Ačkoliv datle nejsou považovány za superpotravinu, mají k ní velmi blízko. Nabízejí tolik zdravotních přínosů, že jejich konzumace je pro nás skoro nevyhnutelná!
A ještě lepší je, že jsou sladké a velmi dobře chutnají! Toto lahodné ovoce stačí jíst po dobu jednoho týdne a tělo vám za to jistě poděkuje.
I my máme rádi všechno, co je chutné, výživné a prospěšné pro naše zdraví. Proto se s vámi chceme podělit o tyto informace a doufáme, že datle zahrnete do svého jídelníčku.
Pojďme se tedy podívat na to, co vše se stane s vaším tělem po jednom týdnu, budete-li jíst pouze 3 datle denně:
1. Zlepší zdraví vašich kostí
Podle Julie Garden-Robinsonové, PhD., L.R.D., profesorky z North Dakota State University, datle obsahují bór, který dopomáhá ke zdravým kostem.
Další studie dokazuje, že minerální látky jako fosfor, draslík, vápník a hořčík, nacházející se v sušených plodech, posilují kosti a bojují proti nemocem jako osteoporóza (více ZDE…).
2. Zlepší zdraví vašeho trávení
Jak již bylo zmíněno, datle obsahují hodně vlákniny a náš trávicí systém ji potřebuje pro svou plnou funkci.
Její příjem předchází zácpě a přispívá k pravidelnému vyprazdňování.
Studie zveřejněná v časopise British Journal of Nutrition dokazuje, že lidé, kteří konzumují datle pravidelně, mají mnohem lépe fungující trávicí systém než ti, kteří tak nečiní.
3. Pomáhají bojovat se stresem a depresí
Datle obsahují vitamín B6, o kterém bylo prokázáno, že pomáhá našemu tělu produkovat serotonin a norepinefrin, který zlepšuje zdraví mozku (více ZDE…).
Serotonin reguluje vaši náladu, zatímco norepinenfrin potlačuje stres. Tato studie také dokazuje, že nízké hladiny vitamínu B6 mají souvislost s depresí.
Čím více vitamínu B6 budeme přijímat, tím lépe se budeme cítit nejen fyzicky, ale i duševně.
4. Zajišťují výrazný příliv energie
Datle jsou bohaté na vlákninu, draslík, hořčík, vitamíny a antioxidanty, což z nich dělá dokonalé občerstvení. Díky cukrům jako fruktóza a glukóza zajišťují příliv energie do našeho těla.
Ba co víc, podle této studie nejenže zvyšují energii, ale také pomáhají získat rychlou energii během cvičení anebo sportu.
5. Dokážou předcházet srdečním onemocněním
Jedna studie dospěla k závěru, že datle snižují hladiny triglyceridů a snižují oxidační stres, což jsou rizikové faktory pro onemocnění srdce a aterogenezi.
Kromě toho jsou bohatým zdrojem draslíku, který podle studií snižuje krevní tlak a snižuje riziko infarktu (více ZDE…) a také dalších, se srdcem souvisejících onemocnění.
6. Snižují riziko rakoviny tlustého střeva
Datle chrání náš trávicí systém a střeva před škodlivými bakteriemi a snižují riziko jejich šíření do tlustého střeva.
Studie provedená Katedrou potravinové a výživové vědy zjistila, že pravidelná konzumace datlí přispívá k růstu prospěšných bakterií, které nás chrání před růstem rakovinných buněk v tlustém střevě.
7. Zmírňují příznaky sezónních alergií
Sezónní alergická rýma (SAR) postihuje zhruba 1 z 10 lidí, ale datle na ni mají pozitivní vliv.
Další studie dokazuje, že palma datlová je účinná ve snižování několika markerů zánětu u pacientů se sezónní alergickou rýmou.
8. Pomáhají hubnout
Datle mohou napomáhat hubnutí. Díky svému obsahu vlákniny nám pomáhají cítit se dlouho sytí a předcházejí výrazným výkyvům hladiny cukru v krvi v průběhu dne.
Kromě toho obsahují antioxidanty (více ZDE…) jako antocyaniny, fenoly a karotenoidy. Naše tělo zbavují toxinů, zlepšují trávení a zrychlují metabolismus, což vede k hubnutí.
Závěr
Máte rádi datle? Jak často je jíte? Prospívají vašemu zdraví?
Podělte se s námi a ostatními o své zkušenosti a postřehy.
Zdroj: brightside.me, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář