Pokud přemýšlíte nad tím, jak předejít mrtvici, nemocem kardiovaskulárního systému nebo cukrovce 2. typu, pak máme něco pro vás. Výsledky nového vědeckého výzkumu odhalily, že stačí, když denně přijmete 100 mg hořčíku ve stravě.
Vědci ze Zhejiang University a Zhengzhou University v Číně zjistili, že více než 1 milion lidí z devíti zemí světa dosáhlo výborných výsledků pravidelným užíváním hořčíku.
Hořčík u účastníků výzkumu snížil riziko kardiovaskulárních nemocí o 10 %, riziko mrtvice o 12 % a riziko diabetu 2. typu snížil dokonce až o 26 %.
Vedoucí autor studie Fudi Wang, Ph.D., se k výsledkům zmíněného výzkumu, který byl publikován v Biomed Central, vyjádřil následovně:
„Nízká hladina hořčíku v těle se spojuje s množstvím onemocnění, ale dosud nikdo nepředložil přesvědčivé důkazy o tom, že mezi nedostatečným příjmem hořčíku a výskytem onemocnění existuje přímá souvislost.
Naše meta-analýza přináší nejnovější důkazy o tom, že mezi dostatečným příjmem hořčíku ve stravě a sníženým výskytem onemocnění skutečně existuje souvislost…
Toto zjištění je důležité jak pro lidi, tak pro odborníky, kteří sestavují dietetická doporučení ohledně potřebného množství hořčíku ve stravě. Tímto způsobem se dá nemocem vyplývajícím z nedostatku hořčíku účinně vyhnout.“
Wang se pro Medical Xpress vyjádřil, že ačkoli je doporučená denní dávka hořčíku stanovena na úrovni 300 mg pro muže a 270 mg pro ženy, nedostatkem tohoto minerálu trpí stále velké množství světové populace (v rozmezí 1,5 až 15 % obyvatelstva).
Výzkumníci doufají, že tato informace přiměje lidi k tomu, aby pravidelně přijímali hořčík ve stravě. Takovým způsobem by se dalo předejít řadě nemocí.
Problémy se srdcem se již dávno spojují s nedostatkem hořčíku v těle, věda to však připisuje jiným důvodům
V roce 2013 přišli vědci s převratným zjištěním, které podpořilo vědecké objevy ohledně výskytu kardiovaskulárních nemocí známé z roku 1937.
Potvrdilo se, že hlavní příčinou kardiovaskulárních nemocí není vysoký cholesterol či nadměrná konzumace saturovaných tuků, ale nedostatečný denní příjem hořčíku.
Tento významný výzkum trval deset let a vedl ho vědec Andrea Rosanoff, Ph.D.
Rosanoff navázal na předchozí výzkum Dr. Mildreda Seeliga, který se více než 40 let zabýval zkoumáním souvislostí mezi příjmem hořčíku a výskytem kardiovaskulárních nemocí.
Seelig uvádí:
„Početné studie zjistily, že nízká hladina hořčíku v těle se spojuje s řadou kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako jsou cholesterol, vysoký krevní tlak, ukládání tuků nebo vápníku do cévní stěny tepen (aterogeneze), tvrdnutí cév a zvápenatění měkkých tkání.
Jinými slovy, už celá léta se nesprávně domníváme, že příčinou kardiovaskulárních nemocí je cholesterol a vysoký příjem saturovaných tuků, přičemž skutečným důvodem je nedostatek hořčíku.
Podle Rosanoffa bylo již v roce 1957 evidentní, že nedostatek hořčíku je přesvědčivou příčinou aterogeneze a kalcifikace měkkých tkání.
Výsledkům výzkumu se však nevěnovala pozornost, protože se spustil boj mezi cholesterolem a saturovanými tuky.“
Ignorace výsledků výzkumu vedla k nesprávnému postupu léčby kardiovaskulárních nemocí.
V důsledku toho většina lidí zanedbala rovnoměrný příjem vápníku a hořčíku ve stravě. A tato situace se bohužel stále zhoršuje.
Rosanoff je přesvědčen, že výsledky studií jasně poukazují na to, že pokud příjem vápníku a hořčíku není v rovnováze, výskyt kardiovaskulárních nemocí bude stoupat.
Důkazy, které (více) nelze ignorovat
Podle lékařky a naturopatky Carolyn Deanové, členky lékařské poradní rady pro Nutritional Magnesium Association, je zjevné, že příčinou kardiovaskulárních nemocí není cholesterol.
Lékaři předepisují svým pacientům statiny již více než 20 let, ale kardiovaskulární nemoci jsou přesto hlavní příčinou úmrtí ve Spojených státech.
Existuje mnoho zdravotních problémů, které vyplývají z nedostatku hořčíku v těle. Dr. Deanová uvádí 6 nejvážnějších:
- hypertenze (vysoký krevní tlak)
- srdeční arytmie
- cukrovka 2. typu
- angína pectoris
- problémy se zvýšeným cholesterolem
- infarkt
Výživová poradkyně pro celebrity Ashley Koffi, která je zároveň členkou redakční rady pro časopis Prevention magazine, tvrdí, že hořčíku se v poslední době konečně věnuje zasloužená pozornost.
