Rakovina prsu je v současnosti prvním nejvíce diagnostikovaným typem rakoviny a druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu.
Ukazuje se, že riziko jejího propuknutí lze do značné míry snížit pomocí stravy. Výzkumníci ve Velké Británii odhadují, že až 90 ze 100 typů rakoviny lze předejít změnou stravovacích návyků.
Důkazů o protinádorových účincích mnoha potravin v poslední době přibývá závratným tempem. Kromě stravy je velmi podstatným faktorem i udržování zdravé tělesné váhy.
Pojďme se nyní podívat na to, jakých 9 druhů potravin má největší potenciál zabránit vzniku rakoviny prsu:
1. Vláknina
Vláknina je nestravitelná část rostlin, která je však pro zdravé trávení nenahraditelná.
Plní dva úkoly – umožňuje snadnější přesun potravy střevy, čímž brání zácpě a také sama tvoří potravu pro prospěšnou střevní mikroflóru.
Při prevenci rakoviny se jako nejhodnotnější vláknina jeví ta pocházející z otrub pšenice, rýže a dalších obilovin. Tento druh vlákniny dokáže snižovat hladinu estrogenu v těle ženy, což je největší příčinou vzniku rakoviny u žen po menopauze (více ZDE…).
Doporučuje se konzumovat 25 gramů vlákniny denně.
Kromě toho vláknina dodá tělu pár důležitých antioxidantů a také sníží množství zkonzumovaného cukru (další častá příčina rakoviny), protože vyvolává pocit nasycení.
Kromě otrub vlákninu najdete i v zelenině, ovoci (zde pozor na cukr) nebo v lněných semínkách. Můžete ji také doplňovat, například užívat oblíbený doplněk psyllium.
2. Ovoce
Ovoce (více ZDE…) je výborným zdrojem již zmíněné vlákniny a také množství vitamínů (A, C, E), minerálů (hořčík, selen) a antioxidantů.
Antioxidanty brání chemickým reakcím, které vedou k poškozování genů a vzniku mutací. Abnormální změny v DNA totiž mohou vyvolat rakovinné bujení.
Jak jsme již uvedli, ovoce je velmi zdravé, ale nepřehánějte to s ním, protože obsahuje poměrně velký podíl cukru.
3. Karotenoidy
Karotenoidy jsou přírodní pigmenty, které dávají rostlinám jejich typické zbarvení. Existuje přes 600 druhů těchto pigmentů.
Studie ukázaly, že ženy, které měly vyšší hladinu karotenoidů v krvi, měly zároveň nižší riziko vzniku rakoviny prsu.
Mezi nejlepší přírodní zdroje karotenoidů patří:
4. Flavonoly a flavonely
Flavonoly a flavonely, známé pod společným názvem flavonoidy, jsou ochranné látky rostlin. Podobně působí i na lidi, které chrání před vznikem rakoviny.
Mezi bohaté zdroje flavonoidů se řadí:
- cibule (více ZDE…)
- brokolice
- černý a zelený čaj
- heřmánkový čaj
- celer (více ZDE…)
- ovoce
- tmavá čokoláda (kakao)
- bobulovité ovoce (borůvky, maliny, ostružiny)
Obecně platí, že strava bohatá na rostlinnou potravu je velmi dobrou volbou při prevenci rakoviny nejen prsu, ale také ostatních typů rakoviny.
5. Vitamín D
Vitamín D je jednou z nejsilnějších látek, které nás chrání před vznikem rakoviny. Ženy s vysokou hladinu tohoto vitamínu mají nižší hustotu prsní tkáně. Nižší hustota představuje nižší riziko rakoviny.
Dostatečná hladina tohoto vitamínu v těle u žen po menopauze dokáže snížit riziko rakoviny prsu až o neuvěřitelných 70 %!
Potřeba vitamínu D vrůstá hlavně během zimy, kdy je nedostatek slunečního světla (více ZDE…). Avšak i v létě se mnohé ženy vyhýbají slunci, což je velká chyba.
Také platí, že lidé s tmavší pokožkou potřebují na slunci strávit více času za účelem tvorby vitamínu D než lidé se světlejší pokožkou.
V případě, kdy se rozhodnete užívat vitamín D ve formě doplňku stravy, pak vhodná forma je vitamín D3 (cholekalciferol) a doporučená dávka je 800 až 1000 IU (mezinárodních jednotek) denně.
Kromě prevence rakoviny prsu vitamín D chrání kosti, předchází vzniku osteoporózy, a dokonce zabraňuje nástupu kognitivního útlumu (demence). Vitamín D je vhodné užívat spolu s vitamínem K, který ještě více umocní jeho účinek.
6. Granátová jablka
Granátové jablko má pro tělo mnohé zdravotní přínosy, hlavně díky svému vysokému obsahu flavonoidů a polyfenolů s protinádorovými účinky.
Ve studiích se ukázalo, že extrakt z granátového jablka a jeho olej snížily výskyt rakoviny prsu až o 87 %.
Nejlepší na tomto ovoci je, že ho lze konzumovat bez omezení, nemá totiž žádné vedlejší účinky.
K prevenci rakoviny úplně postačí zkonzumovat jedno středně velké granátové jablko denně.
Kromě ochrany před rakovinou vám pročistí cévy od nánosů, předejde infarktu, mrtvici, Alzheimerově nemoci, Parkinsonově nemoci a revmatoidní artritidě, o čemž jsme psali v tomto článku.
7. Kurkumin
O kurkumě a její aktivní složce kurkuminu jste již určitě slyšeli, i na naší stránce jsme se jí několikrát věnovali.
Kurkumin vyvolává programovou smrt rakovinných buněk (apoptózu). Dokonce se ukázal účinný i při typech rakoviny prsu, které jsou rezistentní na chemoterapii.
Nevýhodou kurkuminu je, že se ve střevě těžko absorbuje. To je však možné vyřešit přidáním pepře, který jeho využitelnost několikanásobně zvyšuje.
8. Rybí olej
Rybí olej je bohatý na omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které hrají velmi důležitou roli při prevenci rakoviny prsu i ostatních typů rakoviny.
Vědecké studie uvádějí, že konzumace dvou porcí ryb týdně snižuje riziko rakoviny prsu o přibližně 14 %.
V dnešní době je problém, že mnohé ryby (více ZDE…), hlavně mořské, jsou znečištěny těžkými kovy. Proto je možné uvažovat o nahrazení ryb doplňky stravy, které jsou filtrovány, a jejich výrobci zaručují, že se v nich těžké kovy nenacházejí.
9. Extra panenský olivový olej
Mnohé vědecké studie zjistily, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje vám pomůže významně snížit riziko rakoviny prsu.
Úplně postačí, když budete konzumovat zhruba 2 polévkové lžíce olivového oleje denně.
Přidejte si ho jednoduše do salátů nebo uvařených polévek či jiných jídel. Nepoužívejte ho však na vaření nebo smažení, protože teplem se jeho užitečné látky ničí.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář