Vylectese.cz

  • Kontakt

Helicobacter, žaludeční kyselina (HCL) a zkažený žaludek

17.2.2019 by redakce 1 Comment

Print Friendly, PDF & Email

Helicobacter, žaludeční kyselina (HCL) a zkažený žaludek

Žaludeční kyselina je nejdůležitější součástí trávení. Přesto konvenční medicína vyšetření kyselosti žaludku zanedbává. Vědecké poznatky dokazují, že většina pacientů s onemocněním trávicího systému trpí na nedostatek kyselin, a ne na překyselení, jak si to mnozí myslí.

Řádné a systematické vyšetření kyselosti žaludku je tím nejdůležitějším a nejzákladnějším při stanovení správné diagnózy gastroenterologem.

Pacient se nesmí uspokojit větou: „Máte hodně kyselin“, protože skutečnost je obvykle jiná. Správné trávení je pro zajištění optimálního zdraví nezbytné a naopak nekompletní nebo nesprávné trávení potravy je jednou z hlavních příčin mnoha nemocí.

Problémem není jen to, že přijímání správné, kvalitní a zdravé potravy či výživových produktů je málo užitečné, pokud jsou nesprávně štěpeny a vstřebávány, ale nekompletně strávené makromolekuly mohou být zbytečně vstřebány do krevního systému. To nakonec vede k mnoha závažným poruchám imunitního systému a metabolickým onemocněním.

Přestože se často mluví o nadbytku HCL, nejčastější příčinou nesprávného trávení je kromě nedostatku trávicích enzymů z pankreatu a potravy i nedostatek žaludeční kyseliny (HCL), což způsobuje mnohem závažnější zdravotní problémy než její nadbytek.

Jiným slovem řečeno, konvenční medicína mnohé trávicí problémy automaticky, ovšem bezdůvodně, přisuzuje nadbytku žaludeční kyseliny (překyselení) a to bez náležitých a zásadních vyšetření. Fakt je takový, že většina pacientů trpí na nedostatek nebo i celkovou absenci HCL, který se projevuje podobně jako při překyselení včetně symptomu tzv. pálení žáhy (gastro-intestinální reflux) krátce po jídle.

Při nedostatku HCL je totiž potrava nedostatečně a nesprávně trávená, následkem čehož dochází ke kvasným a hnilobným procesům, akumulaci plynů, které způsobují návrat části potravy, resp. šťáv do jícnu a k pocitům pálení žáhy. Jinými příznaky nedostatku HCL jsou:

  • nepřiměřené říhání
  • zápach z úst
  • plynatost z důvodu tvoření a akumulace plynů z kvašení (ne trávení) potravy
  • nadměrný pocit plnosti v žaludku z důvodu neschopnosti žaludku trávit potravu
  • nutkání na zvracení
  • průjem anebo zácpa
  • svědění konečníku
  • nevolnost a ospalost
  • mnohé alergické reakce
  • křehké a štěpící se nehty
  • rozšířené cévy v oblasti nosu a lící (červený nos a tváře), pokud není potvrzena jiná příčina, jako např. požití alkoholu
  • post-adolescentní akné
  • nedostatek železa s následkem anémie
  • chronické střevní nebo systemické (jiné orgány) parazity a kvasinkové infekce
  • nestrávené části potravy ve stolici
  • chronická kandidóza

Na základě nesprávné diagnózy pacientům s nedostatkem HCL ještě podají léky (např. Helicid s aktivní látkou omeprazolum) na její snížení.

Výsledkem je blokování celého trávicího procesu (a tak má pacient zpočátku pocit, že mu léky proti HCL pomohly) a mnohá vážná onemocnění z toho vyplývající, která se postupně časem objevují, včetně závažných infekcí organismu a metabolických onemocnění jako cukrovka a rakovina.

Jako příklad uvedeme zajímavou konverzaci mezi pacientem a lékařem gastroenterologem, která se objevila na internetu. Lékař typicky nemá na uvedené problémy pacientky odpověď a poskytuje příčinu založenou na psychice.

„Pane doktore K ……, Vaši adresu jsem našla na internetu, kde jste na jedné stránce radili pacientce s podobnými problémy jako mám já. Před rokem jsem byla také léčena na Helicobacter, 2x, protože jedna dávka antibiotik nestačila. Bacila jsem se zbavila, zůstaly mi však problémy.

Mám skoro stále tlak od žaludku po hrtan, mám stále pocit, že mi netráví žaludek a pocit, že mi těžko odcházejí plyny. Už rok skoro nejím maso, nic smaženého, někdy mi uškodí i jablíčko. Bolesti se vystupňují během několika dní a pak to na pár dní přejde a znovu. Třikrát jsem byla na gastroskopii, už nemám Helicobakter ani vředy. RTG také byl negativní.

V noci většinou problémy nemám, jen přes den. Nevím, co mám dělat, někdy jsou problémy velmi intenzivní. Mám i astma, někdy mám pocit, jako by ty potíže byly právě z nesprávného dýchání, ale někdy je to vysloveně po jídle. Někdy se mi zdá, že je při tom i arytmie. Prosím Vás o radu. Předem Vám velmi děkuji za radu. Libuša

ODPOVĚĎ: Zn: Libuša (251001)
Na základě popisu Vašich potíží lze předpokládat, že Vaše potíže ani v minulosti, ani teď nebyly způsobené infekcí Helicobacter pylori, ale mají spíše dlouhodobý, nejpravděpodobněji funkční charakter. Jde u Vás nejdříve o poruchu funkce vyprazdňování horní části trávicí trubice (od jícnu až po dvanáctník), což má pravděpodobně příčinu v psychické sféře (možný vliv dlouhodobého stresu).

Přestože z Vámi uvedených údajů nemám komplexní obraz o Vašem zdravotním stavu, radím Vám následující: vyzkoušet se trochu přeladit, uvolnit, vhodné pohybové aktivity na čerstvém podzimním vzduchu Vám jen prospějí. Ze stravy by bylo vhodné vynechat nebo omezit, podle snášenlivosti, luštěniny, mléko, bublinkové nápoje, kávu, čokoládu.

V případě, že Vám uvedené svépomocné aktivity nepomohou do 2-3 týdnů tak, jak si představujete, vhodné by bylo kontrolní gastroenterologické vyšetření.“

Zdroj: gastroenterolog.com

Funkce žaludeční kyseliny (HCL)

  • trávení potravy
  • ochrana zažívacího traktu vůči patogenům z potravy
  • regulace střevní mikroflóry. Zdravá a optimální střevní mikroflóra je základem pro zdravý imunitní systém. Přemnožení některých střevních bakterií (např. Candida albicans) vede k poruchám imunity a systemické kandidóze.
  • vstřebávání vitamínů, minerálů (jako vápník, zinek a železo) a jiných živin
  • rapidní a nežádané hubnutí při přechodu na zdravou stravu z důvodu nevstřebávaní se živin

Některá onemocnění způsobená (i) nedostatkem HCL

  • nedostatek bílkovin
  • Helicobacter pilori (způsobující žaludeční vředy)
  • Addisonova nemoc
  • astma
  • celiakie
  • dermatitida
  • Diabetes mellitus (cukrovka)
  • ekzém
  • onemocnění močového měchýře
  • chronické autoimunitní onemocnění
  • hepatitida
  • chronické vyrážky
  • lupus erythematodes
  • myasthenia gravis
  • osteoporóza
  • anémie
  • psoriáza
  • revmatická artritida
  • Rosacea
  • Sjögrenův syndrom
  • tyreotoxikóza
  • hyper a hypo-tyroidizmus
  • vitiligo
  • duševní onemocnění
  • šedivění vlasů z důvodu nedostatku minerálů
  • vypadávání vlasů (především u žen)
  • a jiné, včetně zánětlivých, infekčních a rakovinových onemocnění

Příčiny nedostatku HCL

Západní strava s nadbytkem industriálně zpracovaných uhlohydrátů a živočišných bílkovin, mléčné nefermentované produkty, bílý cukr, dehydrovaný organismus – nedostatek vody, z níž je kyselina tvořena, a jiné.

Heidelbergův test

Z důvodu nedostupnosti Heidelbergova testu v Česku a na Slovensku jen uvedeme, že Heidelbergova žaludeční analýza byla vyvinuta na Heidelbergové univerzitě v Německu s cílem sledovat pH trávicího traktu a zjistit schopnost parietálních buněk v žaludku vylučovat kyselinu.

Při testu založeném na telemetrii pacient spolkne elektronickou kapsli, která monitoruje kyselost trávicího traktu, přičemž jsou informace o kyselosti přenášené na monitor a lékařům vyhodnoceny. Před schválením testu a jeho zavedením do praxe univerzita monitorovala pH žaludku celkem u 10 tisíc pacientů.

U většiny pacientů, u kterých bylo dříve předpokládané nadměrné překyselení žaludku, se naopak potvrdil nedostatek žaludeční kyseliny.

Samovyšetření žaludeční kyseliny (HCL)

Jelikož Heidelbergův test je nedostupný a finančně náročný, v metabolické medicíně se doporučuje test na základě užití tablety betainu HCL. Postup je následující:

– Den 1. Hned po probuzení a půl hodiny před snídaní pacient užije 650mg tabletu betainu HCL a zapije vodou. Pokud se v průběhu půl hodiny objeví pocit pálení nebo tíže žaludku, znamená to, že v žaludku se již před testem nacházelo dostatek kyseliny a není potřeba žádné její doplňování. Pokud pacient pálení nebo tíhu nepociťuje, znamená to nedostatek kyseliny a test pokračuje dnem 2.

– Den 2. Hned po probuzení a půl hodiny před snídaní pacient užije dvě 650mg tablety betainu HCL a zapije vodou. Pokud se v průběhu půl hodiny objeví pocit pálení nebo tíže žaludku, pak potřebná dávka betainu HCL na začátku každého jídla je 650 mg. To je dávka, při které pacient pálení nepociťoval.

Pokud však ani při dávce 2 x 650 mg pacient nepociťuje pálení (což znamená značný nedostatek žaludeční kyseliny, což může být vysvětlením mnoha dosavadních onemocnění pacienta), test pokračuje dnem 3.


NÁŠ TIP: Celý svět čeká na vakcínu proti koronaviru, aby mohli dospělí i děti bez obav chodit do společnosti. Víte, že se proti němu můžete chránit už teď? A navíc zcela přírodně? Čtěte VÍCE
 

– Den 3. Hned po probuzení a půl hodiny před snídaní pacient užije tři 650 mg tablety betainu HCL a zapije vodou. Pokud se v průběhu půl hodiny objeví pocit pálení nebo tíže žaludku, pak potřebná dávka betainu HCL na začátku každého jídla jsou dvě 650mg tablety. To je dávka, při které pacient pálení nepociťoval.

Pokud ani při dávce 3 x 650 mg betainu HCL pacient nepociťuje pálení, znamená to vážný nedostatek nebo i celkovou absenci žaludeční kyseliny, což může být vysvětlením mnoha dosavadních onemocnění pacienta. Proto dlouhodobá dávka betainu HCL na začátku každého jídla je 3 x 625 mg.

Postup zpracovaný dle literatury:

1. Andres MR, Bingham JR. Tubeless gastric analysis with a radio-telemetering pilulka (Heidelberg capsule). Can Med Assoc J 1970; 102: 1087.

2. Wright JV. Dr. Wright ‘s Guide to Healing with Nutrition. New Canaan, CT: Keats Publishing, 1990, 36-7.

Po jisté době (ta je u každého pacienta velmi individuální) užívání betainu HCL je dobré dávky postupně snižovat a sledovat celkový stav (pocity během trávení). Pokud při pomalém snižování nedochází ke zhoršení trávicího procesu a celkovému stavu pacienta, znamená to, že žaludek byl dostatečně stimulován k vlastní produkci kyseliny.

V tomto případě je třeba pokračovat v pomalém snižování dávek až do konečného vysazení betainu a je třeba pokračovat ve zdravém stravování a konzumaci potravin stimulujících tvorbu HCL.

Maximální cena betainu HCL + pepsin v balení 90 tablet dostupná na EU trhu by neměla převýšit částku 350 korun.

Přírodní stimulátory HCL

  • chilli paprika
  • zázvor
  • jablečný ocet
  • černé olivy
  • travnatá zelenina
  • citron
  • špenát
  • celer
  • zelí
  • mořská sůl
  • jiné

Tvorbu HCL podporuje i:

  • sodík
  • tiamin (vitamín B1)
  • niacin (vitamín B3)
  • vitamín B6
  • zinek

Kdy se HCL v tabletách nesmí užívat

HCL se nedoporučuje užívat (nebo se smí užívat se zvýšenou opatrností) během užívání léků, které poškozují žaludeční stěnu nebo mají v příbalovém letáku uvedené nežádoucí účinky jako překyselení žaludku nebo tvorba vředů žaludku.

K takovým medikamentům patří nesteroidní léky proti zánětům a bolestem (NSAID), jako jsou ibuprofen, aspirin a léky jako Anacid, Bufferin, kortizon, Midol, indometacin apod.

Tableta Betain HCL se musí spolknout celá a nesmí se rozžvýkat, protože HCL narušuje zubní sklovinu. Betain HCL se nesmí užívat, pokud je již diagnostikován jakýkoliv žaludeční vřed. Může a doporučuje se začít opatrně užívat až po vyléčení vředu.

V krátkosti o žaludečních vředech (peptic and duodena)

Ačkoliv příznaky vředů mohou být někdy málo rozpoznatelné nebo je pacient nemusí pociťovat vůbec, nejčastějším symptomem je křečovitá bolest asi 45-60 minut po najedení a uprostřed noci, ale někdy i krátce před jídlem.

Bolest obvykle ustane po užití antacid (léky na snížení kyselin), jakož i po vypití cca 400 ml teplé vody nebo roztoku sody a vlažné vody.

I když existují dva různé druhy vředů, vrátného a dvanáctníkového, mechanismus jejich vzniku je stejný. Hlavním faktorem je poškození ochranné vrstvy žaludku a dvanácterníku. V minulosti se předpokládalo, že hlavním důvodem poškození této ochranné vrstvy je nadbytek žaludeční kyseliny (HCL).

V současnosti se však více poukazuje na bakteriální příčiny, a to hlavně na Helicobacter pylori, jakož i na nadměrné užívání nesteroidních a protizánětlivých léků a analgetik (NSAID). Hlavním důvodem vzniku bakteriální infekce (Helicobacter) je nedostatek žaludečních kyselin, které obvykle chrání trávicí trakt před patogeny z potravy.

Žaludeční kyselina je extrémně korozivní látka. Její pH se pohybuje od 1 do 3.

Žaludek je vůči kyselině chráněn výstelkou zvanou mucin. Přemíra HCL je velmi zřídka příčinou jejího poškození, protože i Heidelbergova analýza zjistila nedostatek HCL u pacientů s vředy. Mucin má také schopnost chránit žaludeční sliznici i během zvýšení HCL.

Hlavní příčinou poškození tedy není nadbytek HCL, ale bakteriální napadení výstelky a její destrukce, po čem se HCL (i když je její nedostatek) dostává do přímého kontaktu se sliznicí žaludku, což způsobuje křečovitá bolest. Léky na bázi antacidu tuto bolest odstraní úplným snížením HCL, což však vytvoří další prostor na šíření bakteriální infekce, a tedy destrukce výstelky.

Konvenční medicína doporučuje kombinace antibiotik za doprovodu antacidu, což obvykle způsobuje jiné komplikace hlavně z dlouhodobého hlediska, včetně kandidózy a oslabení imunity. Metabolická medicína při začínajících vředových onemocněních doporučuje následující:

  • vyhýbat se překyselujícím jídlům jako mléko, káva, maso, kyselé ovoce a jiné
  • dieta o zelenině a rostlinných bílkovinách, dostatek vlákniny
  • vyhýbat se stresu a hněvu
  • zajistit dostatečný odpočinek
  • 2 až 2 a půl litru čisté nesycené vody denně
  • vitamín A–20000 IU 3x denně
  • vitamín C s neutrálním pH 1000 mg 3-5x denně
  • flavonoidy 500 mg 3x denně
  • zinek glukonát nebo chelát, 30 mg denně
  • aminokyselina L-Glutamin 500 mg 3 a vícekrát denně pro nápravu struktury stěn

Typy na podporu trávení

1. Jezte zdravě – co nejvíce rostlinné syrové stravy, omezte živočišnou stravu a jednoduché cukry, vyhýbejte se industriálně zpracovaným uhlohydrátům, bílé mouce, kravskému mléku, nadměrnému pití kávy, alkoholu. Vylučte sycené a slazené nápoje.

2. Jezte 5x denně a v menších dávkách.

3. Jezte klidně, žvýkejte pomalu a důkladně (příklad krávy?). Jídlo vychutnávejte, během jídla nedělejte nic jiného.

4. Pijte minimálně 2 litry vody denně. Bez vody není velmi důležité žaludeční kyseliny,

5. Pokud máte nedostatek žaludeční kyseliny, jezte potřebné množství betainu HCL, pokud se neobnoví vlastní tvorba HCL.

6. Pokud užívání HCL nepřináší očekávané výsledky, užívejte trávicí enzymy, pokud se neobnoví vlastní tvorba v pankreatu.

Zdroje: použitá literatúra, Zpracovala: Vylectese.cz



Související články:

  • Nedostatek žaludeční kyseliny způsobuje rakovinu. Červená řepa zjistí, zda jí máte dost
  • Vypijte tento nápoj hodinu před spaním. Výsledek ráno? Něco úžasného!
  • Rychlý způsob, jak se zbavit pálení žáhy, bolestí žaludku a gastritidy
  • 14 přírodních způsobů, jak léčit pálení žáhy a žaludeční reflux bez léků


Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

Kategorie: Články Značky: badatel, k

Comments

  1. Bronya Gill says

    18.2.2019 at 10:21

    Dobrý den, děkuji Vám za zajímavé podněty.
    K článku chci podotknout, že Candida albicans je kvasinka, ne bakterie.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • Tajemství zlepšení paměti o 80 %, regenerace kostí a obnovení zraku odhaleno
  • Zapomeňte na citronovou vodu: Toto je nový hit pro hubnutí a detoxikaciZapomeňte na citronovou vodu: Toto je nový hit pro hubnutí a detoxikaci
  • Mačkejte tyto body 2 minuty a uvidíte, co to udělá s vaším tělemMačkejte tyto body 2 minuty a uvidíte, co to udělá s vaším tělem
  • Sledujte, jak konopí ničí rakovinné buňky pod mikroskopem

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Recept na léčivou polévku, která vás zahřeje na těle i na dušiRecept na léčivou polévku, která vás zahřeje na těle i na duši
  • 9 způsobů, jak zajistit, aby váš trávicí systém fungoval hladce9 způsobů, jak zajistit, aby váš trávicí systém fungoval hladce
  • Vyrobte si domácí chilli olej: Dokáže pomoci snížit bolest a zánět kloubůVyrobte si domácí chilli olej: Dokáže pomoci snížit bolest a zánět kloubů
  • 5 jógových pozic, které snižují vypadávání vlasů a podporují jejich zdravý růst5 jógových pozic, které snižují vypadávání vlasů a podporují jejich zdravý růst
  • Masáží těchto 4 bodů se zbavíte bolesti hlavy i nespavosti!Masáží těchto 4 bodů se zbavíte bolesti hlavy i nespavosti!
  • Připravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukruPřipravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukru
  • Sedm zajímavých věcí, které se stanou s vaším tělem, když začnete pít šťávu z kyselých okurekSedm zajímavých věcí, které se stanou s vaším tělem, když začnete pít šťávu z kyselých okurek
  • Pupínky na těchto místech signalizují vnitřní problém!Pupínky na těchto místech signalizují vnitřní problém!

Doporučujeme články:

  • Tato běžná potravina chrání před mrtvicí, infarktem, a dokonce i rakovinou
  • 14 vegetariánských potravin, které obsahují více železa než maso
  • Způsob, jakým vytlačujete zubní pastu, toho řekne hodně o vašem charakteruZpůsob, jakým vytlačujete zubní pastu, toho řekne hodně o vašem charakteru
  • Jak přírodně vyléčit mykózy kůže, když nechcete chemii od lékařeJak přírodně vyléčit mykózy kůže, když nechcete chemii od lékaře
  • Příznaky meningitidy, které musíte znát: Vašemu dítěti to může zachránit život
  • Záněty jsou hnacím motorem většiny nemocí, včetně rakoviny. Toto smoothie je zastaví

Copyright © 2021 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy
Nutné Vždy povoleno