Vylectese.cz

  • Domácí cvičení a jóga
  • Bylinky a přírodní preparáty
  • Rychlá pomoc
  • Zdravá výživa
  • Tipy a triky
  • Kontakt

Chléb lékem? V čem se liší od dnešního?

25.6.2021 by lucie Leave a Comment

Print Friendly, PDF & Email

Chléb lékem? V čem se liší od dnešního?

Jak jednou řekl nejstarší český pekař, pokazili jsme si chléb, protože jsme zahodili staré osvědčené technologie. Chuť a vůně dobrého chleba je ukryta v kvásku, ten nic nenahradí.

Kvásku třeba obětovat čas a věnovat trpělivost. Jen pracnější a zdravější proces výroby při řemeslném a továrním pečení chleba musel ustoupit potřebám doby, která volala po pekařských velkovýrobnách.

Po roce 1948 se pekařství stalo součástí mlýnského a pekárenského průmyslu. Kvantita a ekonomická efektivnost získaly převahu nad kvalitou. Tlak obchodů se projevil tlakem na cenu.

Umělý kvas a západní technologie získaly přednost před tradičními dlouhými postupy přípravy a výroby chleba i za cenu ztrát na kvalitě a na zdraví.

Průmyslově zpracovaný chléb z droždí a mouky na rozdíl od toho tradičního z přírodního kvásku se vyznačuje nedostatečným rozložením všech složek mouky, mimo jiné lepku (více ZDE…), na který je v dnešní době citlivější stále větší počet lidí.

A počet alergiků, pro které je takový chléb nestravitelný, neustále přibývá. Na rozdíl od kváskového chleba překyseluje organismus, zatěžuje žaludek, vydrží kratší dobu a vyznačuje se vysokou energetickou vydatností.

Už naši předkové věděli, co je dobré a z čeho je člověk živý. První zmínky o jeho existenci se objevují tisíciletí dozadu. I když ještě nešlo o chléb, jak jej známe dnes…

Počátky pečení domácího chleba, který se pekl z kvásku, sahají 5 000 let dozadu.

Pekařské řemeslo je umění s tisíciletou tradicí. Chléb a pečivo hrály významnou roli nejen ve výživě obyvatelstva, ale také v jeho historii, kultuře a hospodářství. A chvíli trvalo, dokud se z člověka lovce a sběrače stal zemědělec.

Objev chleba byl významnou událostí ve vývoji člověka srovnatelnou s průmyslovou revolucí, v mnoha kulturách se mu prokazovalo úcty na znak života. Na jeho důležitost poukazuje i starý slovanský zvyk vítat hosty chlebem a solí.

Pekaři patřili v minulosti k váženým měšťanům, přičemž pekařské cechy byly po řeznických druhým nejrozšířenějším cechem v rámci potravinářské živnosti.

Zatímco nebyly pekárny, lidé se museli spoléhat na pečení vlastního chleba (více ZDE…) v domácích pecích na míle vzdáleného od pekařského chleba a výrobků z velkovýroby dnešní doby.

V dnešní době usilujeme o návrat k tradičnímu právě proto, že chceme zdravější a chutnější tradiční pekárenské výrobky, od kterých jsme se vzdálili, jak plynul čas a zrychlovala se doba.

Malé či domácí pekárny vystřídalo průmyslové pečení chleba v druhé polovině 50. let.

Hodnota chleba spočívá v jeho vlastnostech

Základem zdravého chleba je přírodní kvas, který dává chlebu chuť a vůni.

Srdcem chleba je dobře uhnětené a zkvašené těsto z mouky, která má složky podporující jeho kvalitní fermentaci (více ZDE…).

Vrcholem chleba je jeho neodolatelná chuť a vůně po vytažení z kameninové pece.

Doba se sice mění, ale chutě zůstávají tytéž, tak to bylo a vždy bude. Člověk moderní doby právě teď, více než jindy, žádá pravý, nefalšovaný, ​​dobrý, chutný, ​​neurychlovaný, ​​nepřibarvovaný, ​​zdraví prospěšný chleba, který voní po tradici a po kvásku.

Bonusové vlastnosti kváskového chleba

  • pro nižší obsah mouky, vyšší obsah vody a zejména působením bakterií mléčného kvašení obsažených v kvásku je tento chléb snadněji stravitelný s nízkou energetickou vydatností a nenadouvá,
  • bakterie z kvásku rozkládají škroby a bílkoviny v mouce, podporují střevní mikroflóru a zvyšují tak imunitu, takže tento chléb nepřekyseluje a je zdraví prospěšný pro organismus,
  • díky kvasinkám obsažených v kvásku a kyselině mléčné je tento chutný a voňavý chléb nadýchaný a vydrží déle.

Cesta chleba na stůl je jako cesta životem, během níž se formuje jeho charakter za použití správné zvolené technologie.

Zpracovala: Vylectese.cz

Kategorie: Zdravá výživa Značky: baktérie, chléb, fermentace, kvas, lepek, pečení, tradice, travení, účinky, zdraví

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem
  • Proti cystám a polypům pomohou bylinky a obkladyProti cystám a polypům pomohou bylinky a obklady
  • Proč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásuProč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásu
  • Zlepšete funkci svých ledvin podle tradiční čínské medicínyZlepšete funkci svých ledvin podle tradiční čínské medicíny

Doporučujeme články:

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem
  • Proti cystám a polypům pomohou bylinky a obkladyProti cystám a polypům pomohou bylinky a obklady

Copyright © 2022 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT