Tlusté střevo tvoří poslední část trávicího ústrojí a jeho úkolem je transport stolice směrem ke konečníku.
Kromě toho v něm sídlí až 90 % naší imunity. K tomu, aby mohlo střevo správně a dobře fungovat, potřebuje alespoň jednou za rok jistou očistu, během které dojde k odplavení veškerých toxinů a škodlivých látek.
Jaro je skvělým obdobím pro pročištění těla. Nicméně, detox můžete provádět i pravidelně.
V důsledku nevyvážené stravy a špatných stravovacích návyků se naše tlusté střevo stává unavenější a unavenější.
Čím je naše tělo déle vystaveno hnijícímu jídlu v zažívacím traktu, tím větší šanci máme onemocnět.
Mezi nejčastější onemocnění tlustého střeva patří syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba (více ZDE…), syndrom prosakujícího střeva, akutní kolitida apod.
Tomu všemu můžeme předejít očistou tlustého střeva.
Dnes vám ukážeme nejlepší metodu očisty tlustého střeva, kterou si jistě oblíbíte.
Jak provést očistnou kúru tlustého střeva
Pro očistu tlustého střeva je vhodná několikadenní konzumace pročisťujícího nápoje, který si vyrobíte sami doma z následujících surovin.
1. Citronová šťáva
Citronová šťáva rozpouští hleny a toxické nánosy ve střevech. Je plná cenných vitaminů a minerálních látek.
Stimuluje činnost jater a celého trávicího systému. Kyselost šťávy má alkalizační efekt na tělo a pomáhá mu rozložit tuky a hlen.
Citron je tzv. diuretikum, což neznamená nic jiného, než to, že je močopudný. Více na toto téma jsme psali v tomto článku.
2. Kajenský pepř
Kajenský pepř jsou mleté chilli papričky, které pocházejí původně z Jižní Ameriky, ale dnes se používají po celém světě jako koření.
Toto koření obsahuje spoustu cenných látek jako vitamíny, minerály a kapsaicin. Tato látka je zdrojem štiplavé chuti kajenského pepře a má antioxidační účinky.
Navíc pomáhá snižovat pocit hladu, zvyšuje průtok krve v žaludku i ve střevech a aktivuje tvorbu ochranného hlenu.
Kajenský pepř se používá pro detoxikaci tlustého střeva. Odstraňuje kyselost z těla a podílí se také na lepším oběhu a trávení. Kromě toho podporuje vstřebávání živin.
3. Voda
Voda dopraví ostatní složky nápoje do celého těla, dopřává organismu „vnitřní koupel“ a odplavuje veškeré uvolněné odpadní látky a toxiny.
4. Javorový sirup
Javorový sirup dodává během kúry energii ve formě snadno stravitelných cukrů. Kromě toho obsahuje důležité vitamíny a minerály.
Má velmi málo kalorií.
Jak vyrobit nápoj pročisťující tlusté střevo
Tento nápoj stimuluje očišťovací proces vašeho těla.
Ingredience:
Na jeho výrobu budete potřebovat:
- 2 lžíce javorového sirupu v bio kvalitě
- 250 ml čisté vody
- 1 lžička kajenského pepře
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy:
Smíchejte dvě lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy se dvěma lžícemi javorového sirupu, přidejte jednu lžičku kajenského pepře a zalijte 250 ml čisté vody.
Vše dobře promíchejte.
Užívání:
Abyste dosáhli co nejlepších výsledků a vyplavili z těla co nejvíce toxinů, tento nápoj pijte 1-2krát denně po dobu minimálně 10 dnů.
Celou kúru provádějte minimálně jednou ročně.
Závěr
V rámci detoxu se snažte dávky jídla zmenšit a škodlivé potraviny nahradit. Kromě výše uvedeného pročisťujícího nápoje zahrňte do jídelníčku dostatek tekutin.
Zapomínat byste neměli ani na pohyb.
Pokud je vaše tělo zaplaveno toxiny, může vám vysílat varovné signály, o kterých jsme psali v tomto článku.
Zpracovala: Vylectese.cz
Prosím Vás o záslání nějakých receptů na lečéní rýmy, kterou mám stále v
zimě i v létě. Nos se mi neuspává, spíš jsem nucen pořád smrkat.
Dobrý den,
Můžete zkusit například tento recept: https://www.vylectese.cz/zazrak-chripce-nachlazeni-citit-lepe-se-budete-jiz-prvnim-dni/. Také doporučujeme zahrnout do jídelníčku některý z následujících přírodních prostředků: https://www.vylectese.cz/26-prirodnich-alternativ-rymu-chripku-nachlazeni/. Přejeme hodně zdraví.