Tento minerál je podle ní nezbytný pro lidské zdraví. Věří, že zásadní otázkou ohledně lidského zdraví je zvýšení doporučené denní dávky hořčíku.
„Při způsobech moderního stravování může být poměrně náročné zajistit příjem dostatečného množství hořčíku.
Hořčík však považuji za jednu ze základních živin člověka, kterou je třeba denně doplňovat, a díky nejnovějším výsledkům vědeckých výzkumů ho můžeme považovat za prevenci kardiovaskulárních onemocnění.“
Ve studii z března 2017 vědci zjistili, že vysoký krevní tlak se nepřímo spojoval s příjmem hořčíku u dětí, které žily v oblastech Argentiny s vyšší nadmořskou výškou.
Další tříměsíční randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie zjistila, že doplnění hořčíku ve stravě zlepšilo metabolismus obézních lidí a pro-diabetiků s mírným průběhem chronického onemocnění ledvin.
Proč je příjem hořčíku tak důležitý?
Dr. Mehmet Oz, moderátor celostátně vysílané show, která získala Emmy Award (Dr. Oz Show), a zároveň místopředseda a profesor chirurgie na Kolumbijské univerzitě, tvrdí, že hořčík je nezbytný pro regulaci metabolismu.
Rovněž je podle něj důležitý při snižování krevního tlaku a rozšiřování cév.
Jak tvrdí, asi tři čtvrtiny obyvatel Spojených států nepřijímají dostatečné množství hořčíku.
Zatímco WHO doporučuje užívat 400-500 mg vápníku denně, doktorka Deanová se domnívá, že příjem vápníku a hořčíku by měl být v poměru 1 : 1.
Oba minerály je nejvhodnější přijímat ve stravě, kterou je třeba doplnit o vitamíny D a K2. Tato kombinace spolehlivě ochrání kosti i srdce.
Wangův výzkum analyzoval data ze čtyřiceti epidemiologických studií v období let 1999-2016. Zkoumal vzájemnou souvislost mezi příjmem hořčíku a výskytem různých onemocnění.
Ve všech studiích se pro zjištění množství přijatého hořčíku používal speciální dotazník, ve kterém účastníci uváděli přijatou stravu po dobu 24 hodin. Naměřené hodnoty hořčíku byly různé.
Při vyhodnocování studie se braly v úvahu různé faktory jako například životní styl, pohlaví, věk, město. Výzkumníci následně analyzovali změny, které nastaly poté, jak účastníkům zvýšili denní dávku hořčíku o 100 mg.
Výsledky studie potvrdily, že strava bohatá na hořčík má blahodárné účinky na celkové zdraví člověka. Wang v tiskové zprávě poznamenal:
„Hořčík je pro lidské zdraví nezbytný. Zabezpečuje různé biologické funkce, jako jsou metabolismus glukózy, tvorba bílkovin či syntéza nukleových kyselin jako DNA.
Hlavním zdrojem hořčíku má být strava. Hořčík můžeme najít v koření, ořeších, různých druzích fazolí, kakau… a v zelené listové zelenině.“
Potraviny bohaté na hořčík – pomohou vám přirozeně bojovat s kardiovaskulárními nemocemi
Hořčík je 4. nejhojněji zastoupený minerál lidského těla. Je nezbytný pro aktivitu 300 enzymů, které zajišťují správné fungování svalů a nervové soustavy.
Hořčík je důležitý pro tvorbu energie, uvolňuje cévy, neobejde se bez něj ani váš chrup a kosti. Pomáhá regulovat hladinu inzulínu a vyrovnávat hladinu cukru v krvi.
Lidské tělo potřebuje hořčík i na to, aby se dokázalo zbavit toxinů a mohlo syntetizovat glutation.
Ovlivňuje také správnou funkci mitochondrií a zvyšuje vaši energii. Hořčík je navíc výhodný v tom, že když tělo přijme jeho potřebné množství, zbytek jednoduše vyloučí.
Deanová ve své knize The Magnesium Miracle doporučuje užívat 200 mg tohoto minerálu denně ve dvou nebo třech dávkách, protože může působit projímavě.
Někteří odborníci doporučují až dvakrát tolik v závislosti na několika faktorech, jako jsou věk nebo pohlaví. Níže uvádíme potraviny bohaté na hořčík:
- špenát
- brokolice
- kakao
- hlávkové zelí
- kadeřavá kapusta
- avokádo
- mangold
- růžičková kapusta
- ořechy a semínka
- listy z červené řepy
- pak choi (pekingské zelí)
- ovoce a bobule
- římský salát
- tykve
Tučné ryby (divoký aljašský losos), semínka (dýňová a slunečnicová), ořechy (včetně kešu, mandlí a para ořechů), bylinky a koření (pažitka, koriandr, kmín, petrželka, hořčičná semínka, fenykl, bazalka, hřebíček) jsou také vynikajícím zdrojem hořčíku.
Jak vidíte, o potraviny s obsahem hořčíku není nouze. Stačí je jen zařadit do svého jídelníčku.
Zpracovala: Vylectese.cz
Vše od vás mám ve spamu !
přidejte si náš email info@vylectese.cz do adresáře