Zázvor je kořenová zelenina nejen příjemné a štiplavé chuti, ale také má pro naše tělo mnohé další zdravotní přínosy.
Jedním z těchto přínosů je schopnost zázvoru aktivovat procesy v těle, které vedou k lepšímu spalování kalorií a následně k hubnutí. A právě o nich si více řekneme v našem dnešním článku.
Co dokáže s tělem konzumace zázvoru
Podle starověké indické nauky ajurvédy je konzumace zázvoru schopna udržovat tělesnou váhu pod kontrolou. A moderní výzkumy jí dávají za pravdu.
V jedné nedávné studii publikované v Žurnálu vědy a zemědělství z roku 2014 vědci zjistili, že myši s nadváhou, kterým byl podáván gingerol (aktivní látka v zázvoru), se dokázaly do 30 dnů zbavit téměř všeho nadměrného tělesného tuku.
Kromě toho se u těchto myší zlepšily hladiny krevního cukru a leptinu (látky, která je odpovědná za pocit nasycení po jídle).
Vědci došli k závěru, že zázvor účinně potlačuje problémy s nadváhou způsobené dietou bohatou na tuky a cukry, a proto by se měl zařadit do jídelníčků lidí, kteří se snaží zhubnout.
Jiná studie publikovaná v Evropském žurnálu medicínských věd zjistila, že zázvor má na tělo stejné účinky jako populární pilulky na hubnutí (více ZDE…) Orlistat.
Také zjistili, že pozitivně ovlivňuje i hladinu cholesterolu.
Jak zázvor pomáhá při hubnutí
Zázvor má na hubnutí několik vlivů. Funguje tak, že se zaměřuje na hlavní příčiny akumulace tělesného tuku, jako jsou:
- přejídání
- hormonální změny
- metabolismus
- nízká hladina energie
Zázvor pomáhá navodit pocit nasycení po jídle, a proto nebudete mít potřebu se přejídat.
Hormonální změny a chronický stres (více ZDE…) zas vedou k prudkému nárůstu hladiny stresového hormonu kortizolu, což vyvede metabolismus a imunitní systém z rovnováhy.
Jak ukazuje článek v Biological and Pharmaceutical Publication of 2014, zázvor potlačuje tvorbu kortizolu, a tím brání ukládání tuku v těle.
Konzumace této chutné kořenové zeleniny vám tak pomůže stabilizovat metabolismus, odstranit únavu, a nakonec spálit tuk, protože na to všechno potřebujete dodatečnou energii.
Jak užívat zázvor pro hubnutí
Existuje několik způsobů, jak konzumovat zázvor. Zde uvedeme ty nejběžnější:
1. Odřízněte a očistěte kousek zázvoru. Ten pak žvýkejte v ústech. Pomůže vám to zregulovat váš metabolismus, podpoří trávení, sníží produkci kortizolu a dodá vám extra energii.
2. Nastrouhejte kousek zázvoru, přidejte do něh citronovou šťávu a špetku soli. Tuto směs pak snězte před každým jídlem. Pomůže vám to regulovat hlad a rychleji dosáhnout pocitu nasycení.
3. Připravte si zázvorový čaj (více ZDE…). Nejlepší je z nastrouhaného zázvoru, vylouhovaný zhruba deset minut, scezený a dochucený citronem a medem. Zázvorový čaj pijte 2 až 3krát denně.
4. Netřeba zapomenout na použití zázvoru jako přísady do jídel. Pár kousků zázvoru přidejte do jakéhokoliv jídla či polévky. Jelikož má příjemnou chuť, nebudete ji muset ničím maskovat, ale naopak si ji plně vychutnáte.
Vařením se sice ztratí některé vitamíny, ale u zázvoru jsou rozhodující látky, které se vařením neničí. Právě naopak, stanou se pro tělo snadněji využitelnými.
Další zdravotní přínosy zázvoru
Kromě pozitivního vlivu na hubnutí má zázvor řadu dalších pozitivních účinků na lidský organismus.
Tak například potlačuje záněty a bolesti, snižuje nevolnosti, detoxikuje tělo, a dokonce ničí rakovinné buňky. Z toho důvodu je součástí mnoha přírodních protinádorových kúr.
S užíváním zázvoru však buďte opatrní v případě, kdy patříte k těmto 4 skupinám lidí (více ZDE…).
Čerstvý versus sušený versus mražený zázvor
Pokud nemáte čerstvý zázvor, můžete použít i sušený, který prodávají v každém obchodě s potravinami. Ten vám vydrží doma i rok.
Čerstvý zázvor vydrží v lednici zhruba tři týdny. Nedávejte ho však do igelitového sáčku, protože se v něm začne kondenzovat voda a rychleji shnije.
Můžete ho také zamrazit, a to až na šest měsíců.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář