Mrkev měla odjakživa pověst mimořádně zdravé kořenové zeleniny. Uvažovali jste ale někdy nad tím, jaké množství důležitých výživných látek se skrývá v jedné sklenici mrkvové šťávy?
Pokud tušíte, že mrkvová šťáva obsahuje nemalé množství nejrůznějších živin důležitých pro naše zdraví (např. vitamínů či minerálů), tušíte správně – obsahuje doslova hromadu živin.
Vitamín A je důležitý hlavně pro zdraví našich očí. Kromě vitamínu A obsahuje vysoké množství vitamínů C, D, E a K.
Mrkvová šťáva také obsahuje velké množství minerálů, jako jsou hořčík, draslík a vápník, a také množství antioxidantů, z nichž můžeme zmínit zejména karotenoidy, jako jsou zeaxantin a lutein.
Všechny tyto vitamíny a minerály se spolupodílejí na snižování hladiny cholesterolu, podporují zdraví našeho srdce a pomáhají při léčbě anémie.
Když vypijeme jednu sklenici mrkvové šťávy denně, možná už nikdy nebudeme muset navštívit lékaře!
Nenápadná mrkev v našem jídelníčku obvykle plní jen tu roli, že ji buď použijeme jako barevnou oblohu k hlavnímu jídlu, nebo ji občas sníme namísto svačiny (a abychom nezapomněli – při přípravě mrkvového koláče bude mrkev asi tou nejzdravější přísadou!).
Když si však uvědomíme, jaké blahodárné účinky má tento malý oranžový zázrak (a jeho šťáva), asi půjdeme přece jen vyndat ten odšťavovač ze skříně.
9 dobrých důvodů, proč bychom měli mrkvovou šťávu zařadit do svého každodenního jídelníčku
1. Mrkvová šťáva působí na zlepšení zraku bez ohledu na náš věk
Kromě vitamínu A, který je prospěšný pro naši sítnici, obsahuje antioxidanty, jako jsou lutein a zeaxantin.
Lutein a zeaxantin jsou sloučeniny, které mohou zabránit ztrátě zraku ve vyšším věku. Jeden z výzkumů prokázal, že pokud ve stravě přijímáme vyšší množství antioxidantů, které se nacházejí právě v mrkvi, podstatně tím snižujeme riziko makulární degenerace ve vyšším věku.
2. Mrkvová šťáva zlepšuje trávení
Čerstvá zelenina obsahuje hodně vlákniny, která výrazně napomáhá pohybu střev při trávení a také zabraňuje vzniku zácpy. 100 g mrkvové šťávy obsahuje přibližně 0,8 g vlákniny.
Toto množství odpovídá 3 % doporučené denní výživové dávky. Pokud si však vysloveně chceme doplnit zásoby vlákniny, bude lepší, když sníme celou mrkev, protože 100 g mrkve obsahuje až 2,8 g vlákniny.
To však nic nemění na faktu, že mrkvová šťáva nám ve srovnání s jinými potravinami nabízí velmi slušné množství vlákniny.
3. Mrkvová šťáva udržuje naše srdce silné a zdravé
Mrkvová šťáva je také velkým přínosem pro zdraví našeho kardiovaskulárního systému. Vědci zjistili, že konzumace mrkvové šťávy zabraňuje peroxidaci tuků v našem organismu a zároveň posiluje jeho celkovou antioxidační kapacitu.
Jedním slovem, mrkvová šťáva obsahuje spoustu antioxidantů, což jsou sloučeniny, díky kterým se náš organismus chrání proti škodlivému působení volných radikálů.
Naše játra dokážou lépe zpracovat tuky. To se projeví na snížené hladině cholesterolu, což přispívá k ochraně srdce před srdečními onemocněními.
4. Mrkvová šťáva nám pomáhá v boji proti rakovině
Rakovinu bychom nikdy neměli brát na lehkou váhu, už jen proto, že její léčba je velice náročná.
Při léčbě rakoviny byly u mrkvové šťávy zjištěny preventivní a léčivé účinky, díky čemuž má mrkvová šťáva zásadní význam.
Mrkvová šťáva obsahuje poly-acetylenové sloučeniny, které účinně působí při léčbě leukémie (rakoviny krve) tím, že ničí rakovinné buňky.
Je také prokázáno, že dostatek betakarotenu ve stravě (ve vysokém množství se nachází v mrkvi) snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků, dokonce i u žen, které mají na rakovinu vaječníků predispozici.
5. Mrkvová šťáva přispívá ke zdraví dutiny ústní
Konzumace mrkvové šťávy udržuje zdravé naše zuby a dásně. Šťáva z nastrouhané mrkve obsahuje množství fenolů, které mají antimikrobiální účinek.
Ten působí proti množení a kvašení bakterií, které se do ústní dutiny dostávají stravou. A když porovnáme chuť mrkvové šťávy s chutí ústní vody, kterou najdeme v regálech prodejen, mrkvová šťáva je jednoznačným vítězem!
6. Mrkvová šťáva dodá naší pleti zářivý vzhled
Betakaroten je přírodní barvivo, které propůjčuje mrkvi její nezaměnitelnou barvu. Betakaroten je však také velmi účinným lékem na pleť poškozenou sluncem.
Mrkev obsahuje karoteny a lykopen, které jsou pro zdraví pokožky nenahraditelné.
7. Mrkvová šťáva zbystřuje naši mysl
Centrum mozku, ve kterém probíhá většina důležitých mozkových činností, nazýváme hipokampus. Na hipokampu závisí stav a úroveň našeho vědomí, jakož i schopnost se učit.
A v několika výzkumech bylo prokázáno, že sloučeniny retinoidů, které najdeme v mrkvi, zlepšují výměnu informací mezi nervovými dráhami v hypokampu.
U podvyživených dětí, které trpí akutním nedostatkem retinoidů, se opakovaně prokázalo závažné oslabení schopnosti se učit.
Zastánci ájurvédy jsou také přesvědčeni, že alkaloidy obsažené v mrkvové šťávě působí na nervové dráhy mozku stimulujícím způsobem, čímž přispívají ke zlepšení a udržení paměti.
8. Mrkvová šťáva zabraňuje otravě kadmiem
Kadmium je jedovatý těžký kov, který může způsobovat deformaci kostí. Pokud je zejména v pěstitelských oblastech voda kontaminovaná kadmiem, proniká do potravinářských výrobků, a nakonec se dostává na naše talíře.
Uvolňování kadmia z plastových nádob, obalů, lahví a dalších plastových předmětů v domácnosti může vést ke kontaminaci potravy.
V laboratorních testech však bylo prokázáno, že betakaroten z mrkve má schopnost zabránit účinkům otravy kadmiem.
V této oblasti bude třeba provést ještě řadu výzkumů, ale zdá se, že mrkvová šťáva působí jako přírodní lék proti otravě těžkými kovy – a nemá žádné škodlivé vedlejší účinky.
9. Konzumace mrkvové šťávy zmírňuje následky anémie
Anémie neboli chudokrevnost je poměrně rozšířené krevní onemocnění, zejména mezi vegetariány a ženami v reprodukčním věku.
Zastánci naturopatie (přírodní medicíny) však tvrdí, že každodenní pití jedné sklenice mrkvové šťávy, do které přidáme dvě čajové lžičky medu, může zmírnit následky anémie (více ZDE…).
Karotenoidy z mrkvové šťávy se během trávení mění ve vitamín A, který je pro nás velmi důležitý právě v případě, že trpíme nedostatkem železa.
V pořádku. Ale proč právě šťáva?
Syrová mrkev je bohatá na obsah veškerých složek a biologicky účinných látek, které se samozřejmě nacházejí i v její šťávě.
Tak proč bychom měli pít mrkvovou šťávu, namísto toho, abychom ji přímo konzumovali? Je to proto, že odšťavněním mrkve získáme velké množství živin v lehce stravitelné podobě – je jednodušší vypít trochu šťávy než sníst několik mrkví.
Například na 200 ml mrkvové šťávy budeme potřebovat tři až šest mrkví (závisí na velikosti). A 200 ml vypijeme na pár loků! A teď si představme, kolik času a námahy bychom potřebovali, abychom snědli tři až šest mrkví.
Asi bychom snědli jednu, nebo možná dvě. Matematika je zde tedy jasná. Odšťavnění pro nás představuje způsob, jak rychleji a jednodušeji zkonzumovat více mrkví.
To také znamená, že v mrkvové šťávě přijímáme více zdraví prospěšných živin.
Pokud pijeme mrkvovou šťávu, bude pro nás jednodušší určit, kolik jednotlivých živin jsme přijali například v jedné sklenici. Standardní porce je zkrátka vždy stejná, a tak budeme vědět, kolik jsme přijali např. vitamínu A v 200 ml mrkvové šťávy.
Kdybychom však přímo konzumovali mrkev, množství přijatých živin by samozřejmě záviselo na velikosti každé mrkve.
Tenká mrkev obsahuje určitě méně živin než tlustá mrkev, a těžká mrkev bude jistě obsahovat více živin než lehká. Jedna mrkev zase může být dlouhá, jiná zas může být krátká. Z tohoto je tedy jasné, proč právě šťáva!
Na co je třeba si dávat pozor
Mějme na paměti, že pokud chceme, aby naše mrkvová šťáva obsahovala optimální množství živin, musíme postupovat správně při její přípravě.
Pokud je mrkev před odšťavněním či jiným zpracováním vystavena působení vyšších teplot, nebo ji necháme delší dobu na otevřeném vzduchu (čímž se vysušuje), obsah jejích živin se sníží.
Skladování šťávy je také velmi důležité – pokud je mrkvová šťáva vystavena působení tepla a světla po delší dobu, její obsah vitamínu A, alfakarotenu, betakarotenu a luteinu se může značně snížit.
Jedním ze způsobů, jak tomuto problému můžeme zabránit, je připravit si šťávu z čerstvé mrkve a ihned ji vypít. Další možností je kupovat mrkvovou šťávu připravenou odšťavněním mrkve za studena.
Tímto způsobem máme největší jistotu, že šťáva, kterou pijeme, se opravdu podobá optimálním nutričním hodnotám.
Závěr
Mrkvovou šťávu bychom neměli považovat za náhradu každodenní konzumace ovoce a zeleniny.
Konzumace mrkvové šťávy je však určitě výborným (a snadným!) způsobem, jak můžeme svému organizmu poskytnout vydatnou dávku výživných látek, které blahodárně působí na naše oči, pokožku, srdce, mozek a na většinu dalších orgánů!
Zpracovala: Vylectese.cz ve spolupráci s drbuzgi.cz
Napsat komentář