Silné léčivé vlastnosti řapíkatého celeru se v tradiční lidové medicíně využívají již po celá staletí k léčbě různých onemocnění.
Zmínky o něm sahají až do starověkého Egypta. Do Evropy se rozšířil v 18. století, a kromě konzumace a přírodní léčby se s ním spojují různé mýty a legendy.
Například v Egyptě byl symbolem smrti a utrpení. Naopak antičtí Římané a Řekové ho považovali za posvátnou bylinku a používali ho především k léčbě poškozených nervů.
Jaké látky obsahuje řapíkatý celer
Kořen a stonky celeru obsahují:
- asparagin
- tyrosin
- betakaroten
- různé minerály a stopové prvky
- esenciální kyseliny
Najdeme v něm také vitamíny skupiny B, vitamín K (více ZDE…), vitamín C, vitamín E a cholin.
Využití celeru jako léku
Pojďme se nyní blíže podívat na to, proč bychom měli začít více konzumovat řapíkatý celer, hlavně večer, kdy tělo nejlépe využije jeho léčivé vlastnosti:
1. Snižuje vysoký krevní tlak a regeneruje játra
Studie ukázaly, že konzumace celeru pozitivně ovlivňuje snižování vysokého krevního tlaku.
Rovněž zlepšuje funkci jater, napomáhá jejich regeneraci a detoxikaci.
2. Odstraňuje příznaky menopauzy
Hrst celeru nakrájejte na kousky, vložte do vody a povařte pár minut. Tento odvar pijte pravidelně každý den ve večerních hodinách po dobu jednoho měsíce.
Nepříznivé příznaky spojené s menopauzou, jako jsou únava, noční pocení, zimnice, problémy se spánkem (více ZDE…), změny nálady nebo přibírání, by měly postupně ustoupit.
3. Zmírňuje revmatické bolesti
Připravte si zhruba 3 dcl odvaru, do kterého přidáte 2 až 3cm kousek nastrouhaného zázvoru a hrst nakrájeného celeru.
Jeho pravidelná večerní konzumace vám pomůže zmírnit revmatické bolesti kloubů při artritidě.
4. Odstraňuje nespavost
Konzumujte čerstvý celer, případě si z něj udělejte čaj dle bodu č. 2. Pokud míváte problémy se spánkem, časem by se měly zmírnit nebo zcela zmizet.
Nejlepší je čaj konzumovat alespoň 2 až 3 hodiny před spaním, abyste nebyli vyrušováni při spánku tím, že budete muset jít na toaletu.
5. Potlačuje alergie
Odšťavněte několik stonků celeru pomocí odšťavňovače a tuto šťávu pijte pravidelně každý den, nejlépe půl hodinu před jídlem.
Pomůže vám to potlačit různé sezónní alergie.
6. Udržuje pH rovnováhu v těle
Je známo, že překyselení těla je prvotní příčinou mnoha onemocnění, včetně civilizačních.
Zdravé, mírně zásadité pH v těle snadněji udržíte pravidelnou konzumací řapíkatého celeru – nejlépe čerstvého nebo ve formě šťávy.
7. Bojuje s rakovinou
Celer obsahuje flavonoid luteolin, který potlačuje růst buněk rakoviny prsu (více ZDE…).
Kromě toho brání šíření jiných druhů nádorových onemocnění, například kolorektální rakoviny nebo nebezpečné rakoviny slinivky.
Závěr
Při kupování celeru upřednostněte tmavší barvu. Čím je celer tmavší, tím má silnější chuť a tím více účinných látek obsahuje.
V případě vaření se doporučuje spíše napařování, kdy se v něm uchová více vitamínů a enzymů.
Vaří se jen při čajích a odvarech.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář