Cheerios od firmy General Mills je jednou z prvních potravin, které dávají rodiče svým dětem při zavádění tuhé stravy. Jsou drobné, přiměřené a snadno se dají rozžvýkat.
Na webové stránce Cheerios dokonce najdete sekci „nových rodičů, kteří se rozhodli představit svým dětem tuhou stravu pomocí Cheerios“.
Stránka uvádí, že Cheerios jsou vhodné již pro batolata od věku 9 měsíců, a dokonce přidává „fakt, že 4 z 5 dětských lékařů doporučují Cheerios jako finger food (první jídla, která dokáží malé děti uchopit mezi prsty, a tak se učit samostatně jíst).“
Cheerios si důvěru rodičů získaly i tím, že nejsou vyrobeny z geneticky modifikovaných potravin a přísad.
Hlavní složkou Cheerios je oves; kukuřičný škrob a cukr, který obsahují je také z kukuřice a cukrové třtiny, která není geneticky modifikovaná.
Tak odkud se vzaly tyto výstrahy před oblíbenou rodinnou pochoutkou?
Cheerios a další oblíbené zpracované potraviny obsahují zbytky glyfosátu
Arnesco, registrovaná laboratoř FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv), zjistila, že i přesto, že zmíněné produkty jsou vyráběny z potravin, které nejsou geneticky modifikované, Cheerios a jiné produkty obsahují zbytky glyfosátu.
Glyfosát, aktivní složka herbicidu Roundup od firmy Monsanto, se nedávno objevila v tisku v palcových titulcích.
Jednak je to nejpoužívanější zemědělská chemikálie v historii, ale i proto, že Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) rozhodla, že je pravděpodobně karcinogenní.
Navzdory jeho všeobecnému rozšíření není možné říci, kolik glyfosátu se nachází v naší stravě, protože Ministerstvo zemědělství USA (USDA) to nekontroluje.
FDA v únoru 2016 prohlásil, že bude testovat určité potraviny na přítomnost glyfosátu, ale testování bylo v listopadu pozastaveno. Mezitím začaly soukromé organizace testovat na vlastní pěst.
Poslední testování proběhla pod záštitou neziskové organizace Food Democracy Now! a organizace The Detox Project.
Testovalo se pomocí techniky kapalinové chromatografie v tandemu s hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS), což je jedna z nejspolehlivějších forem analýzy glyfosátových reziduí.
Otestovalo se 29 oblíbených potravin a glyfosátové zbytky se potvrdily u mnoha produktů, včetně Doritos, Oreo sušenek, Pita Chips od Stacy’s a další:
- Cheerios od General Mills (1 125,3 ppb)
- Kashi křehké ovesné sušenky s hořkou čokoládou (275,57 ppb)
- Ritz Crackers (270,24 ppb)
Podle zprávy by tato zjištění měla Američanům otevřít oči a pomoci jim probudit se:
„Nové vědecké důkazy poukazují na fakt, že lidské zdraví pravděpodobně poškozují už velmi nízké dávky glyfosátu, např. 0,1 ppb. U oblíbených potravin se při testování změřilo 289,47 ppb až 1 125,3 ppb glyfosátu.
…Tyto nové průkopnické poznatky o tom, že jeden z nejznámějších druhů cereálií v USA obsahuje až 1 125,3 ppb glyfosátu, by měly všem Američanům otevřít oči ohledně nepřijatelně vysoké hladiny reziduí pesticidů v potravinách…
…Jednotlivci a rodiče si musí uvědomit, že glyfosát se z potravin nedá smýt ani odstranit vařením či pečením. Rezidua glyfosátu zůstávají v potravinách neměnné jeden i více let, a to i v případě, že potraviny jsou zmrazené nebo zpracované.“
Přijatelný denní příjem (ADI) pro glyfosát je příliš vysoký
Situaci ještě více zhoršily americké regulační orgány, které stanovily přijatelný denní příjem pro glyfosát na 1,75 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti na den (mg/kg/th/den) ve srovnání s 0,3 mg/kg/th/den, který udává Evropská unie.
Nejnovější nezávislé vědecké důkazy ve zprávě doporučují ADI pro glyfosát ve výši 0,025 mg/kg/th/den, což je 12x nižší dávka, jakou stanovila Evropská unie, a 70x nižší dávka oproti doporučené dávce v USA, kterou stanovil EPA (Úřad pro ochranu životního prostředí).
Americká Aliance pro přirozené zdraví (ANH) vysvětluje:
Bezpečná hranice výšky příjmu glyfosátu byla stanovena na základě průmyslových testů, které zkoumaly účinek vysokých dávek glyfosátu u dospělých laboratorních zvířat.
Kritici tvrdí, že testy nemusí být přesné, protože glyfosát může fungovat jako endokrinní disruptor. To může ovlivňovat hormony v těle, a tak způsobovat rozličné účinky v různých stádiích lidského vývoje.
Kromě toho, testy byly prováděny na izolovaném glyfosátu a nikoli na komerčních pesticidních přípravcích obsahujících další pomocné látky, které by mohly být samy toxické nebo by mohly zintenzivňovat toxicitu glyfosátu.“
Glyfosátová rezidua se našla i v mnoha oblíbených snídaňových potravinách
Vůbec není jednoduché zjistit, jakému množství glyfosátu je denně vystaven průměrný Američan, protože ho (glyfosát) můžeme najít téměř všude.
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Přítomnost herbicidu byla potvrzena v mnoha instantních ovesných produktech (také určených pro kojence), například v těch s jahodovou, banánovou, skořicovou příchutí či s příchutí javorového sirupu.
ANH již dříve detekovala přítomnost glyfosátu v dalších potravinách, včetně bagelů, chleba a pšeničných cereálií.
10 z 24 snídaňových potravin, které byly testovány ANH, obsahovaly výrazné množství glyfosátu.
Zařadily se sem ovesné vločky, bagely, smetana do kávy, organický chléb, a dokonce i organická vejce od slepic, které nejsou v klecích a jsou krmeny medikovanými směsmi.
Kromě toho advokátní skupina Moms Across America poslala na otestování vzorek 10 vín. Všech 10 testovaných vzorků se prokázalo být pozitivních na glyfosát – dokonce i organická vína, ačkoli u nich bylo množství glyfosátu podstatně nižší.
Studie glyfosátových reziduí z Institutu životního prostředí v Mnichově potvrdila přítomnost glyfosátu i ve 14 nejprodávanějších německých pivech.
Glyfosát se potvrdil i v nápoji PediaSure Enteral Nutritional Drink, který se podává kojencům a malým dětem pomocí hadiček na krmení.
30 % testovaných vzorků obsahovalo vysoké dávky glyfosátu nad 75 ppb, což je mnohem více než množství, které dokáže zničit střevní bakterie u kuřat (0,1 ppb).
Asi není překvapivé, že vzorky lidské krve a moči také obsahují glyfosát.
Laboratorní testy, které byly provedeny na podnět organizací Moms Across America a Sustainable Pulse, naměřily u Američanek maximální hladiny glyfosátu v moči, které byly 8x vyšší než hladiny zjištěné v moči Evropanů.
Glyfosátem se postřikují některé obiloviny těsně před sklizní
Konzumací geneticky modifikovaných potravin, které nejsou organické (hlavních kandidátů na postřik Roundup), se hladina glyfosátu v těle zvyšuje.
Avšak i produkty bez obsahu geneticky modifikovaných potravin, jako například Cheerios, mohou obsahovat velké množství glyfosátu. Je to zřejmě výsledkem běžné praxe používání herbicidu jako vysoušedla krátce před sklizní.
V severnějších, chladnějších regionech musí zemědělci pěstující pšenici a ječmen čekat, dokud se plodiny před sklizní vysuší.
Místo toho, aby počkali dva další týdny, dokud se obilí vysuší přirozeně, farmáři začali v předstihu postřikovat úrodu glyfosátu, čímž ničí plodiny a urychlují proces jejich vysoušení.
Vysušování pšenice glyfosátem je zvláště běžné v letech s vlhkým počasím a stává se běžnou praxí v Severní Dakotě, v severnějších státech středozápadu USA a v oblastech Kanady a Skotska (kde má i svůj původ).
V některých případech mohou dokonce potraviny, které nejsou geneticky modifikované, obsahovat více glyfosátu než geneticky modifikované obiloviny, protože jsou postřikovány jen pár týdnů předtím, než se dostanou na váš stůl v podobě cereálií, chleba, sušenek a podobně.
Nikdo nesleduje, kolik obilí se vysuší glyfosátem; ti zapojení v tomto průmyslu se řídí heslem „když se nezeptají, my vám neřekneme.“ Kromě pšenice a ovsa se gyfosátem běžně vysušují také:
- čočka
- kukuřice
- tritikale (kříženec pšenice a žita)
- cukrová řepa
- hrách
- len
- řepka olejná
- brambory
- sójové boby bez GMO
- žito a pohanka
- proso
- slunečnice
Proč by vás mělo velmi zajímat, kolik zbytků glyfosátu přijmete ve stravě
Výrobci glyfosátu ho odedávna propagovali jako neškodný pro lidi i životní prostředí, a dokonce tvrdili, že je biologicky snadno odbouratelný.
Všichni byli přesvědčeni o jeho bezpečnosti a ani USDA, ani FDA nemonitorovaly jeho použití ani rezidua v potravinách.
Když však IARC klasifikovala glyfosát jako možný lidský karcinogen (spojuje se se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prsu, štítné žlázy, ledvin, slinivky, jater a močového měchýře a se vznikem myeloidní leukémie), představa o jeho bezpečnosti se rozplynula.
Výzkum publikovaný v Entropy, jehož autory jsou Stephanie Seneff, PhD., a Anthony Samsel, PhD., a vlastní včasné studie glyfosátu firmy Monsanto odkryly některé možné mechanismy, které vysvětlují, jak může glyfosát způsobovat onemocnění.
Glyfosát způsobuje extrémní narušení funkce a životního cyklu mikrobů a přednostně napadá prospěšné bakterie, což umožňuje patogenům rozšířit se a převzít kontrolu.
Podle zprávy publikované v Entropy, glyfosátová rezidua „zesilují škodlivé účinky dalších zbytků chemických látek a toxinů z potravin, a tak narušují normální funkce těla a vyvolávají onemocnění.“
To zahrnuje (ale neomezuje se jen na) následující:
- autizmus
- alergie
- rakovina
- Parkinsonova choroba
- gastrointestinální onemocnění jako jsou zánětlivá onemocnění střev, chronický průjem, kolitida a Crohnova choroba
- kardiovaskulární nemoci
- neplodnost
- roztroušená skleróza
- obezita
- deprese
- Alzheimerova nemoc
- amyotrofická laterální skleróza a jiné
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář