Borovice lesní (Pinus sylvestris) roste na našem území již desítky tisíc let. O jejích protizánětlivých a dezinfekčních účincích věděli již naši předci.
Sbírají se pupeny, mladé výhonky i jehličí. Hlavně výhonky z borovice mají nejsilnější léčivé účinky. Ideální doba na sběr je duben a květen.
V dnešním článku vám ukážeme, jak si vyrobit domácí borovicový med a sirup a další způsoby, jak získat zdravotní výhody borovice.
Domácí borovicový med
Ingredience:
Na výrobu borovicového medu budete potřebovat následující suroviny:
Postup přípravy:
1. Výhonky borovice omyjte v cedníku pod tekoucí vodou a vložte do hrnce. Přidejte citron, nakrájený na kolečka.
2. Vše zalijte vodou tak, aby byly výhonky ponořené, a 15 minut povařte.
3. Nechte 24 hodin louhovat přikryté pokličkou.
4. Výluh sceďte a veškerou tekutinu z výhonků vymačkejte. Přeceděný výluh smíchejte s cukrem, přiveďte k varu a postupně svařte až na požadovanou konzistenci medu. Doba varu závisí na množství vody a cukru. Hustotu zkuste tak, že nalijete malé množství medu na talířek a vychladíte. Po vychladnutí ještě ztuhne.
5. Med požadované konzistence lijte do sterilních sklenic, ihned uzavřete a skleničky otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Použití:
Borovicový med skladujte na chladném a tmavém místě. Borovicový med skvěle chutná na palačinkách a lívancích.
Pokrmům dodává svěží nádech. Nejvíce se hodí k hovězímu, kuřecímu a rybám.
Domácí borovicový sirup
Ingredience:
Na jeho výrobu budete potřebovat následující suroviny:
- litrová sklenice borovicových výhonků
- třtinový cukr nebo med
- trochu vody (volitelné)
Postup přípravy:
1. Do sklenice střídavě vkládejte výhonky a cukr nebo med. Vždy asi čtyřcentimetrovou vrstvu výhonků prosypte asi třemi lžičkami cukru nebo zalijte třemi lžičkami medu.
2. Pokračujte, dokud nebude sklenice zcela plná. Poslední vrstvou bude cukr nebo med.
3. Na konci můžete přidat trochu vody.
4. Sklenici uzavřete a nechte ji na slunném místě zrát po dobu přibližně 1 týdne. Po uplynutí této doby se vám vytvoří sirup, který opatrně přelijte do malých lahví.
Užívání:
Borovicový sirup skladujte na chladném a tmavém místě.
Pokud ho chcete užívat jako prevenci, užívejte 1 čajovou lžičku ráno, rozpuštěnou ve vodě nebo přidanou do čaje či kávy.
Při potížích podávejte 1 vrchovatou lžičku dospělým 3-4krát denně a 1 rovnou lžičku dětem 3krát denně.
Účinky borovicového sirupu
Domácí borovicový sirup podporuje celkové zdraví a předchází nemocem.
Kromě skvělé chuti má borovicový sirup také mnoho zdravotních přínosů. Má protizánětlivé účinky a pomáhá na snížení krevního tlaku.
Doporučuje se především pro léčbu horních cest dýchacích, bronchitidy a astmatu. Borovicový olej obsažený v sirupu vyčistí dýchací cesty od nadbytečných hlenů, což nemocným usnadňuje dýchání.
Slouží jako podpůrná léčba při chřipce a nachlazení.
Borovicový sirup je výborným zdrojem vápníku. Jedna čajová lžička denně zlepšuje zdraví kostí a předchází osteoporóze.
Obsahuje také velké množství vitamínů C a A. Díky tomu posiluje imunitu (více ZDE…) a předchází nemocem.
Borovicový sirup navíc stimuluje trávení. Při zevním použití snižuje bolest svalů a nervů.
Čaj z borovicových pupenů, výhonků i jehličí
Borovicový čaj si můžete připravit v každém ročním období. Jeho příprava je velmi snadná. Menší hrst borovičí zalijte 300 ml vroucí vody a nechejte zakryté 15 minut louhovat.
V případě nemoci je vhodné čaj popíjet 2krát denně. Není vhodný k dlouhodobé konzumaci.
Inhalace
Do vroucí vody dejte hrst borovicových větviček a pod ručníkem chvíli inhalujte výpary. Pokud nemáte větvičky, můžete do vody kápnout několik kapek esenciálního oleje z borovice.
Působí dobře u rýmy, nachlazení, bolesti v krku, při kašli a jiných respiračních nemocech. Rovněž pročisťuje pokožku, proto se doporučuje při akné a vyrážkách.
Zdroj: askaprepper.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Super návod moc díky 🙂