pH našeho vnitřního prostředí umí do značné míry rozhodovat o tom, jak zdraví nebo nemocní budeme. Hodnota nad 7,4 se považuje za optimální. Výrazně nižší úroveň vypovídá o překyselení těla.
Nezaměňujte si však tělesné pH s pH krve, které má vždy nižší úroveň. Při pH těla to však už tak docela neplatí.
Jak zajistit, aby pH našeho vnitřního prostředí bylo optimální?
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak toho dosáhnout, je takzvaná zásaditá dieta. To je taková, která se skládá převážně z ovoce a zeleniny.
Dnes vám ukážeme seznam 60 zásaditých potravin. Čím více je budete konzumovat, tím snadněji se pH vašeho těla udrží na zdravé úrovni.
Vědci uvádějí, že tím zabráníte výskytu rakoviny, zánětů, cukrovky, onemocnění srdce a množství dalších onemocnění.
Pojďme tedy na to. Potraviny si rozdělíme do pěti kategorií:
1. Zásadité potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Mezi tyto potraviny patří následující:
- čerstvě rozemletá lněná semínka (dlouhé stání způsobuje jejich oxidaci)
- tofu (pouze fermentované tradičním způsobem)
- mandle (více ZDE…)
- proso
- jedlé kaštany
- vlašské ořechy
- konopná semínka (dnes jsou považována za superpotravinu)
2. Zásadité ovoce
Mezi zásadité druhy ovoce patří následující:
- červený meloun
- mangold (extrémně bohatý na antioxidanty)
- bobulové ovoce
- fíky
- jablka (více ZDE…)
- rajčata
- hrozny
- tropické ovoce (mangostany – královna ovoce)
- datle (více ZDE…)
- citrony
- banány
- limetky
- mandarinky
- ananas (více ZDE…)
- avokádo
- meruňky
- banány
- kokosové ořechy
- pomeranče
3. Zásaditá zelenina
Do této skupiny patří především:
- mrkev
- zelená fazolka
- cibule
- zelí
- lilek
- klíčky různých semen
- špenát
- hořčičné listí
- houby
- tuřín
- celer (více ZDE…)
- pšeničné klíčky
- česnek
- červená řepa (více ZDE…)
- pampeliška (listy a kořeny)
- okurka
- brokolice
- hrách
- pastinák
- spirulina
- moringa
- chlorela
- květák
- alfalfa (vojtěška setá)
- ječmen
- mořské řasy
- jedlé květy
- salátové listy
4. Zásadité koření
- sójová omáčka (pouze tradičně fermentovaná)
- indické kari
- kurkuma
- chilli papričky
- skořice (více ZDE…)
- zázvor
- hořčice
- mnoho dalších bylinek (bazalka, máta, tymián a podobně)
5. Ostatní zásadité potraviny
- melasa (z cukrové třtiny), minerální voda (nejlépe s obsahem vápníku a hořčíku v poměru 1 : 1 nebo alespoň 2 : 1, čím více hořčíku, tím lépe)
- čerstvé zeleninové šťávy
- jablečný ocet (je kyselý, ale podporuje zásaditost v těle)
- včelí pyl
- probiotika
- šťávy z klíčků a trav
Tento seznam samozřejmě není kompletní. Existuje mnoho dalších potravin, které mají zásadité účinky.
V tomto článku jsme uvedli jen ty nejznámější a nejjednodušeji dostupné (s výjimkou tropického ovoce).
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Dobry den. Je to hezky seznam??? Takze zadne brambory, obiloviny, ani mlecne vyrobky.
Ale: odkdy jsou rajcata ovoce? Spoustu nazvu druhu zeleniny jsem v zivote neslysel?? Dovazi se to sem vubec?
Spjove vyrobky jste v joinem clanku zatracovali. Zde chvalitejejich fermentovanou podobu. Tak nevim.
Jinak dekuji za jine podnetne clanky!
Tofu není kvašená potravina (ti, co neumějí česky používají výraz fermentovaná), je plná sójových estrogenů!
Fermentovaný je třeba sojový potravina Tempeh