Česnek dodává příchuť různým jídlům či způsobuje specifický zápach z úst. Někdo ho nesnáší, jinému nadmíru chutná.
Kromě chuti však má také mnoho zdravotních přínosů.
Obsahuje řadu účinných látek, z nichž nejvýznamnější je alicin. A právě on pomáhá bojovat s bakteriálními a houbovitými infekcemi.
Je však třeba používat čerstvý česnek, nejlépe v bio kvalitě (nebo alespoň evropský, ne ten dovážený z Číny).
Přírodně pěstovaný a nezpracovaný (nevařený) česnek poskytuje nejvyšší účinek, protože nic v něm nebylo vypálené, respektive zničené působením tepla.
Nějaký čas se věřilo, že česnek má údajně potenciál léčit bakterii MRSA čili stafylokoka aureus, který je odolný vůči antibiotiku methicilinu.
Tento předpoklad byl následně potvrzen i několika studiemi.
Stafylokokové infekce
Studie publikovaná v roce 2003 v deníku Medicinal News Today (Dnešní medicínské zprávy) dokázala preventivní účinky alicinu.
MRSA infekce, jak se jim běžně říká, jsou vyvolávány super bakterií, na kterou nezabírá většina dnes známých antibiotik (více ZDE…).
Když se však tyto infekce léčily pomocí česneku, k vyléčení došlo již za pár dní.
V čem spočíval trik?
Výzkum ukázal, že alicin posiluje specifické oblasti imunity, a dokonce má schopnost obnovit pozastavenou tvorbu protilátek.
Tato antimikrobiální a protizánětlivá látka navrací zdraví doslova celému tělu.
Léčba stafylokokových i jiných infekcí pomocí česneku
Infekce se většinou šíří při kontaktu kůže se zdrojem nákazy. Mnoho lidí jsou nositeli stafylokoka, ale nikdy se u nich nerozvinou příznaky infekce.
Tato bakterie je poměrně odolná a dokáže přežít na různých porézních a vláknitých materiálech, jakými jsou polštáře či ručníky.
Pokud se u vás rozvine stafylokokový nebo jiný typ infekce, existuje několik způsobů, jak aplikovat česnek (více ZDE…).
Zde jsou 4 nejčastěji používané:
Možnost č. 1
Snězte 2 až 4 gramy čerstvého rozmačkaného česneku za den. Rozmačkaného proto, že pouze tehdy se v něm aktivuje alicin.
Jeden stroužek česneku má přibližně 1 gram (samozřejmě závisí i na jeho velikosti).
Možnost č. 2
Pokud nechcete jíst syrový česnek, tak tedy konzumujte 600 až 1200 mg česnekového extraktu.
Univerzita v Marylandu doporučuje si dávku rozložit a sníst 3krát denně s jídlem po 400 mg.
Možnost č. 3
20 ml česnekového oleje je další možností.
Mnoho lidí upřednostňuje konzumaci tekutého alicinu ve formě doplňku před syrovým česnekem nebo užíváním doplňků s extraktem.
Je to hlavně proto, že olej považují za formu nejbližší k reálné konzumaci česneku, ale s méně drastickou chutí.
Možnost č. 4
Používejte česnek povrchově.
Studie Univerzity v Londýně z roku 2003 zjistila, že česnek (a alicin) odstranil stafylokokové infekce, které lékaři chtěli léčit operačně. Tím se předešlo operacím a rány se samy zahojily.
I pro povrchovou aplikaci musíte česnek rozmačkat (podobně jako při běžné konzumaci), aby se v něm aktivoval alicin.
Počkejte 2 minuty, a pak potlučený česnek ještě jednou promíchejte.
Takový česnek pak aplikujte na postižené místo, avšak jen na pár minut, protože česnek je tak silný, že může způsobit na kůži i popáleniny (lidově řečeno „vyzrát“ kůži).
Pokud ho chcete aplikovat na déle, je nutné ho s něčím rozředit. Použít můžete například med (více ZDE…), který sám o sobě má antibakteriální účinky.
Takto nanesenou směs pak v závislosti na velikosti ošetřovaného místa na pokožce překryjte nějakým obvazem, případně leukoplastí.
Nezapomeňte si také přečíst recept na chutné česnekové mléko, které vám pomůže při problémech s astmatem, kašlem či nespavostí. Recept najdete v tomto článku.
Zdroj: healthy-holistic-living.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář