Jsou věci, které by se měli onkologičtí pacienti dozvědět od lékaře jako první.
Měli by vědět, že změnou stravy mohou výrazně zlepšit své šance na vyléčení, a to bez ohledu na to, jaký léčebný postup si zvolí.
Měli by být informováni o tom, že zdravá strava je ta nejlepší cesta k léčbě rakoviny. Měli by vědět, jak přejít na zásaditou stravu, která sestává ze zeleniny, nižšího příjmu ovoce, obilovin a bílkovin.
Zásaditá strava se podobá ketogenní stravě, o které se hodně píše v onkologické literatuře, ale má ještě nižší příjem bílkovin a obilovin, zpracovaných tuků a cukrů, aby se dalo lépe předcházet zánětlivým procesům v těle.
Místo toho jsou však dietetické informace poskytované onkologickým pacientům jen doplňkové a překvapivě i nesprávné – odvolávají se na potraviny a způsoby jejich přípravy a zpracování, které podporují rozvoj rakoviny.
Je zjevné, že mezi informacemi o stravování a progresu rakoviny a lidmi, co s onkologickými pacienty mluví nejčastěji, je velký nesoulad.
Moderní způsob života, zejména v rychle se rozvíjejících zemích na Západě, nepodporuje protirakovinnou, zásaditou stravu.
Hotová či předpřipravená jídla, jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě, balené svačiny a rychlé občerstvení dominují v jídelníčku dnešních lidí. Asi se netřeba pozastavovat nad tím, že tato strava je pro lidi s rakovinou absolutně nevhodná.
Co by měl každý onkologický pacient udělat jako první, aby se připravil na nadcházející léčbu a zvýšil své šance na uzdravení?
Přinášíme vám šest nejdůležitějších bodů, podle nichž by si měl každý onkologický pacient upravit jídelníček.
Netřeba se nechat odradit. Vždyť je to jen návrat k tomu, jak se lidé stravovali od počátku věků – k čerstvým sezónním potravinám, které jsou připraveny velmi jednoduše a zdravě.
1. Jezte zásaditou stravu, abyste předešli zánětlivým procesům v těle a zlepšili nitrobuněčné pH
Dnešní strava většiny lidí způsobuje různé zánětlivé procesy v těle a zvyšuje intracelulární pH, což je stav nazývaný latentní acidóza. Ten poskytuje rakovině dokonalé podmínky na to, aby se mohla rozrůstat.
Správně vyskládaný jídelníček vám časem upraví nitrobuněčné pH a zároveň zaručí nejlepší způsob ochrany před neustálými záněty v těle.
Sestává převážně z organické zelené listové zeleniny, bylinek a koření, kořenové zeleniny, cibule, česneku, pórku a pažitky, brokolice, květáku, zelí, fazolí, čočky, hrachu, ořechů a semínek v kombinaci s malým množstvím (1-2 šálky denně) obilovin, které neobsahují lepek (například rýže).
Součástí zdravé zásadité stravy může být 60 až 120gramová porce nekontaminované ryby, organické drůbeže nebo masa volně se pasoucích zvířat.
Dvě až tři porce čerstvého ovoce vám pomohou vyvážit příjem vitamínů a minerálů. Čím více ovoce a zeleniny přijmete v syrovém stavu, tím lépe pro vás.
2. Eliminujte příjem cukru
Rakovinné buňky spotřebují za stejný čas více glukózy (cukru) než ostatní. Při spalování cukrů se vytváří kyselina, která podporuje rozvoj rakoviny.
Strava bohatá na cukry, včetně ovoce, spouští inzulínovou reakci. Pokud pravidelně konzumujete cukr a ovoce, potlačujete tím funkci imunitního systému a zvyšujete hladinu inzulínu v těle, což způsobuje inzulínovou rezistenci.
Inzulínová rezistence přímo podporuje růst rakoviny. Svým podílem k jejímu rozvoji přispívá i zpracovaný cukr, který spotřebovává hodně hořčíku (více ZDE…) v těle.
Metody zpracování vysoce fruktózového kukuřičného sirupu způsobují, že se v něm nachází velké množství rtuti, což je toxin podporující rakovinu. Doporučuje se vyloučit všechny formy cukru, dokonce i přírodní cukry jako med či agáve.
Pokud opravdu potřebujete nějakou sladkost, dopřejte si neslazenou jablečnou šťávu, 2-3 fíky nebo sušené meruňky nebo plátek čerstvého ananasu.
Ovoce je třeba konzumovat s mírou, protože je prokazatelné, že fruktóza urychluje dělení rakovinných buněk až dvojnásobně – více než jakékoliv jiné formy cukru.
3. Eliminujte lepek
Obiloviny obsahující lepek způsobují záněty v těle a ty urychlují rozvoj rakoviny. Je třeba se vyhnout obilovinám s vysokým obsahem lepku, jako jsou pšenice, špalda nebo žito, včetně celých zrn.
Těstoviny, cereálie, chléb, muffiny, koláče, krekry, sušenky a další pečené potraviny by měly onkologičtí pacienti ze své stravy zcela vyloučit.
Mohou však konzumovat obiloviny, které neobsahují lepek, například rýži, pohanku, quinou, proso a amarant.
Netřeba se však nechat oklamat a nakupovat hotové bezlepkové potraviny, protože většina z nich obsahuje přidaný cukr a zpracované oleje, které je třeba vyloučit ze stravy.
4. Eliminujte mléčné produkty
Kravské mléko je podle rozsáhlé studie pod vedením profesora T. Colina Campbella, PhD z Cornellské univerzity jednou z potravin, která nejvíce podporuje růst rakoviny.
Zvláštní je, že na vině je bílkovina s názvem kasein. Jogurty se zvýšeným obsahem bílkovin jsou nebezpečnější než obyčejné mléko, jogurty a sýry z něj vyrobené, protože se do nich přidává práškové mléko nebo syrovátka. To ještě více podporuje růst rakoviny.
Pokud však bojujete s rakovinou, měli byste ze svého jídelníčku vyloučit jakékoliv mléčné produkty.
Mléčné výrobky vytvářejí zánět v těle, poškozují kostní tkáň (ano, je to pravda, dochází k tomu v důsledku vysoké produkce kyseliny během trávení mléčných výrobků) a podporují růst rakoviny podobným způsobem jako cukr (více ZDE…).
5. Používejte pouze olivový, kokosový a avokádový olej
Používejte pouze přírodní, za studena lisovaný olivový, kokosový a avokádový olej, a pokud je to možné, organický. Tyto oleje působí přirozeně protizánětlivě, a tak zklidňují a hojí zanícené a potenciální rakovinné buňky v těle.
Ukázalo se, že kokosový olej má mírné antibakteriální a antimykotické účinky, což je přínosné pro pacienty se sníženou funkcí imunitního systému, a zároveň má přímé protirakovinné účinky.
Pokud bojujete s rakovinou, ze stravy zcela vylučte oleje jako kukuřičný, sójový, řepkový (více ZDE…), světlicový a slunečnicový olej. Komerční verze těchto olejů se nejenže vyrábějí z geneticky modifikovaných rostlin, které pravděpodobně zvyšují riziko rakoviny, ale většinou jsou také vysoce zpracované.
Tyto oleje, včetně hydrogenovaných olejů a margarínů, se zpracovávají při vysoké teplotě, aby měly delší dobu trvanlivosti.
Olejové molekuly mění svou strukturu natolik, že namísto toho, aby působily jako přirozený vodič pro všechny elektrické zprávy v těle, jsou z nich „mrtvé body“ v buňkách, protože nedokáží vést elektrickou energii.
To zasahuje do zdravých funkcí buněk a může podporovat rozvoj rakoviny. Rakovinné buňky v podstatě nereagují na nitrobuněčnou komunikaci a množí se bez důvodu, přičemž napadají ostatní.
6. Začněte správně pít
Nekonzumujte žádný alkohol. Také eliminujte konzumaci lahvových, konzervovaných a mražených ovocných šťáv, protože mají vysokou koncentraci cukrů a mnohé z nich jsou kyselinotvorné.
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, které si připravíte doma, jsou vhodné, preferujte však zeleninové.
Omezte příjem kávy na jeden šálek denně a zvyšte příjem čisté vody, slabého zeleného čaje (nikoliv černého), šalvějového čaje, zázvorového čaje a mátového čaje, ať už jako teplých, nebo studených nápojů.
Několikrát denně pijte šťávu z organického citronu rozředěnou ve studené nebo teplé vodě. Pijte čerstvou mrkvovou šťávu, případně ji kombinujte se šťávou z červené řepy (více ZDE…).
Pokud máte rádi pohodlí, které poskytuje stravování v restauraci, rychlé občerstvení nebo hotová jídla v obchodě, může to na vás působit skličujícím dojmem.
Avšak věřte, že je to jednodušší, než se zdá. Pokud se běžně stravujete doma, budete muset vyloučit některé potraviny a nahradit je jinými.
Ať už jíte doma, nebo v restauraci, salát je vždy dobrou volbou. Měl by obsahovat zeleninu jako mrkev, červená řepa, okurka, čekanka, hlávkový salát, sherry rajčata, fenykl, zelí a špenát, římský salát nebo mix různých druhů salátu v jakékoliv kombinaci.
Jako dresink použijte extra panenský olivový olej a šťávu z citronu. Nenalejte ho však na salát, ale konzumujte z mísy vedle talíře. Přidejte cizrnu nebo bílou fazolku a určitě budete spokojení a sytí.
Japonské suši už tradičně nabízí výběr z velkého množství zeleninových rolek. Pokud jíte v restauraci, vyžádejte si bezlepkovou sójovou omáčku (tamary), objednejte si pár těchto rolek a nějaký japonský zelený čaj a máte postaráno o rychlou a sytou večeři nebo oběd.
Bonusem jsou rolky z mořských řas – jsou plné mořských minerálů. Vyhněte se běžné sójové omáčce, protože obsahuje pšenici (lepek), teriyaki omáčce (také obsahuje lepek) a všemu, co je mírně barvené nebo obsahuje majonézu.
Onkologičtí pacienti, kteří mají oslabený imunitní systém, by rybí sushi neměli jíst vůbec.
Indická kuchyně nabízí mnoho vegetariánských možností s rozmanitým kořením a zeleninou. Indické restaurace bohužel používají k přípravě jídel příliš vysoké množství řepkového oleje, který se nedoporučuje.
Zeptejte se jich, jak jídlo připravují, a pokud obsahuje ingredience, které nevyhovují podmínkám vaší stravy, jezte opatrně. Vhodná je channa masala (cizrnové kari) s papadamem (pikantní křupavé placky) a zeleninové rizoto biryani.
Naan, chapattis, paratha, purí a roti se vyrábějí z pšeničné mouky, a proto se raději vyhněte jejich konzumaci.
S italskou kuchyní je to o něco složitější, protože její základ tvoří těstoviny z pšeničné mouky a sýr. Když si ale připravujete jídlo sami doma, máte nekonečně mnoho možností, a dnes už mnohé italské restaurace nabízejí bezlepkové těstoviny.
Mnohé z menu italských restaurací nabízejí pokrmy, jejichž základem je marinara (vegetariánská) rajčatová omáčka. Vyberte si jídlo bez sýru, z masa nebo ryby snězte jen malý kousek na ochutnávku.
Zeleninové pokrmy připravené na páře nebo lehkým osmažením, jako třeba brokolicové rabé nebo špenát s česnekem, jsou vynikající volbou zásadité stravy, stejně jako saláty (více ZDE…) připravené z nasekané nebo nakrájené syrové zeleniny.
Jelikož olivový olej, česnek, rajčata, zelenina, různé bylinky a citron jsou pro italskou kuchyni neodmyslitelné, máte na výběr z velkého množství zásaditých jídel. Musíte si jen vybrat s rozumem, nebo vařit doma.
Pečivu a zákuskům se vyhýbejte!
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář