Skoro každý zná různé druhy cibule. Nejčastěji se jedná o bílou, žlutou a červenou.
Pokud se však ocitnete v supermarketu a máte si vybrat, kterou cibuli si koupíte, nejednou se vás zmocňuje pocit nejistoty.
Začnete si škrábat hlavu a očima procházet po jednotlivých druzích a nemůžete si vybrat. Určitě ten pocit znáte.
Obvykle si vyberete žlutou cibuli, neboť ta je asi nejběžnější. Ale když pak později přemýšlíte nad všemi těmi možnostmi, začnete přemýšlet, zda jste si dobře vybrali.
Jak se liší cibule
Jednotlivé druhy se liší převážně v těchto rysech:
- chuť
- textura
- velikost
- tvar
- barva
Dá se v tom poměrně snadno se ztratit, ale není důvod k panice! Ve skutečnosti je velmi jednoduché se naučit mezi nimi rozlišovat.
Navíc pokud máte rádi vaření, tak je to i zábava.
Dnes vám prozradíme hlavní rozdíly mezi cibulemi, se kterými pak můžete ohromit své přátele.
Ne nadarmo se cibule považuje za jednu z nejdůležitějších kulinářských i léčivých potravin.
Žlutá cibule (obvykle s hnědou slupkou)
Žlutá cibule je ze všech druhů prodávaných běžně v obchodech nejvšestrannější.
Od ostatních se odlišuje hlavně v tom, že se vydrží delší dobu vařit i při vysokých teplotách, jako je například smažení cibulky na másle a podobně. Platí to však také o polévkách či dušených jídlech.
Proto pokud potřebujete cibuli na jídlo, které se déle vaří, pak žlutá cibule si zachová nejvíce chuti.
Má také vyšší obsah síry než ostatní druhy.
To znamená, že má i výraznější vůni a chuť. Je proto lepší ji před konzumací uvařit. Tedy pokud ji nechcete využít na výrobu sirupu nebo na nějaké jiné léčivé účely.
Bílá cibule
Bílá cibule má jemnější chuť než žlutá, její textura je tenčí a při vaření dokonce průsvitná.
Bílá cibule se obvykle používá v syrovém stavu do salátů a omáček, protože dobře splývá s ostatními ingrediencemi a není tak výrazná či pálivá.
Její jemnější chuť ji také dělá ideální ke konzumaci například do sendvičů nebo pomazánek.
Červená cibule
Ze všech druhů je červená cibule nejlepší a zároveň nejzdravější pro čerstvou konzumaci.
Kromě léčivých látek typických pro cibuli obecně obsahuje červená cibule i přírodní barviva, která působí jako silné antioxidanty.
Navíc má celkem příjemnou chuť a křupavou texturu. Výborně doplňuje sladší jídla, která vhodně chuťově zvýrazní.
Je také poměrně oblíbená v restauracích kvůli svému pěknému zbarvení a proto, jak její mírná chuť zvýrazňuje jiné silnější chutě.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář