Lněná semínka jsou dnes poměrně novým zdravotním trendem, který už objevily miliony lidí v západním světě.
Len se používá už téměř 5 000 let při výrobě plátna.
Využívá se jako textilní materiál. Tato rostlina má silná, pružná vlákna, která dorůstají poměrně velkých rozměrů. Díky tomu se z ní vyrábějí jemná plátna, která dlouho vydrží.
Využívá se k běžné konzumaci. Na západě se jedná o poměrně nový trend, ale v asijských zemích zdravotní přínosy lnu poznají už stovky let.
Jak konzumovat lněná semínka
Lněná semínka patří mezi superpotraviny (více ZDE…). A to díky jejich vysokému obsahu výživných látek a vlákniny.
Pro snadnější konzumaci se doporučuje přidat tato semínka do každého jídla jako například do ovesné kaše, míchaných nápojů, rýže, brambor anebo jogurtu.
Měla by se konzumovat vždy pomletá (například v mlýnku na mák). V opačném případě by jen prošla trávicím traktem zcela neporušená, a tělo by tak nezískalo žádné výživné látky.
Pokud se vám nechce semínka stále mlít, a pak čistit mlýnek, dají se koupit i pomletá.
Dávejte si pozor, aby byla uzavřená ve vzduchotěsném obalu a po otevření je držte v lednici.
Co s tělem dokáže pravidelná konzumace lněných semínek?
Nyní se již podívejme na to, jaké jsou hlavní zdravotní přínosy lněných semínek a co všechno dokážou v našem těle napravit.
1. Jsou blahodárná pro nervovou soustavu
Lněná semínka mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.
Poslední výzkum ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny (více ZDE…) jsou jednou z nejdůležitějších látek, které tělo potřebuje v boji s depresí.
Kromě toho lněná semínka udržují správnou funkci mozku, což se projevuje dobrou pamětí a rychlým myšlením.
2. Snižují cholesterol
Snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi v průměru až o 50 %.
Kromě toho snižují hladinu triglyceridů, což je snad ještě důležitější než samotný cholesterol (více ZDE…) – a to v rozmezí 25 až 60 %.
3. Cukrovka
Lněná semínka cukrovce nejen předcházejí, ale v mnoha případech výrazně zlepšují stav už existujícího onemocnění.
A to až do té míry, že při troše skromnosti můžeme říct, že léčí cukrovku 2. typu.
4. Nejen omega-3, ale také 6 a 9
Jak jsme už zmínili výše, lněná semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny.
Obsahují také důležité omega-6 a 9 mastné kyseliny.
Jen tři polévkové lžíce lněných semínek vám dodají takovou dávku mastných kyselin jako pořádně velký, půl kilový kus ryby.
5. Pravidelné vyprazdňování střev
Vysoké množství vlákniny v lněných semínkách zajistí, že pohyb potravy ve střevech nebude ničím blokován.
Pravidelná stolice je jedním z nejdůležitějších faktorů detoxikace (více ZDE…) těla a prevence rakoviny tlustého střeva.
6. Prevence civilizačních onemocnění
Lněná semínka obsahují lignany, které brání rozvoji více druhů rakoviny, ale předchází i osteoporóze.
Lignany navíc potlačují záněty v těle a působí příznivě na onemocnění jako lupus anebo artritida.
7. Dodávají tělu bílkoviny
Mají vysoký podíl kvalitních bílkovin.
Tuto vlastnost nemusí využít pouze vegetariáni, kteří mají problém dodat svému tělu dostatek kvalitních bílkovin, ale také mají velký přínos pro osoby, které jedí maso.
8. Pomáhají při hubnutí
Lněná semínka nasávají do sebe vodu a tím výrazně zvětšují svůj objem.
I malé množství tak tělu dodá pocit plnosti, díky čemuž snižují chuť k jídlu a pomáhají při hubnutí (více ZDE…).
Jak vidíte, pravidelná konzumace lněných semínek s sebou přináší širokou paletu zdravotních přínosů – od snižování rizika výskytu některých onemocnění, přes zlepšování tělesných funkcí, až po úpravu tělesné hmotnosti.
Existuje ale nějaké riziko nadměrné konzumace lněných semínek?
Jak se říká, všeho moc škodí. Nicméně lněných semínek byste museli zkonzumovat opravdu hodně, aby se objevily nějaké nežádoucí účinky.
Proto můžeme klidně prohlásit, že vám nabízejí pouze samé přínosy a žádná rizika.
Obecně se doporučuje, abychom jedli dvě až čtyři polévkové lžíce mletých lněných semínek denně. Ale klidně jich můžete sníst i více, pokud chcete.
Zdroj: healthyfoodhouse.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Já melu lněná semínka v kávomlýnku a vždy čerstvá. Je to rychlejší, než v mlýnku na mák.
více jak 2 lžíce denně a dlouhodobě způsobují rakovinu prostaty, takže bych to určitě nepřeháněl =), možná, že i ty 2 lžíce jsou hraniční, bohatě stačí 1 =)
jak to víš
Dobrý den , babička mé bývalé manželky lněná semínka zalévala horkou vodou ( ne vařící ) . Překvapeně jsem sledoval jak bobtnání a zvětšujį objem .