Patří mezi základní suroviny v naší domácnosti, ale dodnes nikdo z rodiny neví, že tento dezert je připraven právě z něho.
Často platí, že to, co je nezdravé, nám chutná nejvíce. Kdo by si proto pomyslel, že z neskutečně zdravé potraviny lze připravit delikátní dezert?
Zpočátku nás to překvapilo a nyní to možná překvapí i vás.
O další důvod navíc, proč tento recept vyzkoušet – je nesmírně jednoduchý a skutečně velmi chutný.
Avokádo vyrovnává hladinu hormonů, zrychluje metabolismus a bojuje proti nemocem
Avokádo obsahuje steroly, jako jsou beta-sitosteroly, které mají antiestrogenní vlastnosti. Jsou schopny blokovat receptory estrogenu v jádře buňky, čímž snižují jeho absorpci. Důsledkem pak je zvýšení poměru progesteronu u žen a testosteronu u mužů.
Přečtěte si, jaké jsou příznaky hormonální nerovnováhy v tomto článku.
Většina lidí také neví, že avokádo má silné účinky proti stárnutí, které lze dosáhnout konzumací oleje i dužiny. Teprve nedávno v něm vědci objevili extrémně potentní látky chránící buňky před poškozením volnými radikály.
Složky avokáda jsou schopny proniknout hluboko do buněk, vstoupit do mitochondrií a aktivovat produkci energie. To umožní buňkám správně fungovat, a to dokonce i tehdy, když jsou neustále napadány volnými radikály.
Mitochondrie hrají velmi důležitou roli v tomto procesu. Jsou totiž hlavním nástrojem buněk pro výrobu energie, ale zároveň produkují látky, které poškozují je samotné a další objekty, které jsou součástí buněk.
Toto poškození pak ovlivňuje stárnutí. Vědci se proto snaží najít způsoby, které uvedené škody napraví. A zdá se, že ideální látkou, která dokáže regenerovat buňky, je právě avokádový olej. Tento nový objev zřejmě změní náš pohled na avokádo.
Jak uvádí Dr. Christian Cortez-Rojo:
„Avokádový olej vyvolává zrychlené mitochondriální dýchání. To naznačuje, že využití výživných látek za účelem tvorby energie pro buňky zůstává aktivní i v případě, kdy jsou napadány volnými radikály. Také se ukazuje, že tyto látky přispívají ke snížení tvorby škodlivých látek v mitochondriích.“
Další zdravotní přínosy avokáda
Avokádo je výborným zdrojem zdravých tuků, které mnohým z nás chybí. Obsahuje přibližně 20 esenciálních látek, jako třeba:
- vláknina
- draslík (asi dvakrát více než banány)
- vitamín E
- vitamíny skupiny B
- kyselina listová
- minerály jako vápník, sodík, železo a bor
Kromě toho podporuje schopnost těla absorbovat živiny rozpustné v tucích z jiných druhů ovoce a zeleniny, jako jsou alfa-karoten, beta-karoten či lutein.
Také se vyznačuje silnými antibakteriálními a antifungálními vlastnostmi, které podporují zdravý imunitní systém.
Obsahuje lecitin, který chrání játra před toxickým přetížením, pomáhá udržovat zdravou váhu a podporuje správnou funkci mozku.
Recept na čokoládový pudink z avokáda
Ingredience:
Na výrobu tohoto pudinku budete potřebovat následující suroviny:
- 3 zralá avokáda (více ZDE…)
- 1/4 sklenice (50 ml) kakaa
- 3 až 6 polévkových lžic kokosového mléka
- 1 čajovou lžičku vanilky
- 2 čajové lžičky kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce medu
Postup přípravy:
1. Vložte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte při vysoké rychlosti po dobu 1 minuty.
2. Krém rozlijte do sklenic nebo misek a pak dejte vychladit alespoň na 30 minut do lednice.
3. Po uplynutí této doby bude váš pudink připravený k podávání.
Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví!
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář