Věděli jste, že správné pH je zásadním aspektem zdraví? Úroveň pH určuje, v jaké míře je něco kyselého, nebo zásaditého. Měří se na stupnici s rozsahem hodnot od 0 do 14.
Čím je roztok kyselejší, tím je jeho pH nižší. Čím je zásaditější, tím je pH vyšší.
Nejlepší obranou proti nemoci je správné pH. Nemoc může růst pouze v kyselém prostředí, protože je příznivé pro množení bakterií, kvasinek, plísní, hub, virů a dalších nevítaných hostů.
Rakovina udeří vždy na ty, co mají překyselený organismus.
Není žádnou novinkou, že určité potraviny ovlivňují pH lidského těla. Dokonce už na začátku 20. století lékaři věděli, že několik potravin je neutrálních, ale většina působí zásaditě nebo kysele.
Věděli také to, že obyčejná změna stravy dokáže změnit pH v lidském těle. Proto přiblížení hodnoty tělesného pH k normálu pomáhalo pacientům zbavit se různých zdravotních problémů.
Pokud váš jídelníček tvoří přibližně 75 % zásaditých potravin – a minimum kyselých, je to nejlepší způsob, jak si udržet mírně zásadité prostředí.
Zde jsou základní pravidla
Většina ovoce a zeleniny, včetně citrusů, vytváří zásadité pH. Pro udržení zásaditého pH potřebujete osm porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně.
Maso, mléčné výrobky a obilí vytvářejí kyselé prostředí.
Seznam silně zásaditých potravin:
- artyčoky
- chřest
- brokolice
- citron
- datle (více ZDE…)
- fenykl
- zelí
- špenát
- řeřicha
- červená řepa (více ZDE…)
- květák
Vyhněte se:
Zpracovaným potravinám, cukru, mléčným výrobkům, masu, mléku, vejcím, alkoholu, většině obilovin, kofeinu, sóji, zpracované kukuřici, světlicovému a slunečnicovému oleji, hydrogenovaným olejům a margarínům.
Sedmidenní zásaditá dieta
Den 1
Jahodová quinoa s chia semínky
Ingredience:
- 1 šálek uvařené quinoy
- 4 lžíce chia semínek (více ZDE…)
- 2 šálky oblíbeného rostlinného mléka (sójový, rýžový, špaldový…)
- 3/4 šálku jahod
- 1/2 lžíce kokosového cukru (dle potřeby)
Na vrch:
- 4 až 6 rozčtvrcených jahod (2 až 3 na porci)
- 2 až 4 lžíce pekanových ořechů (1 až 2 lžíce na porci)
- 2 až 4 lžíce neslazeného strouhaného kokosu (1 až 2 lžíce na porci)
Postup:
1. Na přípravu jahodové chia hmoty vložte do mixéru jahody, mléko dle výběru, a pokud jste se rozhodli sladit, pak i kokosový cukr. Vyšlehejte na hladkou hmotu.
2. Směs vylijte do zavařovací sklenice a přidejte chia semínka. Pořádně promíchejte, aby vznikla homogenní směs.
3. Sklenici uzavřete víkem a nechte odstát přes noc v ledničce.
4. Ráno připravenou směs nalijte do misky. Přidejte uvařenou quinou, rozčtvrcené jahody, pekanové ořechy a strouhaný kokos.
Sladko-pikantní salát
Ingredience:
- 1/2 okurky nakrájené na tenké plátky
- 1 avokádo nakrájené na kostičky
- 1 hlávkový salát, dobře umytý
- 1 granátové jablko (1/3 šálku jadérek)
- 1/4 šálku nasekaných oloupaných pistácií
Příprava dresinku:
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1/4 šálku jablečného octa
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
Postup:
Salát natrhejte na malé kousky do velké mísy a přidejte ostatní ingredience. Potom přidejte dresink.
Pečené sladké brambory (batáty) s pastinákem
Ingredience:
- 0,5 kg sladkých brambor, nakrájených na cca 1 cm kousky
- 0,5 kg pastináku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje (více ZDE…)
- hrubozrnná sůl a pepř
- 1 lžíce dijonské hořčice
- nasekaný pastinák
- 2 lžíce přírodního javorového sirupu
Postup:
1. Oloupaný pastinák nakrájejte a troubu předehřejte na 230 stupňů Celsia. Pastinák se sladkými bramborami dejte na plech na pečení. Osolte, opepřete a pokapejte olejem.
2. Pečte půl hodiny, dokud nezměknou a nedostanou lehce zlatavou barvu.
3. V menší míse smíchejte hořčici s javorovým sirupem a touto směsí přelijte zapečenou zeleninu. Posypte nadrobno nakrájeným pastinákem.
Den 2
Veganský jablkový parfait
Ingredience:
- 1 šálek nakrájených jablek
- 1/3 šálku namočených chia semínek
- 1/2 šálku namočených syrových kešu ořechů (namočte na 20 minut až 1 hodinu)
- 1/2 šálku neslazeného kokosového mléka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička konopných semínek
Postup:
1. Kokosové mléko, kešu ořechy a vanilku vyšlehejte dohladka.
2. Do malé sklenice postupně vrstvěte vždy dávku rozmixovaného krému, jablek, chia semínek a konopných semínek.
Avokádový wrap
Ingredience:
- 1/2 avokáda
- 1 lžička nasekané bazalky (více ZDE…)
- malá hrst špenátu
- 1 rajče nakrájené na plátky nebo nadrobno
- 1 hlávkový salát nebo pár listů zelí
- 1 lžička nasekaného koriandru
- 1/4 červené cibule nakrájené na kostičky
- mořská sůl a pepř
Postup:
Avokádo navrstvěte na listy salátu nebo zelí, přidejte oblohu a list přeložte napůl.
Oběd: „Těstoviny“ s kapustovým pestem
Ingredience:
- 1 svazek kapustových listů
- 2 šálky čerstvé bazalky
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- šťáva ze dvou limetek
- mořská sůl a pepř
- 1 cuketa nakrájená na kostičky nebo nudle
Tip: ozdobte nakrájeným chřestem, špenátovými lístky a rajčetem
Postup:
1. Vlašské ořechy namočte přes noc do studené vody.
2. Všechny přísady vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a šlehejte, dokud hmota nezíská kašovitou konzistenci.
3. Podávejte s cuketovými nudličkami. Dobrou chuť!
Růžičková kapusta s červenou paprikou
Ingredience:
- 700 g růžičkové kapusty
- 2 větší prolisované stroužky česneku
- 1 středně velká červená paprika – nakrájená na kostky
- 1 lžíce najemno nasekané nebo nastrouhané citronové kůry
- sůl
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 až 2 lžíce najemno nasekané máty (na dochucení)
Postup:
1. Růžičkovou kapustu překrojte na polovinu a dejte do větší mísy.
2. Přidejte lžíci olivového oleje a osolte.
3. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vystelte plech pečícím papírem.
4. Na pánvi si zahřejte 2 lžíce olivového oleje.
5. Přidejte rozkrojenou růžičkovou kapustu a prudce opékejte, dokud nezíská hezkou nahnědlou barvu – zhruba 3 až 5 minut.
6. Opečenou růžičkovou kapustu přeložte na plech, vložte do trouby a opékejte do změknutí dalších 10 minut.
7. Na mírném ohni zahřejte olej a přidejte nakrájenou papriku, míchejte a vařte 5 minut.
8. Prolisujte česnek a míchejte další minutu, pak přidejte opečenou růžičkovou kapustu, promíchejte a dochuťte mátou, citronovou kůrou a čerstvě namletým pepřem. Přihřejte, pokud je třeba, dosolte nebo okořeňte, a dobrou chuť!
Den 3
Kapustový císařský (Caesar) salát
Ingredience:
- 1 střední kapusta
- 1 šálek slunečnicových semínek (pokud chcete, pár si odložte na ozdobu)
- 1/3 šálku mandlí (více ZDE…)
- 1/8 lžičky pepře chipotle (uzené sušené jalapeño) – můžete nahradit chilli kořením
- 1/2 lžičky (uzené) mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky filtrované vody
- 1 lžička agávového sirupu (pokud nesladíte, použijte sirup z rýžového sladu)
- 1/2 lžičky mořské soli
Postup:
1. Kapustové listy omyjte, osušte a ze středu listů podélně vyřízneme tvrdý košťál. Listy natrhejte na malé kousky a dejte do velké mísy.
2. Zbývající suroviny dejte do mixéru a vyšlehejte na jemný krém.
3. Polovinu směsi vylijte do mísy na kapustové listy. Pomocí dvou lžic nebo rukou kapustu promíchejte a přidejte zbytek směsi.
4. Pořádně promíchejte, aby ani záhyby listů nezůstaly suché. Nechte 10 minut odstát, aby listy změkly. Můžete posypat semínky slunečnice a podávat.
Den 4
Avokádová polévka s koriandrem
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 malá nasekaná cuketa
- 2 nasekané stonky řapíkatého celeru
- 2 šálky špenátu
- 1/4 šálku čerstvé petrželky
- 1/2 šálku čerstvého koriandru
- 2 nakrájené zelené papriky
- 1/8 šálku nasekané cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/4 šálku mandlí, nejlépe namočených přes noc ve vodě
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1 a 1/2 šálku filtrované vody
- šťáva z 1/2 až 1 citronu
- nadrobno nakrájená ředkvička na ozdobu
Postup:
1. Kromě soli dejte všechny suroviny do mixéru a šlehejte, dokud nezískáte homogenní směs.
2. Můžete jemně ohřát v hrnci. Dochuťte solí dle chuti a přidejte limetkovou šťávu pro zvýraznění chuti.
3. Ozdobte ředkví a můžete podávat!
Den 5
Kapustovo-mangoldová frittata
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šalotka nakrájená najemno
- 2 pórky nakrájené na kostičky
- 1 svazek mangoldu
- pár kapustových listů
- kůra z poloviny citronu
- 1/2 lžičky mletého kmínu i koriandru
- špetka chilli koření
- 6 vajec
- 100 g nastrouhané mozzarelly
- 60 g sýru feta
- sůl a pepř
- opékané piniové oříšky na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Mangold i kapustu opláchněte studenou vodou a osušte. Tvrdý košťál z obou zelenin odstraňte. Listy navrstvěte na sebe, srolujte a nakrájejte na tenké proužky.
2. Zahřejte olivový olej na pánvi a šalotku orestujte do zesklovatění. Přidejte pórek a míchejte 2 minuty, pak přidejte nakrájený mangold s kapustou a nechte dusit na mírné teplotě, dokud zelenina nezačne měknout. Přidejte citronovou kůru, koriandr, kmín a chilli. Dochuťte solí a pepřem.
3. V druhé míse utřete vejce, osolte a opepřete. Přidejte mozzarellu, uvařenou zeleninu a kousky feta sýru. Směs můžete dát na stejnou pánev. Přikryjte alobalem a pečte 15 minut. Alobal odstraňte a pečte ještě 20 minut. Troubu na pár minut přepněte na režim gril, aby pokrm získal zlatou barvu.
Den 6
Zelené zásadité smoothie plné antioxidantů
Ingredience:
- hrst kapusty
- malá hrst špenátu
- 2 hlávky brokolice
- 1 rajče
- hrst salátu
- 1 avokádo
- 1 okurka
- 1/2 stroužku česneku
- šťáva z 1/2 až 1 citronu
- trošku vody (k ředění)
Postup:
Avokádo, okurku a šťávu z citronu vyšlehejte na pastu, a pak přidejte další přísady.
Den 7
Zapékaný květák s kurkumou, koriandrem a mátou
Ingredience:
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 lžičky mleté kurkumy (nejlépe organické)
- 1 velký květák, rozebraný na růžičky (ve velikosti) jednohubek
- 1/4 šálku piniových oříšků
- 2 lžíce nahrubo nasekaného koriandru
- 1 lžíce nahrubo nasekané máty
- himalájská sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte kokosový olej, kmín, kurkumu, 1/2 lžičky soli a promíchejte rukama (aby se olej zahřál a vše se hezky spojilo).
3. Přidejte růžičky květáku a promíchejte, ať se hmota spojí a květák nezůstane „suchý“.
4. Květák rozmístěte na velký plech na pečení a vložte do vyhřáté trouby na 15 až 20 minut, aby změkl a získal zlatohnědou barvu.
5. Dokud se bude péct, vysypte piniové oříšky na malý plech a vložte do trouby na 10 minut, aby se opekly.
6. Květák dejte do velké servírovací mísy a posypte piniovými oříšky, koriandrem a mátou. Dobrou chuť!
Zdroj: thecrackedmug.life, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář