Věděli jste, že správné pH je zásadním aspektem zdraví? Úroveň pH určuje, do jaké míry je něco kyselého nebo zásaditého. Měří se na stupnici s rozsahem hodnot od 0 do 14.
Čím je roztok kyselejší, tím je jeho pH nižší. Čím je zásaditější, tím je pH vyšší.
Nejlepší obranou proti nemoci je správné pH. Nemoc může růst pouze v kyselém prostředí, protože to je příznivé pro množení bakterií, kvasinek, plísní, hub, virů a dalších nevítaných hostů.
Rakovina udeří vždy u lidí, kteří mají překyselený organismus.
Není novinkou, že určité potraviny ovlivňují pH lidského těla. Dokonce už na začátku 20. století lékaři věděli, že pár potravin je neutrálních, ale většina potravin působí zásaditě nebo kysele.
Věděli také to, že obyčejná změna stravy dokáže změnit pH v lidském těle. Proto přiblížení hodnoty tělesného pH k normálu pomáhalo pacientům zbavit se různých zdravotních problémů.
Pokud váš jídelníček tvoří v 75 až 80 % případů zásadité potraviny – a minimum kyselých, je to nejlepší způsob, jak si udržet mírně zásadité pH těla.
Náš tip: Sbohem vysoký krevní tlak: 10 bodový plán pro trvalé snížení krevního tlaku za 4 týdny bez léků na předpis. Více informací zde
Zde jsou základní pravidla
Většina ovoce a zeleniny, včetně citrusů, vytváří zásadité pH. Pro udržení zásaditého pH potřebujete osm porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně.
Maso, mléčné výrobky a obilí vytvářejí kyselé pH.
Seznam silně zásaditých potravin:
Vyhněte se:
Zpracovaným potravinám, cukru, mléčným výrobkům, masu, mléku, vejcím, alkoholu, většině obilovin, kofeinu, sóji, zpracované kukuřici, světlicovému a slunečnicovému oleji, hydrogenovaným olejům a margarínům.
Sedmidenní zásaditá dieta
Den 1
Jahodová quinoa s chia semínky
Ingredience:
- 1 šálek uvařené quinoy
- 4 lžíce chia semínek
- 2 šálky oblíbeného rostlinného mléka (sójový, rýžový, špaldový…)
- 3/4 šálku jahod
- 1/2 lžíce kokosového cukru (dle potřeby)
Na vrch:
- 4 až 6 rozčtvrcených jahod (2 až 3 na porci)
- 2 až 4 lžíce pekanových ořechů (1 až 2 lžíce na porci)
- 2 až 4 lžíce neslazeného strouhaného kokosu (1 až 2 lžíce na porci)
Postup:
1. Na přípravu jahodové chia hmoty dejte do mixéru jahody, mléko dle vašeho výběru a pokud jste se rozhodli sladit, pak i kokosový cukr. Vyšlehejte na hladkou hmotu.
2. Směs vylijte do zavařovací sklenice a přidejte chia semínka. Pořádně promíchejte, aby vznikla homogenní směs.
3. Sklenici uzavřete víkem a nechte odstát přes noc v ledničce.
4. Ráno dejte chia semínka do mísy. Přidejte uvařenou quinou, rozčtvrcené jahody, pekanové oříšky a strouhaný kokos.
Sladko-pikantní salát
Ingredience:
- 1/2 okurky, nakrájené na tenké plátky
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky
- 1 velká hlava salátu, dobře umytá
- 1 granátové jablko (1/3 šálku jadérek)
- 1/4 šálku nasekaných oloupaných pistácií
Příprava dresinku:
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1/4 šálku jablečného octa
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
Postup:
Natrhejte salát do mísy a přidejte ostatní ingredience. Poté přidejte dresink.
Pečené sladké brambory (batáty) s pastinákem
Ingredience:
- 0,5 kg sladkých brambor, nakrájených na cca 1cm silné kousky
- 0,5 kg pastináku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- hrubozrnná sůl a pepř
- 1 lžíce dijonské hořčice
- nasekaný pastinák
- 2 lžíce přírodního javorového sirupu
Postup:
1. Oloupaný pastinák nakrájejte a troubu předehřejte na 230 °C. Pastinák se sladkými bramborami dejte na plech na pečení. Osolte, opepřete a pokapejte olejem.
2. Pečte půl hodiny, dokud nezměknou a nedostanou zlatavou barvu.
3. V menší míse smíchejte hořčici a javorový sirup a přelijte jím zapečenou zeleninu. Posypte nadrobno nakrájeným pastinákem.
Den 2
Veganský jablkový parfait
Ingredience:
- 1 šálek nakrájených jablek
- 1/3 šálku namočených chia semínek
- 1/2 šálku namočených syrových kešu oříšků (namočte na 20 minut až 1 hodinu)
- 1/2 šálku neslazeného kokosového mléka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička konopných semínek
Postup:
1. Vyšlehejte kokosové mléko, kešu oříšky a vanilku.
2. Vrstvěte do malého šálku – nejprve nalijte rozmixovaný krém, pak přidejte jablka a na ně chia semínka a konopná semínka.
Avokádový wrap
Ingredience:
- 1/2 avokáda
- 1 lžička nasekané bazalky
- malá hrst špenátu
- 1 rajče, nakrájené na plátky nebo nadrobno
- 1 hlávkový salát nebo pár listů zelí
- 1 lžička nasekaného koriandru
- 1/4 červené cibule nakrájené na kostičky
- mořská sůl a pepř
Postup:
Avokádo navrstvěte na listy salátu nebo zelí, přidejte oblohu a přeložte napůl.
Oběd: „Těstoviny“ s kapustovým pestem
Ingredience:
- 1 svazek kapustových listů
- 2 šálky čerstvé bazalky
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- šťáva ze dvou limetek
- mořská sůl a pepř
- 1 cuketa nakrájená na kostičky nebo nudle
Tip: ozdobte nakrájeným chřestem, špenátovými lístky a rajčetem
Postup:
1. Vlašské ořechy noc předem namočte do vody, aby pořádně nasákly.
2. Všechny přísady vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a šlehejte, dokud hmota nezíská kašovitou konzistenci.
3. Podávejte s cuketovými nudličkami. Dobrou chuť!
Růžičková kapusta s červenou paprikou
Ingredience:
- 700 g růžičkové kapusty
- 2 větší prolisované stroužky česneku
- 1 středně velká červená paprika – nakrájená na kostky
- 1 lžíce najemno nasekané nebo nastrouhané citronové kůry
- sůl
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 až 2 lžíce najemno nasekané máty (na dochucení)
Postup:
1. Růžičkovou kapustu překrojte na poloviny a dejte do větší mísy.
2. Přidejte lžíci olivového oleje a osolte.
3. Předehřejte troubu na 200 °C a vystelte plech pečícím papírem.
4. V pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje.
5. Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu, rozkrojenou částí dolů, a prudce opékejte, dokud nezíská hezkou nahnědlou barvu – zhruba 3 až 5 minut.
6. Opečenou růžičkovou kapustu přeložte na plech, vložte do trouby a zapékejte do změknutí dalších 10 minut.
7. Na mírném ohni zahřejte olej a přidejte nakrájenou papriku, míchejte a vařte 5 minut.
8. Prolisujte česnek a míchejte další minutu, pak přidejte zapékanou růžičkovou kapustu, promíchejte a dochuťte mátou, citronovou kůrou a čerstvě namletým pepřem. Přihřejte, pokud je třeba, dosolte nebo dokořeňte a dobrou chuť!
Den 3
Kapustový císařský (Caesar) salát
Ingredience:
- 1 střední kapusta
- 1 šálek slunečnicových semínek (pokud chcete, pár si odložte na ozdobu)
- 1/3 šálku mandlí
- 1/8 lžičky pepře chipotle (uzené sušené jalapeño) – můžete nahradit chilli kořením
- 1/2 lžičky (uzené) mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky filtrované vody
- 1 lžička agávového sirupu (pokud nesladíte, použijte sirup z rýžového sladu)
- 1/2 lžičky mořské soli
Postup:
1. Kapustové listy omyjte, osušte a odtrhněte strany listů od tvrdého středu. Kapustu natrhejte na malé kousky a dejte do velké mísy.
2. Zbývající suroviny dejte do mixéru a vyšlehejte na jemný krém.
3. Polovinu směsi vylijte do mísy na kapustové listy. Pomocí dvou lžic nebo rukou kapustu promíchejte a přidejte zbytek směsi.
4. Pořádně promíchejte, aby ani záhyby listů nezůstaly suché. Nechte 10 minut odstát, aby listy změkly. Můžete posypat semínky slunečnice a podávat.
Den 4
Avokádová polévka s koriandrem
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 malá nasekaná cuketa
- 2 nasekané stonky řapíkatého celeru
- 2 šálky špenátu
- 1/4 šálku čerstvé petrželky
- 1/2 šálku čerstvého koriandru
- 2 nakrájené zelené papriky
- 1/8 šálku nasekané cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/4 šálku mandlí, nejlépe namočených přes noc a propláchnutých vodou
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1 a 1/2 šálku filtrované vody
- šťáva z 1/2 až 1 citronu
- nadrobno nakrájená ředkvička na ozdobu
Postup:
1. Kromě soli dejte všechny suroviny do mixéru a šlehejte, dokud nezískáte homogenní směs.
2. Můžete jemně ohřát v hrnci. Dochuťte solí dle vašich představ a přidejte limetkovou šťávu na zvýraznění chuti.
3. Ozdobte ředkví a můžete podávat!
Den 5
Kapustově-mangoldová frittata
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šalotka nakrájená najemno
- 2 pórky nakrájené na kostičky
- 1 svazek mangoldu
- pár kapustových listů
- kůra z poloviny citronu
- 1/2 lžičky mletého kmínu i koriandru
- špetka chilli koření
- 6 vajec
- 100 g nastrouhané mozarelly
- 60 g sýru feta
- sůl a pepř
- opékané piniové oříšky na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Mangold i kapustu opláchněte chladnou vodou a osušte. Tvrdý střed listů z obou zelenin odstraňte. Listy navrstvěte na sebe, srolujte a nakrájejte na tenké proužky.
2. V pánvi zahřejte olivový olej a šalotku opečte do zesklovatění. Přidejte pórek a míchejte 2 minuty, pak přidejte nakrájený mangold s kapustou a nechte dusit na středně vysoké teplotě, dokud zelenina nezačne měknout. Přidejte citronovou kůru, koriandr, kmín a chilli. Dochuťte solí a pepřem.
3. V druhé míse utřete vejce, osolte a opepřete. Vmíchejte mozarellu, uvařenou zeleninu a kousky feta sýru. Směs můžete dát do stejné pánve. Přikryjte alobalem a pečte 15 minut. Alobal odstraňte a pečte ještě 20 minut. Troubu na pár minut přepněte na gril, aby pokrm získal zlatou barvu.
Den 6
Zelené zásadité smoothie plné antioxidantů
Ingredience:
- hrst kapusty
- malá hrst špenátu
- 2 hlávky brokolice
- 1 rajče
- hrst salátu
- 1 avokádo
- 1 okurka
- 1/2 stroužku česneku
- šťáva z 1/2 až 1 citronu
- trošku vody (k ředění)
Postup:
Rozmixujte avokádo, okurku a šťávu z citronu na pastu, a pak přidejte další přísady.
Den 7
Zapékaný květák s kurkumou, koriandrem a mátou
Ingredience:
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 lžičky mleté kurkumy (nejlépe organické)
- 1 velký květák, rozebraný na růžičky (ve velikosti) jednohubek
- 1/4 šálku piniových oříšků
- 2 lžíce nahrubo nasekaného koriandru
- 1 lžíce nahrubo nasekané máty
- himalájská sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 220 °C.
2. Ve velké míse smíchejte kokosový olej, kmín, kurkumu, 1/2 lžičky soli a promíchejte rukama (aby se olej zahřál a vše se hezky spojilo).
3. Přidejte růžičky květáku a promíchejte, ať se hmota spojí a květák nezůstane „suchý“.
4. Květák poklademe na velký plech na pečení a vložte do vyhřáté trouby na 15 až 20 minut, aby změkl a získal zlatohnědou barvu.
5. Dokud se bude květák péct, vysypte piniové oříšky na nějaký malý plech a vložte do trouby na 10 minut, aby se opekly.
6. Dejte květák do velké servírovací mísy a posypte piniovými oříšky, koriandrem a mátou. Dobrou chuť!
Zpracovala: Vylectese.cz
Odebírejte nové články emailem!
Líbil se vám tento článek? Pak se přihlaste zdarma na odebírání našich nových článků přímo do vaší emailové schránky:
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář