Název „chia“ pochází z aztéckého slova „chian“, což v překladu znamená „olejnatý“. To skvěle vysvětluje jeden z hlavních přínosů chia semínek.
Jsou velmi bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, což je druh nenasyceného tuku.
Rozdíl mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami
Splést si omega-3 a omega-6 mastné kyseliny je docela snadné.
Omega-3 jsou v podstatě tuky, které nelze snadno získat. Nacházejí se mimo jiné v rybím tuku, lněných semínkách, kiwi a chia semínkách.
Naopak, omega-6 se nacházejí téměř všude, kam se podíváte: v ořeších, rostlinných olejích, avokádu atd.
Pro naše zdraví jsou důležité, ale jejich nadbytek je už škodlivý. Stejně důležitá je rovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Jelikož je snadné konzumovat vysoké množství omega-6 mastných kyselin, velmi snadné je skončit u nevyvážené konzumaci těchto dvou tuků, které jsou známé také jako esenciální mastné kyseliny.
Co se týče množství omega-3 v olejích z různých semínek, chia semínka ho obsahují nejvíce, hned před semínky z kiwi, perilly a lnu.
Chia semínka a trávení
Většina zdravotně uvědomělých lidí bude lépe znát lněná semínka než chia semínka.
Pokud jste někdy namočili lžíci lněných semínek do vody a nechali odstát po dobu asi půl hodiny, vznikl vám jakási lepivá hmota, tak trochu gelové konzistence.
Nuže, a totéž se děje se semínky chia, což je další důvod, proč jsou pro vás zdravá; ve vašem střevě fungují úplně stejně.
To znamená, že jsou opravdu dobré pro trávicí systém, dodávají velké množství vlákniny a čistí střeva.
Také se uvažuje nad tím, že tento gel předchází rychlému rozkladu sacharidů v těle, a to díky tomu, že zpomaluje působení enzymů (více ZDE…) na sacharidy.
Chia – výživová bomba
Chia semínka byla kdysi běžnou potravinou Aztéků, byla oblíbená pro svou schopnost vyživovat tělo a dodávat člověku vytrvalost.
Ve skutečnosti byste mohli žít téměř výhradně z chia semínek, neboť obsahují 19 aminokyselin, z toho všechny jsou esenciální aminokyseliny, kromě taurinu.
Zde již následují jejich zdravotní přínosy:
1. Neobsahují lepek (více ZDE…).
2. Obsahují vysoké množství vlákniny, díky čemuž jsou skvělé pro trávení a léčbu trávicích problémů.
3. Obsahují 20 % kyseliny alfa-linolenové, což z nich dělá skvělou potravinu pro mozek a srdce.
4. Mají 8krát více omega-3 mastných kyselin než losos!
5. Mohou se pochlubit 20% obsahem bílkovin.
6. Obsahují velké množství antioxidantů (mají čtyřikrát vyšší ORAC – schopnost zachycovat volné radikály – než borůvky).
7. Obsahují 5krát více vápníku než mléko.
8. Obsahují 7krát více vitamínu C než pomeranče.
9. Mají 3krát více železa než špenát.
10. Mají 2krát více draslíku než banány.
11. Představují potravinu, která je zdravá pro pokožku, vlasy a nehty (více ZDE…).
12. Mají pozitivní vliv na udržení optimální hladiny glukózy v krvi (díky čemuž jsou skvělé pro diabetiky).
13. Jsou skvělou náhradou vajec. Stačí je smíchat s vodou, aby se vytvořil gel, a přidat do receptů, kde jsou jinak zapotřebí vejce.
Jak konzumovat chia semínka
Jak je můžete konzumovat? Nuže, můžete je rozdrtit na jídlo zvané ‚pinola‘ a přidávat téměř do všeho.
V Mexiku míchají celá chia semínka s vodou anebo ovocnou šťávou za účelem vytvoření čehosi, co nazývají ‚chia fresca‘, což v překladu znamená ‚čerstvá chia‘.
Také je můžete nechat naklíčit podobně jako semínka vojtěšky a přidávat do salátů (více ZDE…).
Podobně jako s jinými potravinami ani s chia semínky to nepřehánějte. Jedna až dvě čajové lžičky denně zcela postačují. Příliš mnoho vlákniny ve střevech by mohlo být kontraproduktivní a způsobit zácpu.
Při jejich konzumaci proto nezapomeňte pít dostatek tekutin, aby vláknina ve střevech neztuhla.
Zdroj: foodmatters.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář