Chléb patří bez pochyb mezi nejoblíbenější potraviny u většiny lidí.
Patříte mezi ty, kteří si život bez něj neumíte ani představit? Měli byste ale vědět, že to s ním netřeba přehánět, protože může mít nepříznivý vliv na vaše zdraví.
Proč je dnešní chléb problematický
Problém dnešního pečiva je, že na rozdíl od minulosti obsahuje příliš mnoho droždí (někdy dokoce 4 %) na rozdíl od minulosti, kdy se na jeho přípravu používal přírodní kvásek.
Výsledkem tak bývá pečivo, které může našemu tělu způsobovat několik zdravotních problémů. Více o problematice droždí versus kvásku se dočtete v tomto článku.
Neříkáme, že chléb byste neměli jíst vůbec, ale lepší je zvolit si zdravější alternativy.
Jednou z nich je již zmíněný chléb vyrobený pomocí přírodního kvásku. Druhou možností je připravit si chléb, který neobsahuje pšenici, a tím pádem ani žádný lepek a škodlivou kyselinu fytovou.
Problémem současné pšenice je také to, že na její ošetření se používá přes 60 různých chemikálií, počínaje bělidly až po konzervační látky.
V dnešním článku vám prozradíme recept na úžasný chléb bez mouky. Obsahuje pouze přírodní suroviny a je bohatý na vitamíny skupiny B, vlákninu a bílkoviny.
Kromě toho je poměrně levný a jednoduchý na přípravu!
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Recept na chléb bez pšeničné mouky
Na jeho přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 4 vejce
- 90 gramů sezamových semínek
- 30 gramů slunečnicových semínek
- 90 gramů vlašských ořechů
- 90 gramů dýňových semínek
- 90 gramů lněných semínek
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 100 ml vody
- špetka soli
Postup přípravy
Postupujte podle tohoto návodu:
1. Vaječné bílky nejprve vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh.
2. Nyní do něho postupně zašlehejte prášek do pečiva a vodu.
3. Následně do směsi zašlehejte všechna semínka, která by měla být předem rozemleta nebo rozdrcena na prášek (respektive mouku ze semínek).
4. Směs přelijte do formy na pečení a dejte péct na 50 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
A to je vše. Po dopečení vyjměte chléb z trouby, nechte vyhládnout a můžete jíst.
Dobrou chuť a hodně zdraví!
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
čítam recept,aj sa mi páči,ale čo s vaječnými žltkami?
Hmm cena polkilového “chleba” bude niekde na úrovni 5-7 € ?
Škodlivou kyselinu fytovou obsahují všechna nemáčená (nekvašená)semena, nikoliv jen obiloviny. Tedy i slunečnicová, sezamová a jiná semena a to i ořechy. Pekla jsem podobný chléb, hodí se na nízkosacharidové diety a GAPS. Jen je důležité semena předem namáčet, a to nejméně 6hodin. Pak jsem je mlela na mlýnku, abych neničila mixér. Vejce jsou zde nutností, aby to drželo pohromadě – dávám celé i se žloutkem. Co vím, jinak lze vejce nahradit např. dýňovým pyré…..
Anna, prosim ta môzes mi napisat dynovym pyre myslis: tekvicove semienka, alebo melonove pyre cize duzinu ? a nahradia urcite vajicka? Dakujem za odpoved.
Alica