Pokud nepoužíváte bylinky a koření při vaření, děláte chybu. Bylinky totiž nejsou užitečné pouze pro dochucování jídel, ale také nabízejí širokou paletu zdravotních přínosů.
Mezi jejich nejvíce ceněné schopnosti patří zlepšování funkce imunitního systému, potlačování zánětů, případně jejich antibakteriální a protivirové vlastnosti.
V tomto článku najdete výběr šesti z těch nejlepších bylinek pro imunitu, záněty a různé typy bolestí, včetně receptů na čerstvé šťávy ze dvou nejužitečnějších bylinek.
Odšťavnění patří mezi efektivní způsoby, jak z rostlin získat co nejvíce minerálů, vitamínů a dalších živin.
Většina potravin totiž po uvaření ztrácí mnohé své užitečné látky. Týká se to hlavně vitamínů a enzymů.
1. Máta peprná
Máta je plná minerálů jako draslík, vápník a hořčík, který je potřebný pro produkci v podstatě každého druhu buňky ve vašem těle.
Často se využívá k léčbě trávicích obtíží, jako je nadýmání nebo syndrom dráždivého tračníku, a také snižuje projevy gastritidy.
Máta chrání vaši DNA před poškozením a degenerací způsobenými například chemoterapií nebo ozařováním. Uvolňuje také hleny v nosních dutinách či průduškách a působí protizánětlivě.
Máta se nejčastěji užívá ve formě čaje.
Mnohem efektivnější však je, pokud hrst jejích listů odšťavníte pomocí odšťavňovače a šťávu přidáte do čaje, ovocného džusu nebo zředíte ve vodě a vypijete.
2. Třapatka nachová (neboli echinacea)
Třapatka je výborným zdrojem vitamínů A, C a E, ale také draslíku a mědi. Obsahuje poměrně vysokou hladinu fytonutrientů jako vanilin, betain či kaempferol.
Všechny části rostliny rodu Echinacea jsou jedlé a plné živin. Můžete si ji tedy přidávat třeba do salátů.
Dalším způsobem jejího užívání je ve formě čaje nebo čerstvé šťávy přidané do džusů. V takovém případě výborně pomáhá při zánětlivých stavech, jako jsou revmatoidní artritida, záněty očí nebo záněty střev (Crohnova choroba a ulcerózní kolitida).
Výborně funguje jako tlumič bolestí, například břicha, hlavy, krku, nosních mandlí, zubů či svalů.
3. Tymián
Tymián (více ZDE…) je bylinka z téže skupiny jako máta a používá se jak při vaření, tak pro medicínské účely.
Obsahuje mnoho živin, například vitamín K, mangan, vápník či vlákninu. Je zvláště vhodný pro snižování vysokého krevního tlaku, léčbu akné a posílení imunity.
Antifungální vlastnosti této bylinky ji činí ideální pro dezinfekci a je také vhodná na zmírnění kašle a dalších respiračních potíží.
Tymián je nejlepší užívat čerstvý. Jednoduše si ho přidejte do salátů nebo odšťavněte do smoothie.
4. Rozmarýn
Rozmarýn obsahuje vitamíny A, B6, C, kyselinu listovou a fosfor. Podobně jako u tymiánu a máty i rozmarýn je nejlepší užívat čerstvý.
Rozmarýn má vliv na zlepšení paměti (stačí k němu dokonce jen přivonět) a také zlepšuje náladu. Má tedy celkový vliv na podporu duševního zdraví.
Víte, že: tělo zdravého člověka se detoxikuje přirozeně? Pomozte mu dosáhnout jeho maxima. Řešení naleznete TADY...
Je také protizánětlivý, snižuje bolest a při respiračních potížích pročišťuje plíce, hrdlo a nosní dutiny.
Jeho konzumace ve formě čerstvé šťávy zředěné v libovolném čaji se ukázala jako prospěšná pro zlepšení trávení, zklidnění podrážděného žaludku a zácpu.
Výborný je pro celkové posílení imunity.
5. Zázvor
Kořen zázvoru je v bylinné medicíně velmi oblíbenou bylinkou s vysokým obsahem různých vitamínů a minerálů.
Konzumací zázvoru získáte například fosfor, draslík, zinek, měď, hořčík a vitamín B1.
Zázvor má antibakteriální účinky, které z něj dělají prospěšný domácí lék pro posílení imunity, předcházení a léčbu běžného nachlazení, kašle a horečky.
Také má pozitivní účinky na problémy s trávením, syndrom dráždivého tračníku, nadýmání a nevolnosti.
Dokáže také zmírňovat mnohé jiné zánětlivé procesy, snižuje bolest, otoky a ranní ztuhlost.
Pro užívání přidejte kousek čerstvého zázvoru do ovocných nebo zeleninových džusů. Ze sušeného zázvoru v prášku si zas můžete připravit čaj, který dochutíte citronem a medem.
6. Kurkuma
Kurkuma se někdy označuje za královnu všech bylinek a koření. Je jednou z nejlepších bylin k posílení imunitního systému a zlepšení vašeho zdraví.
Obsahuje draslík, vápník, železo, hořčík, kyselinu listovou, vitamíny C a K, a také lykopen, selen a mangan.
Její vysoký obsah antioxidantů pomáhá neutralizovat volné radikály a snižuje poškození buněk. Obsahuje látku kurkumin, která ničí zmutované rakovinné buňky a zpomaluje růst nádorů.
Kurkuma (více ZDE…) se často používá jako prostředek pro zmírňování bolestí a jako protizánětlivá látka pro potlačování bolestí hlavy, otoky a ztuhlost.
Užívá se ve formě sušeného prášku (koření) nebo jako čerstvý kořen. Můžete ji přidávat do jídel nebo ovocných a zeleninových šťáv.
Recept na džus, který posílí imunitu a dodá energii
Tento recept je výborný pro posílení imunitního systému, potlačení zánětů, zvýšení energie, zlepšení zraku a kvalitnější pokožku.
Kromě skvělých účinků na zdraví dobře chutná.
Ingredience
Na jeho výrobu budete potřebovat následující ingredience:
- 1 sklenice nakrájeného ananasu
- 6-8 salátových listů
- 1 zelené jablko
- 1/2 citronu bez kůry
- hrst listů máty
- 2 až 3cm dlouhý kousek zázvoru
Příprava a užívání
Všechny uvedené suroviny vložte do odšťavňovače a odšťavněte. Výslednou šťávu promíchejte a vypijte.
Užívejte 1 až maximálně 2krát denně (nikoli více, protože příliš mnoho zázvoru může tělo zatížit). Kúru opakujte každý den až do zlepšení svého zdravotního stavu.
Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví!
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář