Správné trávení má zásadní vliv nejen na naše zdraví, ale také na úbytek hmotnosti. Jak již bylo mnohokrát řečeno: jsme tím, co jíme.
Doba trvání průchodu potravy trávicí soustavou závisí na fyzickém zdraví, metabolismu, věku, či dokonce pohlaví člověka.
Některé potraviny projdou trávicím traktem jen tak, jakoby nic a jiné si naopak v našem těle nějakou dobu pobudou.
Tento článek jsme připravili pro vás, abychom vám pomohli držet se zdravé vyvážené stravy.
Doba trávení je postup, při kterém se potraviny, které konzumujete, rozkládají na malé částice, které postupují přes trávící trakt do krve.
Je tedy důležité pochopit chování dané potraviny, abyste zhubli nebo si udrželi váhu, které jste dosáhli.
Rychle stravitelné potraviny
Pokud jíte mnoho potravin, které jsou rychle stravitelné, možná zjistíte, že jíte mnohem více, než byste měli, protože již velmi brzy je všechno pryč a pocítíte hlad.
Tyto potraviny vám rychle dodají energii – vaše hladina glukózy se tedy zvýší.
Ačkoliv to zní docela dobře, pokud je vaše tělo zaplavené přebytečnou glukózou, kterou nedokáže spotřebovat, ukládá se jako tuk.
Pomalu stravitelné potraviny
Pomalu stravitelné potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi mnohem pomaleji, díky čemuž získáte více stabilní a vyvážené energie.
Jenže, když budete jíst často jen tento typ pokrmů, váš trávící systém bude fungovat na maximum po celou dobu, což může představovat velkou zátěž pro organismus.
Odborníci nedoporučují kombinovat rychle stravitelné a pomalu stravitelné potraviny během jednoho chodu. Také doporučují vyhnout se konzumaci rychlého občerstvení krátce po tom, co zkonzumujete jídlo s obsahem pomalu stravitelných potravin, protože jeho trávení ještě neskončilo. Proto nepřetěžujte svůj žaludek!
Nejlepší čas na zpracování potravin, které naše tělo tráví rozdílně, je během oběda, protože v tuto dobu je trávicí systém nejaktivnější.
Jídlo na snídani a večeři by mělo být jednodušší a rychle stravitelné, abychom tak získali energii hned po snídani a aby večer mohl žaludek odpočívat.
Doba trávení vybraných potravin
1. Voda
Okamžitě vstupuje do střev
2. Ovocná nebo zeleninová šťáva
15 až 20 minut
3. Syrová zelenina
30 až 40 minut
4. Vařená zelenina
40 minut
NÁŠ TIP: Víte, že existuje lékařská studie, podle níž existuje účinná přírodní ochrana proti novému koronaviru? Ochrání vás i vaše děti. Čtěte VÍCE
5. Ryba
45 až 60 minut
6. Zeleninový salát s olivami
1 hodina
7. Brambory
1,5 až 2 hodiny
8. Obiloviny (rýže, pohanka, quinoa)
2 hodiny
9. Mléčné výrobky
2 hodiny
10. Ořechy
3 hodiny
11. Kuře
1,5 až 2 hodiny
12. Hovězí maso
3 hodiny
13. Jehněčí maso
4 hodiny
14. Vepřové maso
5 hodin
Závěr
A co vy? Jíte obvykle více pomalu stravitelných, nebo rychle stravitelných jídel? Podělte se s námi o své postřehy a zkušenosti v komentářích pod článkem.
Zdroj: brightside.me, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář