Výhra nad rakovinou začíná s potravinami, které každý den konzumujete. Možná budete překvapeni, ale mnohé z jídel s protinádorovými účinky se zřejmě již nacházejí ve vaší kuchyni.
Bez ohledu na to, jak vás budou pokoušet jiné nezdravé dobroty, je dobré se přidržovat jídelníčku, na kterém se nacházejí jídla bojující s rakovinu.
Začít můžete s následujícími 6 potravinami, z nichž byste každý den měli sníst alespoň jednu.
1. Mastné ryby
Rybí tuk je bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky jsou velmi silnými protizánětlivými látkami, které chrání tělo před nebezpečnými hormony produkovanými během zánětů.
Hodnotný je hlavně tuk z ryb jako divoký losos (ne z farmy), makrela, tuňák, sleď a sardinky.
Kromě samotných omega-3 mastných kyselin obsahuje rybí tuk i další silné protirakovinné látky jako například vitamin A a D.
2. Houby
Houby se používají v tradiční čínské medicíně již mnoho let. Jejich nejčastější využití je pro vyvažování imunitního systému a na pomoc při zlepšování funkcí tělesných orgánů.
Jde hlavně o medicínské houby jako:
- Maitake
- Shiitake
- Portobello
- Agaricus Blazei Marrai
- Hlíva ústřičná
- Čaga (Zrzek šikmý)
Všechny z nich obsahují velmi cenné látky zvané beta-glukany, které se považují za přímou výživu bílých krvinek, tedy hlavních představitelů imunitního systému.
Ukázalo se, že dokáží také výrazně snížit nežádoucí účinky konvenční onkologické léčby (chemoterapie a ozařování), jako jsou nevolnosti či vypadávání vlasů.
Dokonce se ve studiích ukázalo, že jejich vlivem došlo ke zmenšení nádorů až o 70 %.
3. Purpurové potraviny
Potraviny s purpurovou barvou jsou pro vaše zdraví velmi přínosné.
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Tmavě purpurové hrozny, purpurový lilek, borůvky, červená řepa, švestky a třešně, všechny obsahují obrovské množství antokyaninů.
Anthokyany jsou známé tím, že zabíjejí rakovinné buňky. Rovněž podporují činnost vnitřních orgánů a zvyšují imunitu.
4. Semínka a ořechy
Ořechy, například mandle nebo para ořechy, obsahují selen, který je silným protinádorovým agentem.
Taková slunečnicová nebo dýňová semínka jsou zase bohatá na vitamin E a zinek.
Vitamín E posiluje váš imunitní systém, zatímco zinek napomáhá absorpci vitamínu C a plní také několik dalších důležitých funkcí při podpoře imunity.
5. Čaj z čajovníku (černý, zelený)
Čaj z čajovníku obsahuje látky známé jako katechiny. Jde o sloučeniny, které zastavují růst nádorových buněk a chrání před genetickými mutacemi, které by mohly vést k rakovině.
Ukázalo se, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko rakoviny žaludku ve srovnání s těmi, co ho nepijí. Studie také zjistily, že pravidelné pití čaje snižuje také riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků a plic.
Kromě zeleného čaje mají protirakovinné účinky i ostatní druhy čajů – bílý, černý či oolong zelený.
6. Žlutá a červená paprika
Žlutá a červená paprika jsou plné vitamínu C, betakarotenu a dalších prospěšných látek s protinádorovými účinky, které posilují váš imunitní systém a neutralizují toxiny.
Dalšími zdroji hodnotných látek s protirakovinným účinkem jsou i sladké brambory, mrkev a sušené meruňky (nesířené).
Závěr
Samozřejmě potravin s protinádorovými účinky je mnohem víc.
V tomto článku jsme se snažili přinést alespoň ty běžné, které by nikdo z vás neměl mít problém zařadit do svého každodenního jídelníčku.
Zdroj: 1mhealthtips.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Výborný článok ešte tam treba pridať cruciferous vegetables (brokolica, ružičkový kel, karfiol, červená kapusta) (obsahujú sulfarafan, 3-indol karbinol…..).
Škoda, že praktický lekár pri preventívnych prehliadkach nemá čas sa o tomto porozprávať s pacientom. Bolo by užitočné keby takýto článok bol pacientom k dispozívii v čakárni lekára.