Cukrovka 2. typu, nazývaná také diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, je nejčastějším typem cukrovky a postihuje až 90–95 % z celkového počtu 18,2 milionu lidí, kteří trpí tímto onemocněním.
Na rozdíl od pacientů s cukrovkou 1. typu se u pacientů s cukrovkou 2. typu produkuje inzulín: buď ho však jejich slinivka nevylučuje dostatek, nebo ho jejich tělo nedokáže rozpoznat a správně zpracovat.
Tento jev se nazývá inzulínová rezistence. Pokud má tělo nedostatek inzulínu nebo ho nedokáže správně zpracovat, glukóza (cukr) se nedostane do buněk.
Pokud se glukóza nedostane do buněk, hromadí se v krvi a buňky nedokáží správně fungovat. Při hromadění glukózy v krvi může docházet k následujícím problémům:
1. Dehydratace: Nahromadění cukru v krvi může mít za následek zvýšení frekvence močení (aby se tělo zbavilo přebytečného cukru).
Když ledviny vyloučí glukózu močí, odejde z těla i velké množství vody, a to způsobuje dehydrataci.
2. Hyperosmolární neketoacidotické diabetické kóma: Pokud u pacienta s diabetem 2. typu dojde k silné dehydrataci a pacient není schopen doplnit si ztracené tekutiny, může nastat i taková život ohrožující situace.
Vysoká hladina glukózy v krvi časem poškozuje nervy a cévky v očích, ledvinách a srdci, a tím se vytvářejí predispozice pro aterosklerózu (kornatění) tepen, která může vyústit až v infarkt nebo mrtvici.
Kdo je ohrožen cukrovkou 2. typu?
Prakticky ji může dostat kdokoli. Nejvíce jsou však ohroženi obézní lidé, lidé s nadváhou, ženy, které prodělaly gestační cukrovku, lidé s cukrovkou 2. typu v rodinné anamnéze a lidé s metabolickým syndromem (seskupení problémů jako vysoký cholesterol, vysoké triglyceridy, nízký „dobrý“ HDL cholesterol, vysoký „špatný“ LDL cholesterol a vysoký krevní tlak).
U starších lidí je vyšší pravděpodobnost rozvinutí tohoto onemocnění, protože tělo s přibývajícími léty stále hůře toleruje cukry.
Co je příčinou vzniku cukrovky 2. typu?
Přestože se vyskytuje častěji než cukrovka 1. typu, zapříčiňuje ji množství faktorů, ne jeden problém.
Diabetes 2. typu může kolovat v rodině, ale to, jak přesně se dědí, není známo, stejně jako identita ačkoli jen jednoho genetického faktoru.
Jaké jsou symptomy?
Symptomy diabetu 2. typu se liší od člověka k člověku, ale obvykle to bývá:
- zvýšený pocit žízně
- zvýšený pocit hladu (zejména po jídle)
- sucho v ústech
- nevolnost a příležitostně i zvracení
- časté močení
- únava (pocit slabosti a vyčerpání)
- rozmazané vidění
- necitlivost a brnění v rukou a nohou
- časté infekce kůže, močových cest a pochvy
9 superpotravin k léčbě cukrovky
1. Momordika hořká (v angličtině známá jako „hořká dýně“)
Mezi několika domácími léčivy, která se ukázala být prospěšná při kontrole cukrovky, je nejvýznamnější právě momordika.
Nedávný výzkum potvrdil její hypoglykemické účinky a obsah „rostlinného inzulínu“, jehož vysoká hodnota spočívá ve snižování hladiny cukru v krvi a moči.
Ve stravě diabetika by měla být momordika hojně zastoupena. Pro dosažení co nejlepších výsledků se doporučuje vypít každé ráno nalačno šťávu ze 4–5 momordik.
Semínka momordiky v práškové formě můžete přidat do různých jídel. Můžete ji využít i ve formě odvaru nebo prášku.
2. Indický angrešt (známý také jako amla či amalaki)
Indický angrešt se pro vysoký obsah vitamínu C považuje za významnou potravinu při léčbě cukrovky. Smíchejte 1 lžíci šťávy z indického angreštu s 1 šálkem šťávy z momordiky a užívejte každý den po dobu 2 měsíců.
Tento „džus“ pomáhá stimulovat Langerhansovy ostrůvky, samostatné shluky buněk, které v pankreatu produkují hormon inzulín. Zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.
3. Syzygium jambos
Toto ovoce je dalším významným léčivem, které můžete doma používat. Tradiční medicína ho pro významné účinky na slinivku považuje za specifický a jeho plod, semena a šťáva se využívají při léčbě cukrovky.
Věděli jste, že: domovy seniorů používají ústní sprej Virostop, který pomáhá v boji proti Covid-19? Čtěte VÍCE
Semena obsahují alkaloid „jambolin“, o němž se předpokládá, že má schopnost kontrolovat patologickou přeměnu škrobu na cukr v případech zvýšené produkce glukózy.
Semena by se měla vysušit a umlít na prášek. Smíchejte 1 čajovou lžičku tohoto prášku s 1 šálkem vody nebo mléka nebo s 1/2 šálku tvarohu a užívejte 2x denně.
Při léčbě cukrovky se využívá i vnitřní kůra tohoto stromu. Kůra se nejprve vysuší a pak spálí. Vznikne bílý popel, který by se měl rozetřít v hmoždíři, prosít a uskladnit v uzavíratelné nádobě.
Diabetici by měli užívat 10 g tohoto prášku s vodou každé ráno, 20 g odpoledne a 20 g večer, vždy hodinu po jídle.
Výborný účinek při léčbě cukrovky lze dosáhnout i smícháním stejného množství prášku z momordiky, indického angreštu a syzygia jambos. Užívání 1 lžičky této směsi 1-2x denně by mělo pomoci zastavit rozvoj choroby.
4. Grapefruit
Grapefruit je úžasná potravina (nejen) pro diabetiky. Kdyby se grapefruit jedl častěji, byl by výskyt cukrovky mnohem vzácnější.
Pokud máte cukrovku, konzumujte 3 grapefruity 3x denně. Pokud cukrovku nemáte, ale jste ohroženi a chcete jí předejít, konzumujte 3 grapefruity denně.
5. Pískavice řecké seno
Při léčbě cukrovky mají prokazatelné účinky i semínka pískavice. V dávkách od 25 g až do 100 g semínek denně snižuje pískavice reaktivní hyperglykémii u diabetických pacientů.
U pacientů, kteří konzumovali semínka pískavice, se výrazně snížila hladina glukózy, sérového cholesterolu a triglyceridů.
6. Cizrna beraní
Prokázalo se, že příjem výtažku vody z cizrny beraní zvyšuje využití glukózy u diabetiků i zdravých lidí.
U pacientů s dietetickými opatřeními a zvýšeným příjmem výtažku vody z cizrny beraní došlo ke značnému zlepšení zdravotního stavu a požadovaná dávka inzulínu klesla na 20 jednotek za den.
U diabetických pacientů, kteří měli předepsanou dietu bez omezení příjmu sacharidů a jejichž strava byla obohacena o výtažek vody z cizrny beraní, se prokázalo značné zlepšení hladin cukru v krvi, glukózové tolerance, vyloučeného cukru v moči a celkového zdravotního stavu.
7. Fazole mungo
Při mírnějším typu cukrovky se považuje za prospěšné užívat 2 lžíce naklíčených fazolí mungo s 1/2 šálku čerstvé šťávy z momordiky a 1 čajovou lžičkou medu 1x denně po dobu 3-4 měsíců.
Zkuste vypustit ze stravy sacharidy. Pravidelné užívání této směsi spolu s jinými opatřeními je významnou prevencí různých komplikací, které mohou u diabetiků nastat v důsledku podvýživy.
8. Mangové listy
Jemné listy mangovníku mají při léčbě cukrovky také svůj význam. Výluh si připravíte tak, že na noc namočíte 15 g čerstvých listů do 250 ml vody.
Ráno je pořádně vyždímáte do vody. Na kontrolu včasného diabetu užívejte každé ráno.
Jako alternativu můžete použít mangové listy usušené ve stínu, rozemleté na prášek a uskladněné pro pozdější použití. Stačí užívat 1/2 lžičky tohoto prášku 2x denně.
9. Šrucha zelná
Pro léčbu diabetu jsou užitečné zejména semínka. Užívejte 1 lžičku semínek šruchy s polovinou šálku vody každý den po dobu 3–4 měsíců.
Pomůže tělu zvýšit si vlastní inzulín, a tak léčit cukrovku.
Další léčivé potraviny
Kromě momordiky mohou při léčbě cukrovky pomoci i jiné druhy zeleniny, například:
- zelené fazolky
- okurka
- cibule
- česnek
- čaj ze lusků zelených fazolků
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář