-6 týdnů. Standardní doba trvanlivosti v potravinářském průmyslu je však 1 rok.
To znamená, že více než 70 % dovozců kávy nedodržuje normy a hrubě překračují prodejní a skladovací lhůty platné pro kávu.
Organická (bio) káva je jednou z možností, o které byste měli uvažovat, zvláště pokud hledáte nejlepší směs kávy vysoké kvality. Organická káva se rychle stává oblíbenou mezi milovníky kávy díky své vysoké kvalitě a úžasné chuti a aroma.
Pro milovníky kávy, kteří zároveň dbají o své zdraví, je bio káva tou nejlepší volbou.
Na trhu existuje několik známých značek a druhů bio kávových zrn Java kávy, kterým důvěřuje mnoho milovníků kávy po celém světě.
Green Mountain: Fair Trade Organic, Sprouts Farmers Market a Tom Thumb (Safeway): O Organic European Blend je jen několik z více značek dnes působících na trhu.
Také nejlepší způsob, jak pomoci stěhovavým ptákům, je kupovat ověřený druh kávy s označením Bird Friendly (ohleduplná k ptactvu). Káva „ohleduplná k ptactvu“ se nepěstuje na půdě, která by musela být zbavena všeho ostatního porostu, ale pod klenbami stromů, na kterých hnízdí ptáci.
Káva ohleduplná k ptactvu pak nejenže vyrůstá ve stínu (tzv. Shade-grown káva), ale je také v bio kvalitě. To znamená, že je vypěstovaná bez použití chemických pesticidů, herbicidů a hnojiv, které by byly jedovaté pro okolní ptáky a životní prostředí.
Na blogu Kenna Kaufmana si můžete přečíst o „kávě ohleduplné k ptactvu“ víc.
Organizace Rainforest Alliance (Svaz pro ochranu deštných pralesů) má širokou společenskou a ekologickou působnost, která zasahuje do mnoha odvětví včetně zemědělství.
Káva je jednou ze zemědělských plodin, kterou si programy Rainforest Alliance vzaly na mušku. Program ověřování kávy má za cíl dohlížet na pořádné platové ohodnocení a důstojný přístup zaměstnavatele k pracovníkům na kávových plantážích, ale také dohlíží na to, aby pěstování kávovníku nepřispělo k erozi půdy, kontaminaci vody či zničení pralesa.
Pečeť od Rainforest Alliance znamená, že jsou respektovány hodnoty společnosti, jakož i přírodního prostředí.
4. Pasterizované mléko
Spojené státy americké jsou největším výrobcem pasterizovaného kravského mléka na světě, ale zvláštní je, že zároveň jsou i jedním z jeho nejslabších konzumentů.
A tak má mlékárenský průmysl ve Spojených státech pochopitelný zájem pro vytlačení dodavatelů syrového mléka z trhu. Objem spotřeby pasterizovaného mléka v průměru na osobu, v níž Spojené státy zatím zaostávají za zbytkem světa, by se tak jistě zvýšil.
Pasterizované mléko je z pohledu výživových hodnot asi jeden z nejméně dostatečných nápojů, který je klamně označován za „dokonalou potravinu“.
Přívrženci syrového mléka vědí již dlouhou dobu, že JEDINÝ druh mléka vhodný k pití je nepasterizované mléko. Pasterizace mléka ničí jeho enzymy, snižuje obsah vitamínů, zbavuje křehké mléčné bílkoviny jejich přirozených vlastností, ničí vitamíny C, B12 a B6, zabíjí užitečné bakterie a napomáhá vzniku choroboplodných zárodků.
Také jsou s ní spojené alergie, častěji kažení zubů, kolika u kojenců, u dětí problémy s růstem, osteoporóza, artritida, srdeční choroby a rakovina.
Všechny druhy kravského mléka (běžné a „organické“) mají 59 aktivních hormonů, spousty alergenů, tuk a cholesterol. V kravském mléce také můžeme najít měřitelné množství herbicidů, pesticidů, dioxiny (zhruba 200násobek bezpečného množství), okolo 52 silných antibiotik (možná 53, spolu s LS-50), krev, hnis, stolici, bakterie a viry.
Hlavní tvrzení potravinářského průmyslu se dá shrnout do věty:
„S růstem světové populace je udržitelnost produkce a distribuce potravin postavena do protikladu k potřebě zajistit chemickou a mikrobiologickou bezpečnost potravin.“
Vědci věří tomu, že musí kvůli bezpečnosti společnosti ozařovat, pasterizovat a sterilizovat všechny potraviny.
A ne vždy se pasterizací podaří vyhubit bakterie. Například existuje podezření, že Johneova choroba (paratuberkulóza), vyskytující se u většiny krav chovaných na družstvech, způsobuje u člověka Crohnovu nemoc.
Většina mléka na trhu je již ošetřena zahřátím na ultra vysokou teplotu (UHT). Tím je mléko zbavené bakterií odolných vůči vysoké teplotě a získává delší trvanlivost.
Ultra-pasterizace je však násilný proces, ve kterém se studené mléko dostane nad bod varu za méně než dvě sekundy.
Jeden z dalších možných způsobů pasterizace je použití plynu propylenoxidu, což je vysoce hořlavá a „vysoce jedovatá“ chemická látka, která se využívá v termobarických zbraních.
Potraviny ošetřené touto chemikálií jsou zakázány v některých zemích, jakými jsou Kanada, Mexiko, ale i Evropská unie.
Velmi zajímavá myšlenka, kterou vyslovil Marco Torres je, že jestli vůbec potřebujeme pít jakékoliv mléko od jiného živočišného druhu, než jsme my sami?
Já mám velmi v oblibě kokosové a ořechové mléko a také mléko ze semínek. Brazilské ořechy, mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, pekanový ořech a konopná semínka jsou všechno potraviny, ze kterých si můžeme sami a bez použití komplikovaného zařízení vyrobit mléko bohaté na živiny a výborné chuti.
Všechny výše uvedené plodiny se zpracovávají v podstatě stejným způsobem.
5. Zpracované ovocné džusy
Jeden z největších podvodů průmyslového potravinářského kartelu je takzvaný „čerstvý“ pomerančový džus prodávaný v supermarketech.
Nikdy jste se nedivili, proč prodávaný pomerančový džus, dokonce i ten premium, „ne z koncentrátu“, „100% čistý“, chutná jaksi stejně pokaždé, když ho koupíte, ale nechutná přesně stejně jako čerstvě oloupaný pomeranč?
Ukázalo se totiž, že na výrobu džusu nestačí jen jednoduše vymačkat pár citrusů.
Součástí velkovýrobních procesu je, že velké značky jako Tropicana, Minute Maid, Simply Orange a Florida’s Natural přidávají do džusu umělé příchutě, aby měly jistotu, že džus bude chutnat stejně karton od kartonu – a aby měly jistotu, že bude chutnat jako pomeranče.
„Pro většinu lidí je opravdovým zklamáním, když se dozvědí, že většina pomerančového džusu není čerstvý výrobek,“ říká Alisa Hamilton, autorka knihy „Squeezed: What You Do not Want to Know About Orange Juice“ („Odšťavněný: Něco, co nechcete vědět o pomerančovém džusu“).
Pasterizovaný, „ne koncentrovaný“ džus zabírá při skladování mnoho místa. Ve snaze prodloužit jeho trvanlivost, ale bez přidání chemických konzervačních látek, výrobci džus „odvzdušňují“ (zbaví ho kyslíku).
(Další překvapení: v průběhu výroby odvzdušněný džus často stojí v milióngalonových nádržích po dobu i jednoho roku předtím, než se dostane do regálů supermarketů.)
Vyšetřování vedlo také k šokujícímu zjištění, že některé z nejznámějších značek jablečného džusu obsahují arzen.
Jablečný džus se často vyrábí z jablečného koncentrátu, z něhož 60 % je dovezeno z Číny. V některých jiných zemích mimo USA a Evropu je povoleno používat pesticidy a ty obsahují arsen. Arsen je těžký kov, o kterém je známo, že způsobuje rakovinu a srdeční choroby.
Zjištění z vyšetřování Consumer Reports (Ochrana spotřebitele v USA) ohledně obsahu arsenu a olova v jablečném džusu a v hroznové šťávě byla podnětem pro vládu, aby přijala opatření, která by pomohla zamezit kontaktu konzumentů s těmito jedy.
Ovocné džusy jakéhokoliv druhu jsou zřídka 100% šťávou. Pro prodloužení trvanlivosti se do džusu přidávají speciální přísady, které mohou být nebezpečné pro vaše zdraví a zdraví vaší rodiny.
6. Všechny uměle slazené nápoje
Aspartam a sukralóza se stále používají při výrobě stovek uměle slazených nápojů jakými jsou koktejly, ochucená mléka, džusy, ledová káva a limonády. Když zjistíte, že nápoj obsahuje jednu z těchto dvou přísad, prosím nepijte ho.
Tyto dvě složky jsou nejjedovatější sladidla na světě.
Společnost Monsanto, první výrobce aspartamu, ví o všech jeho nebezpečích. Monsanto financuje Americké sdružení cukrovkářů, Konferenci Americké Univerzity a také parlament.
Když se aspartam dostane do trávicího traktu, rozkládá se na řadu dalších jedů. Celé molekuly aspartamu a jeho sloučenina diketopiperazin jsou daleko horšími jedy než všechny ostatní jedy, které z něj vznikají při procesu trávení či při činnosti jater, které zpracovávají krev z trávicího traktu přiváděnou přímo do jater hlavní žilou.
Ostatní jedy, jak jsme již zmínili, jsou sice příšerné, ale aspartam, například ve žvýkačce, je daleko horší. Dokonce i malé množství obsažené ve žvýkačce je překvapivě nebezpečné a škodlivé.
Přijímáním potravy se aspartam dostává do trávicího traktu, kde z něj procesem trávení vzniká několik desítek dalších jedů. Všechny tyto jedy, kromě těch, které putují přímo do slinivky, pak jdou hlavní žilou přímo do jater.
A v játrech jsou pak zpracovány jen velmi částečně. Po tom všem tyto jedy pokračují v o něco slabší koncentraci do celého organismu, čímž se mírně zmenšuje i množství, které nakonec jde do mozku.
Zpráva od vědců z Univerzity Duke v Severní Karolíně v USA ukázala, že umělé sladidlo splenda (sukralóza) a její hlavní složky představují hrozbu pro lidi, kteří toto sladidlo konzumují.
Podle Správy potravin a léčiv v USA (FDA) 11 až 27 % ve stravě přijaté sukralózy je absorbované lidským organismem (FDA 1998).
Jiný výzkum, který byl publikován výrobcem sukralózy (Roberts 2000), ukázal, že když 8 zdravých dospělých mužů zkonzumovalo sukralózu (v množství 1 mg/kg tělesné hmotnosti), organizmus absorboval mezi 10,4 až 30,6 % sukralózy. Kromě toho se v těle akumulovalo 1,6 až 12,2 % sukralózy.
Splenda/sukralóza je prostě chlorovaný cukr – chlórkarbonát. Běžné chlórokarbonáty obsahují chlorid uhličitý (tetrachlormethan), trichlorethylen a dichlormethan (methylenchlorid), které jsou všechny smrtelné.
Chlór bychom mezi chemickými prvky mohli přirovnat k dobrmanovi – je jako útočný pes, snadno popudlivý, prudký atomový prvek, který se používá jako biocid v bělidle, v dezinfekčních prostředcích, jako insekticid nebo jako toxický plyn v 1. světové válce.
Při testech jedovatosti na zvířatech splenda způsobovala, jako všechny chlórkarbonátové jedy, otok jater, jakož i zvápenatění ledvin zkoumaných zvířat.
Mozek a nervový systém jsou velmi citlivé na metabolické jedy a poškození, které tyto jedy organismu způsobují. Větší množství sukralózy přijaté ve stravě útočí na lidskou nervovou soustavu, ale i na jiné systémy organismu, jakými jsou genetický materiál či činnost imunity.
Otrava chlórkarbonátem může tedy vést k rakovině, poruchám při porodu a zničení imunitního systému. Takové účinky jsou příznačné pro dioxin a PCB látky (polychlorované bifenyly), které jsou známé jako smrtelně jedovaté chlórkarbonáty.
Natasha Longo vlastní magisterský titul v oblasti výživy a je držitelkou certifikátu ve fitness a výživovém poradenství. Vedla mnohé konzultace ve veřejné zdravotní politice a zakázkách v Kanadě, Austrálii, Španělsku, Irsku, Anglii a Německu.
Autorkou článku je Natasha Longo, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Děkuji za vaše články, moc mne pomohli k tomu co mám jíst a pít a co ne. Doktoři tyto věci berou benevolentně a blbě se nad nimi usmívají. Já tomu věřím, že jsme poškozovány průnyslovými jedy, moje maminka zemřela na rakovinu jater, protože užívala syntetický cukr vyrobený za komunismu z ropy. Nyní jsem v Domově pro seniory, kde mají 5 hvězdiček kvality na jídlo… a já jsem zde za 2 roky přibila o 25 kilo, přitom mám stále hlad. Snažím se jíst podle vašich rad, ale v minulosti jsem mohla jíst vše a byla jsem stále štíhlá. Dokonce jsem i pila čerstve mléko nadojené od krávy, které nebylo pasterizované a bylo ještě teplé. Měla jsem asi za měsíc tváře červené jak jablíčka. To už se teď asi nenapiji. Budu ráda když mne budete posílat vaše příspěvky. Nejsem již nejmladší, ale v poslední době mne pronásledují alergie na potraviny a na léky, plnost břicha, rozházené trávení, zácpa, sucho v ústech, kožní dermatitida, ani ta voda z kohoutku není dobrá. Pily jsme u babička vodu ze studně a ta byla skvělá. Anebo i občas ze studánky, kterou si děda přiváděl tkz “trkačem” Takhle co nám zde dávají za jídlo z toho už asi těžko budeme zdraví… Miloslava Skramuská 19.6. 2017. Heřmanův Městec.
Syntetický cukr z ropy ?
Tváře červené jak jablíčka ukazují spíše na TBC ( v minulosti byly velmi často krávy nemocné na TBC). 🙂 🙂
Tak že jen alkohol,to se mi ulevilo.Už se necítím být alkoholikem pouze zdravě piji.