Česnek se používá již více než 5000 let pro své různé výhody. Je to proto, že byl mnoha výzkumníky potvrzen jako vysoce účinný při prevenci a léčbě široké škály zdravotních stavů.
Některým lidem je štiplavá chuť česneku a následný zápach z úst nepříjemný, a proto se mu vyhýbají. Je tu ale jedna cesta, jak do sebe dostat všechny živiny a zmírnit výraznou chuť i aroma česneku. Tou cestou je jeho fermentace.
Fermentovaný česnek má jemnější chuť a obsahuje prospěšné bakterie. Jeho výroba je jednoduchá a levná. Jediné, co budete potřebovat, je sůl nebo jablečný ocet, česnek a trochu trpělivosti.
S čím vším si poradí česnek?
O zdravotních přínosech česneku jsme psali již mnohokrát. Pojďme si představit některé z nich.
Lék na nachlazení: studie zveřejněná v časopise Advances in Therapy ukázala, že skupina pacientů užívajících česnek měla o 63 % menší riziko, že onemocní nachlazením, a pokud již onemocněli, trvala nemoc o 70 % kratší dobu než u skupiny pacientů užívajících placebo.
Nižší krevní tlak: podle studie z roku 2013 zveřejněné v Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences je česnek stejně účinný jako droga atenolol, která bývá předepisována k léčbě vysokého krevního tlaku.
Zdravé srdce: podle britské studie česnek snižuje hladinu cholesterolu a rozpouští bílkoviny vytvářející krevní sraženiny, a tím snižuje riziko ucpání tepen, které může způsobit srdeční infarkt (více ZDE…).
Silnější kosti: podle studie zveřejněné v časopise Phytotherapy Research česnek obsahuje zinek, mangan, vitamín B6, vitamín C a enzymy, které napomáhají tvorbě kostí a pojivových tkání, podporují kostní metabolismus a ukládání vápníku v kostech.
Přínosy fermentace
Mléčné kvašení česnek obohacuje o prospěšné bakterie, které zajišťují správný průběh trávení. Kromě toho se zvyšují antioxidační účinky a výživová hodnota česneku.
Při kvašení vznikají i jiné důležité látky, například peroxid vodíku, který je baktericidní.
Jak si vyrobit fermentovaný česnek
Existují 2 způsoby – česnek můžete naložit ve slaném nálevu, nebo jablečném octě. Jablečný ocet navíc obsahuje prebiotika, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení.
Ingredience:
Budete potřebovat následující suroviny:
- 12-14 hlávek česneku
- solný nálev (1 litr vody + 2 polévkové lžíce mořské soli) nebo jablečný ocet
- oblíbené bylinky, čerstvé nebo sušené
Postup přípravy:
Čerstvý česnek rozeberte na stroužky, ty pak oloupejte, očistěte a vložte do malých skleniček s uzávěrem na závit. Pokud chcete, přidejte čerstvé nebo sušené bylinky (více ZDE…).
Zalijte studeným solným nálevem nebo octem, aby byly všechny stroužky dobře potopené.
Uzavřete víčkem a nechte kvasit po dobu 3-4 týdnů. Hotový fermentovaný česnek uskladňujte v lednici. Čím déle bude v chladu, tím bude chutnější.
Délka kvašení či fermentace je závislá na klimatických podmínkách a ročním období. Čím je vyšší teplota, tím rychleji proces mléčného kvašení probíhá.
Fermentovaný česnek přidávejte do jídel. Je vynikajícím doplňkem salátových zálivek, hodí se do polévek, brambor, nebo ho můžete jíst jen tak samotný.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář