Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin na světě, ale nemá právě nejlepší chuť, proto se jí mnozí lidé vyhýbají. To je ale velká škoda.
Dnes vám prozradíme několik důvodů v podobě zdravotních přínosů, proč byste měli vážně pouvažovat nad tím, že začnete alespoň jednou nebo dvakrát týdně pít šťávu ze syrové červené řepy.
1. Předchází poškození buněk tím, že neutralizuje volné radikály
Za tento účinek vděčí hlavně vysokému obsahu pigmentu betalainu, který má výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky.
2. Čistí střeva
Pokud máte trávicí potíže, začněte pít šťávu z červené řepy pravidelně.
Několik studií ukázalo, že tato zelenina čistí a detoxikuje střeva a zároveň pomáhá obnovovat střevní mikroflóru.
3. Zlepšuje zrak
Díky vysokému obsahu karotenoidů, jako jsou lutein a zeaxantin, je červená řepa vysoce prospěšná pro zdraví očí a dobré vidění.
4. Snižuje krevní tlak
Pokud trpíte hypertenzí a nechcete do konce života užívat léky s různými nepříjemnými vedlejšími účinky, dejte šanci červené řepě.
Nepotrvá dlouho a krevní tlak se vám znormalizuje.
5. Odstraňuje anémii
Červená řepa má vysoký obsah železa a antioxidantů, které dokáží obnovit zdravou hladinu hemoglobinu v krvi a zlepšit tak cirkulaci a okysličení tkání.
6. Zvyšuje energii a potlačuje únavu
Se zlepšeným prokysličením těla přichází odstranění chronické únavy (více ZDE…) a pocitu vyčerpání.
7. Zvyšuje imunitu
Živiny nacházející se v červené řepě stimulují buňky imunitního systému, které vám pomohou lépe předcházet různým druhům infekcí a také je úspěšně léčit.
8. Zmírňuje stres a zlepšuje spánek
Vysoký obsah hořčíku v červené řepě zmírňuje příznaky stresu, zklidňuje a celkově podporuje činnost vašeho nervového systému.
Pokud máte problémy se spánkem, brzy se mohou stát minulostí.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář