Když přemýšlíte o džusech, mrkvová šťáva zřejmě není první věc, která vás napadne. Pomerančové, jablkové, hroznové či ananasové džusy jsou mnohem populárnější.
Nicméně pokud nemáte v oblibě vařenou mrkev, můžete si z něj připravit lahodnou šťávu, a přesto z něj získat všechny zdravotní přínosy.
Může vám například pomoci zbavit se rychleji chřipky.
Dělá nám velkou radost, když můžeme vyzkoušet něco nového. A všechny zdravotní přínosy mrkvové šťávy nás přesvědčili o tom, že bychom ji měli konzumovat pravidelně.
1. Zrychluje metabolismus
Vitamíny skupiny B obsažené v mrkvové šťávě pomáhají rozkládat tuky, bílkoviny a sacharidy a přeměňovat je na energii.
Navíc obsahuje vlákninu, která vám pomáhá držet váhu pod kontrolou a předcházet obezitě.
2. Je prospěšná pro vaše oči
Vitamín A v mrkvové šťávě je nezbytný pro zdravý zrak. Je důležitý pro barevné vidění, vidění ve zhoršených světelných podmínkách a ochranu povrchu oka.
Také snižuje riziko určitých nemocí očí, jako je makulární degenerace související s postupujícím věkem.
3. Pomáhá posilovat imunitní systém
Mrkev obsahuje karotenoidy. Ty slouží jako prekurzor vitamínu A, který může posílit váš imunitní systém. Podporuje růst a distribuci T-lymfocytů, které chrání tělo před infekcí.
Vitamín C zas může podporovat imunitní systém (více ZDE…). A ačkoliv nezabrání vzniku nemoci, může přispět k rychlejšímu vyléčení.
4. Může snížit riziko vzniku rakoviny
Mrkev obsahuje výživné látky, které mají antioxidační účinky, což může snížit riziko vzniku rakoviny. To znamená, že neutralizuje volné radikály, které mohou poškodit buňky, či dokonce DNA.
Vláknina může pomoci předejít některým typům nádorů.
5. Udržuje vaši pokožku zdravou
Vitamíny C, E a K, které jsou přítomné v mrkvové šťávě, mohou podporovat zdravý stav pokožky. Vitamín C, kromě toho, že patří mezi antioxidanty, může posílit naši ochranu před UV zářením.
Navíc působí proti stárnutí, protože napomáhá tvorbě kolagenu, pomáhá léčit poškozenou kůži a předcházet vráskám.
Vitamín E může také chránit pokožku před sluncem a léčit záněty. Vitamín K (více ZDE…) hraje důležitou roli při hojení ran, takže může pomoci k hojení jizev a strií.
6. Je zdravá během těhotenství
Těhotné ženy potřebují kyselinu listovou, železo, vápník, vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín C. Čerstvá mrkvová šťáva je skvělým zdrojem všech těchto živin.
Jeden šálek mrkvové šťávy vám poskytne asi 10 % doporučené denní dávky (DDD) vápníku. Ve sto gramech najdete 10 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C.
7. Zlepšuje zdraví mozku
Betakaroten může mít pozitivní vliv na vaše kognitivní schopnosti, protože má antioxidační účinky. Snižuje oxidační stres v těle, který by mohl vést k poškození mozku.
To znamená, že snižuje riziko kognitivních poruch, jako jsou Alzheimerova choroba a demence.
8. Chrání vaše srdce
Konzumace mrkvové šťávy pomáhá podporovat kardiovaskulární zdraví díky svému antioxidačnímu účinku. Polyfenoly, vitamíny a minerály v zeleninových a ovocných šťávách také pomáhají regulovat krevní tlak.
Mrkvová šťáva může snížit hladinu špatného cholesterolu (více ZDE…).
Závěr
Všimli jste si nějakých pozitivních změn poté, co jste pravidelně pili mrkvovou šťávu? Pokud ji zatím nepijete, zkusíte ji zahrnout do svého jídelníčku?
Zdroj: brightside.me, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář