Zářivá a krásná pleť začíná tím, co jíte. Avšak existují potraviny proti stárnutí, které mohou pomáhat i trochu jiným způsobem.
Přečtěte si, jak si udržíte mladistvý vzhled a zároveň dobré zdraví do vysokého věku.
7 nejlepších potravin proti stárnutí
1. Avokádo
Avokádo je plné zdravého tuku, známého jako mononenasycená kyselina, která pomáhá hydratovat vaši pleť.
Tentýž zdravý tuk vám může pomáhat absorbovat některé živiny a vitamíny potřebné pro vaši pleť. Avokádem můžete nahradit majonézu a plnotučné salátové dresinky.
„Avokádo vám dodá hodně vlákniny a příjemnou chuť, a abyste se zasytili, nepotřebujete ho sníst hodně,“ říká dietoložka Elisa Ziedová, autorka knihy „Younger Next Week“.
2. Borůvky
Borůvky obsahují více antioxidantů než jakákoliv jiná potravina.
Vaší pokožce dodají extra ochranu před poškozujícími volnými radikály, které jsou výsledkem stresu, vystavování se slunci, nebo dokonce nadměrného cvičení (zejména běhu).
1/2 sklenice borůvek denně vám pomůže předejít poškození buněčné stavby, která může vést k jemným rýhám, ztrátě pevnosti a vráskám.
3. Brokolice
Brokolice působí proti stárnutí a má protizánětlivé účinky. Je to elektrárna nabitá vitamíny C a K, vlákninou a celou řadou antioxidantů, kyselinou listovou, vápníkem a luteinem.
Vaše tělo potřebuje vitamín C pro tvorbu kolagenu, hlavní bílkovinu v kůži, která jí dodává pružnost a sílu.
Brokolici můžete konzumovat syrovou jako rychlé občerstvení, ale pokud máte čas, před jedením ji spařte. Vaření napomáhá uvolňování více živin pro vaše tělo.
Při přípravě brokolice se můžete řídit kroky, které popisujeme v tomto článku.
4. Zelený čaj
Podle Dr. Jalimana zelený čaj obsahuje katechiny, což je jedny z nejúčinnějších složek prevence před poškozením sluncem, jako je hyperpigmentace.
Také obsahuje polyfenoly, což jsou antioxidanty bránící poškození volnými radikály, a navíc mohou zvrátit účinky stárnutí.
Dávejte si 1 šálek zeleného čaje denně a už o měsíc uvidíte výsledky.
5. Losos
Losos je jedním z nejlepších způsobů, jak do svého jídelníčku zahrnout zdravé omega-3 (více ZDE…) nenasycené mastné kyseliny.
Některé studie naznačují, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zejména z ryb, mohou bránit šíření a růstu buněk rakoviny kůže.
Dejte si za cíl sníst alespoň dvě stogramové porce lososa každý týden. Pochutnejte si na něm s celozrnnou přílohou jako salát z ječných krup anebo hnědá rýže.
6. Batáty
Pomerančová barva sladkého bramboru pochází z antioxidantu známého jako betakaroten, který se v lidském těle mění ve vitamín A.
Ten může přeprogramovat kožní buňky, obnovuje elasticitu kůže a také napomáhá k jemné, mladě vypadající pleti.
Sladké brambory (více ZDE…) jsou také skvělým zdrojem vitamínů C a E, které mohou udržovat zářivost vaší pleti a chránit pokožku před škodlivými volnými radikály.
7. Ovesné vločky
Newyorská dermatoložka Debra Jalimanová, MD, autorka knihy „Skin Rules“, říká: „Doporučuji komplexní sacharidy, jako jsou ovesné vločky, protože mají nízký glykemický index.“
Mezi potraviny s „nízkým glykemickým indexem“ zařazujeme ty, které vám prudce nezvyšují hladinu krevního cukru, jako je bílý chléb, těstoviny a rýže. Potraviny s „vysokým glykemickým indexem“ způsobují vrásky a akné.
Ovesné vločky obsahují přírodní rostlinnou chemickou látku, která pomáhá předcházet poškozování kožních buněk, a také zklidňují podrážděnou kůži.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Jen drobné upozornění – každý si samozřejmě sám upřednostní svůj vlastní pohled. Ale je dobré znát i ten jiný. Takže:
Losos je sice vynikající ryba, která je dobrá pro mozek a nezbytná pro pleť. Obsahuje mastné kyseliny, bez kterých se naše tělo neobejde a jeho chuť je natolik delikátní, že mu málokdo odolá. Je však třeba poznamenat, že tyto vlastnosti má pouze kvalitní losos. Norský losos, který je u nás běžně dostupný, je nejenom podle francouzských dokumentaristů spíše fúzí toxinů, než zdravým pokrmem. Nejmenovaný světově proslulý rybář dokonce prohlásil, že je to nejvíce karcinogenní ryba ze všech.
Takže jak se říká – za své zdraví jsme zodpovědní především my sami sobě 🙂