Vylectese.cz

  • Kontakt

Jaký sýr je nejzdravější? Je lepší jogurt či kefír? Zde se dozvíte odpověď

26.2.2019 by lucie 2 Comments

Print Friendly, PDF & Email

Jaký sýr je nejzdravější? Je lepší jogurt či kefír? Zde se dozvíte odpověď

Nahrazovat nasycené tuky přidanými cukry a trans-tuky ve stravě je jednou z nejhorších změn životního stylu, která se vyskytuje v moderní době.

Teď už víme, že přesně to je recept na obezitu, onemocnění srdce, rakovinu a jiná chronická onemocnění.

Mnohá z těchto onemocnění se nyní objevují u dětí, které jsou vystaveny konzumaci uvedených náhrad, dokonce ještě před narozením skrze potravu jejich mámy.

Kdy cukr ve stravě začíná škodit

Většina výzkumů ukazuje, že když už jednou dosáhnete úrovně 18 % denních kalorií z přidaného cukru, dochází k 200% nárůstu metabolického poškození, které podporuje prediabetes anebo porušení glukózové tolerance těla a postupný rozvoj cukrovky.

Doporučení pro používání a konzumaci nízkotučných výrobků začíná konečně, ačkoliv pomalu, ztrácet na síle. To dosud vzkvétalo jako výsledek nedokonalé vědy spojující onemocnění srdce s nasycenými tuky a potlačení výzkumu, který poukazoval na to, že je potřeba obviňovat cukr (více ZDE…).

Ačkoliv to není zcela ideální, stravovací pokyny z roku 2015 (2015 Dietary Guidelines for Americans) uznávají, že snížení CELKOVÉHO příjmu tuků nemá žádný vliv na obezitu anebo riziko vzniku onemocnění srdce.

Místo toho oprávněně upozorňují na to, že cukr a rafinované obilniny jsou primárními viníky stojícími za vznikem zmíněných onemocnění.

Tyto pokyny se bohužel míjejí účinkem, a to i přesto, že naznačují až 10% vrchní limit pro nasycené tuky.

Škodlivé tuky nacházející se ve smažených potravinách jsou dalším faktorem, který způsobuje prudký nárůst míry výskytu onemocnění. Smažená jídla jsou zvlášť škodlivá pro vaše srdce a kardiovaskulární zdraví, protože zvyšují riziko, že vám selže srdce.

Mezitím výzkum důsledně prokázal, že diety s nízkým obsahem tuků nezabraňují vzniku onemocnění srdce.

Ve skutečnosti jsou to trans-tuky a zoxidovaný cholesterol, nikoliv nasycený tuk a zdravý cholesterol, co ucpávají vaše tepny.

Plnotučný sýr je zbaven viny

Sýr byl dlouhodobě démonizován kvůli svému obsahu nasycených tuků, ale potom, co byly mýty o nasycených tucích podrobeny výzkumu, již brzy může zažít svou renesanci.

Mnoho současných studií o vlivu sýrů na zdraví dospělo k osvobozujícím závěrům. Jak uvedla Joanna Maricato, analytička společnosti New Nutrition Business:

„V minulosti byly studie zaměřeny na analýzu jednotlivých živin a jejich účinků na tělo. Nyní je viditelná narůstající tendence dívat se na potraviny a skupiny potravin jako na celek…

Důsledkem toho je, že se objevují úžasné výsledky studií o mléčných výrobcích a zejména o sýrech, které dokazují, že kombinace živin v sýru má mnoho slibných přínosů pro zdraví, které v minulosti nikdy nebyly brány v úvahu.“

V poslední době dánský výzkumný tým dospěl k závěru, že konzumace plnotučného sýra zlepšuje zdraví tak, že zvyšuje cholesterol s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL), tedy ten dobrý.

Vyšší hladiny HDL jsou považovány za ochranné látky proti metabolickým onemocněním a onemocněním srdce.

Do 12 týdnů trvající studie, která se zaměřila na prozkoumání biologických účinků plnotučného sýra, bylo zahrnuto téměř 140 dospělých osob. Ty byly rozděleny do tří skupin.

Prvním dvěma skupinám bylo řečeno, aby každý den snědly buď 80 gramů plnotučného sýra, nebo polotučného sýra. Třetí skupina konzumovala každý den 90 gramů chleba a džem, ale žádný sýr.

U žádné skupiny nebyly zaznamenány výrazné změny v hladině cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL), ale u skupiny s plnotučným sýrem se zvýšila hladina HDL cholesterolu.

Další studie podporující konzumaci plnotučného sýra

Další aktuální výzkum ukázal, že konzumace sýra pomáhá předcházet steatóze jater a zlepšuje hladiny triglyceridů a cholesterolu.

To jsou parametry, které se používají pro měření rizika kardiovaskulárních onemocnění. Studie také zjistily, že plnotučný sýr může být užitečný při udržování tělesné hmotnosti.

V jedné vědci zjistili, že sýr pomáhá zrychlovat proces metabolismu, čímž snižuje riziko obezity (více ZDE…).

Ti, kteří pravidelně konzumovali sýr anebo mléčné výrobky, měli ve srovnání s těmi, kteří z mléčných výrobků konzumovali jedině máslo, vyšší hladiny kyseliny máselné, mastné kyseliny s krátkým řetězcem, která se spojuje s nižšími hladinami cholesterolu, vyšším metabolismem a nižším rizikem vzniku obezity.

Zvláště sýr Roquefort je spojován s kardiovaskulárním zdravím a zvýšenou dlouhověkostí, což souvisí s jeho protizánětlivými vlastnostmi.

Sýr, zvláště pokud je vyroben z mléka od zvířat pasoucích se na trávě, je také vynikajícím zdrojem několika živin, které jsou důležité pro zdraví. Zde patří následující:

  • vysoce kvalitní bílkoviny a aminokyseliny
  • vysoce kvalitní nasycené tuky a omega 3 mastné kyseliny
  • vitamíny a minerály, včetně vápníku, zinku, fosforu, vitamínů A, D, B2 (riboflavin) a B12
  • vitamín K2 (nejvyšší množství tohoto vitamínu se nachází v sýrech Gouda, Brie, Eidam, ale i jiných sýrech, jako je Čedar, Colby, tvrdé kozí sýry, v sýrech Swiss a Gruyère se nachází sice menší, ale významná hladina vitamínu K2)
  • CLA (konjugovaná kyselina linolová), silný protirakovinný bojovník a posilovač metabolismu

Jezte PRAVÝ sýr

Ačkoliv trpíte laktózovou intolerancí, existují mnohé sýry, které budete pravděpodobně snášet, protože většina laktózy je z nich odstraněna ještě během výroby. Je velký rozdíl mezi přírodním sýrem a zpracovanými „sýrovými potravinami“.

Přírodní sýr je jednoduchý fermentovaný mléčný výrobek vyrobený pouze z několika základních přísad, mezi nichž patří mléko, startovací kultura, sůl a enzym nazývaný syřidlo. Sůl je rozhodující přísada pro chuť, zrání a konzervaci.

Přírodní sýr poznáte podle štítku, který uvádí název odrůdy sýra, jako třeba „sýr Čedar“, „modrý sýr“ anebo „Brie“. Přírodní sýr vyžaduje i chlazení.

Zpracované sýry jsou typicky pasterizované a jinak ředěné různými přísadami, které snižují jejich nutriční hodnotu.

Označuje se to na štítku slovem „pasterizováno“. Delší seznam složek je další způsob, jak odlišit zpracovaný sýr od toho přírodního.

Sýr Velveeta je jedním z těch příkladů, které obsahují přísady, jako je fosforečnan sodný, citrát sodný a různá barviva.

Posledním poznávacím znamením je, že většina zpracovaných sýrů nevyžaduje chlazení. Takže, ať už to je Velveeta, sýr Whiz, krémový sýr v tubách anebo flakonech, sýry ve spreji anebo nějaký jiný podvod, NEJDE o pravé, skutečné, přírodní sýry a nemají žádnou výživovou hodnotu.

Syrový sýr z mléka zvířat, která se pasou na pastvinách, je nejlepší

Pokud chcete udělat přírodní sýr ještě skutečnějším a dostat ho o krok dále, rozhodněte se pro sýr vyrobený ze syrového mléka zvířete, které se páslo na travnatém povrchu (čili mléko od krav, které se pásly na trávě, nikoliv mléko od krav krmených zrninami anebo mléko zvířat krmených sójou upravenou na výkrm).

Pro krávy je biologicky vhodnou stravou tráva. 90 % standardních sýrů, které jsou produkovány na prodej do obchodů s potravinami, je však vyráběna z mléka krav, které byly chovány prostřednictvím operace koncentrovaného krmení zvířat (CAFO) a toto mléko musí být pasterizováno předtím, než bude zapracováno do sýru.

CAFO mléko, které se získává ze zvířat chovaných v uzavřených prostorách, nemůže být bezpečně konzumováno, aniž by bylo pasterizované.

Důvodem je to, že u tohoto mléka je zvýšená pravděpodobnost jeho kontaminace škodlivými bakteriemi (více ZDE…), které se v převažující míře vyskytují v těchto přeplněných, nehygienických kravínech.

Syrový sýr má nejenže sytější příchuť než sýr vyrobený z pasterizovaného mléka (protože teplo ničí enzymy a prospěšné bakterie, které dodávají sýru příchuť), ale mléčné výrobky vyrobené z mléka zvířat pasoucích se na trávě jsou také výživově vynikající:

  1. Sýr vyrobený z mléka od krav pasoucích se na trávě má ideální poměr omega-6 tuku k omega-3 tuku, a to v poměru 2 : 1.

Naproti tomu, poměr omega-6 tuku k omega-3 tuku v mléce zvířat krmených obilninami silně převažuje ve prospěch omega-6 tuků (25 : 1).

Mléko od zvířat pasoucích se na trávě působí proti zánětům v těle, zatímco mléko ze zvířat krmených obilninami ke vzniku zánětů ještě přispívá.

Mléko od krav pasoucích se na trávě obsahuje tři až pětkrát více CLA než mléko z krav krmených obilninami. Sýr z takového mléka proto bude obsahovat mnohem vyšší množství této silné protinádorové sloučeniny.

Jelikož syrový sýr není pasterizován, přirozené enzymy se v mléce zachovávají, čímž se zvyšuje jeho nutriční hodnota.

  1. Sýr z mléka od krav pasoucích se na trávě je výrazně bohatší na vápník, hořčík (více ZDE…), betakaroten a vitamíny A, C, D a E.
  2. Organický sýr z mléka od krav pasoucích se na trávě neobsahuje antibiotika ani růstové hormony.

Plnotučné mléčné výrobky se spojují s nižším rizikem cukrovky

I jiné druhy plnotučných mléčných výrobků (a ideálně syrových, tedy nepasterizovaných), jako je mléko a jogurt, mají mnohem větší přínosy pro zdraví jako jejich nízkotučné protějšky.

Mezi tyto přínosy patří nižší riziko vzniku obezity a cukrovky. Jak uvedl Americký veřejnoprávní rozhlas (National Public Radio):

„Mléčné tuky v mléce, jogurtu a sýru mohou pomoci při ochraně před cukrovkou 2. typu. Výzkumu, který byl publikován v časopise Circulation, se zúčastnilo 3 333 dospělých osob.

Počínaje koncem 80. let vědci odebrali od účastníků krevní vzorky a měřili cirkulující hladinu biomarkerů mléčného tuku v krvi.


Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
 

V průběhu následujících dvou desetiletí sledovali, u kterého účastníka se rozvinula cukrovka.

Jak říká Dr. Dariush Mozaffarian, děkan Friedmanova školy výživové vědy a politiky na Tufts University, který je také autorem studie: „U těch, kteří měli nejvíce mléčných tuků v jídelníčku, bylo o 50 % nižší riziko vzniku cukrovky ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nejméně mléčného tuku.“

Pokyny týkající se stravy jsou zcela mylné, pokud se jedná o mléčné a nasycené tuky

Nejnovější pokyny týkající se potravin bohužel stále doporučují používat nízkotučné mléko a nízkotučné mléčné výrobky v neprospěch jejich plnotučných verzí.

Výsledkem je, že školní obědové programy poskytují pouze odtučněné mléko anebo čokoládové mléko. Právě to je dokonce horší než obyčejné mléko, protože je přeplněné cukry.

Mozaffarianův výzkum je jen jedním z mnoha, které ukazují, že plnotučné mléčné výrobky si zaslouží mnohem více pozornosti.

Ve skutečnosti je tomu tak, jak říká Mozaffarian: „Neexistují žádné důkazy o tom, že ti, kteří jedí nízkotučné mléčné výrobky, jednají správněji než ti, kteří jedí plnotučné mléčné výrobky.“

To je typický příklad toho, jak mohou doporučení veřejných státních úřadů způsobit škodu jedné celé generaci tím, že se mýlí. Pokyny doporučují také držet se nízkotučných a bez-tukových mléčných výrobků, pokud se snažíte zhubnout, co já považuji za vážnou chybu.

Doporučení na konzumaci nízkotučných potravin způsobí pravděpodobně mnohem více škody než užitku, ale může to být kontraproduktivní, zejména ve snaze zhubnout.

Pravda je taková, že se hromadí důkazy, které ukazují, že diety s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem čistých sacharidů mohou být mimořádně účinné při snaze zhubnout.

Nasycené tuky jsou nejenže nezbytné pro správné fungování buněk a hormonů, ale také jsou koncentrovaným zdrojem energie, kterou přijímáte stravou.

Kombinace plnotučného jídla s jídlem, které má nízký obsah čistých sacharidů, je proto ideální.

Je to způsobeno tím, že když snížíte přijaté množství čistých sacharidů (celkové množství sacharidů mínus vláknina), tuto ztracenou energii musíte nahradit zvýšeným příjmem tuků.

Klíčovým momentem je vyhnout se co nejvyššímu množství cukru a ujistit se, že jíte ten správný druh tuků, protože ne všechny jsou stejné. Kromě syrového sýra vyrobeného z mléka od krav pasoucích se na trávě jsou i jiné zdroje zdravých tuků (více ZDE…).

Mezi ně patří olivy a panenský olivový olej (na přípravu studených jídel), kokosový olej na vaření a pečení, syrové máslo z mléka od krav pasoucích se na trávě, syrové ořechy jako vlašské, makadamové anebo pekanové, žloutky z vajec od slepic z volného chovu (bio), avokádo, maso od zvířat pasoucích se na trávě, MCT kokosový olej a syrové kakao.

Vyhýbejte se zpracovaným rostlinným olejům a margarínovým pomazánkám.

Kdy omezit spotřebu mléka

Syrové mléko od pasoucích se krav, které se živí trávou, obsahuje prospěšné bakterie, které podporují imunitní systém a mohou pomáhat zmírňovat alergie.

Toto mléko nemá žádnou spojitost se zdravotními problémy, které souvisejí s konzumací pasterizovaného mléka, mezi nichž patří revmatoidní artritida, kožní vyrážky, průjem a křeče.

Zatímco syrové mléko od pasoucích se krav je nejlepší volbou, nezapomínejte na to, že má vysoký obsah přírodního cukru (laktózy), a tak konzumací mléka můžete rychle skončit na vysoké hladině čistých sacharidů, a to i přesto, že je zcela syrové.

Maso a sýr jsou z tohoto hlediska mnohem lepší než mléko, protože obsahují méně laktózy a více zdravých tuků.

Pokud trpíte kaseinovou intolerancí (mléčná bílkovina), mohou se u vás objevit problémy i tehdy, když budete pít syrové mléko. Ve svém mozku máte také z mléka odvozené opioidní receptory a kasein mléčného proteinu obsahuje přírodní opiáty nazývané kazomorfiny.

To je důvod, proč se můžete stát „nesnášenlivými“ mléčných výrobků, jako je mléko a sýr.

Existují důkazy, které naznačují, že neustálou stimulací těchto opiátových receptorů, ačkoliv přítomnost opiátů je zcela přirozená, můžete potenciálně narušit imunitní funkci.

Dr. Thomas Cowan, rodinný lékař a zakládající člen představenstva Weston A. Price Foundation (WAPF), o tom nedávno mluvil v jednom rozhovoru.

Pokud se tedy snažíte zhubnout, udržet si nutriční ketózu anebo máte problémy s imunitou, mohlo by být rozumné omezit objem mléka, který pijete.

Jogurt versus kefír

Jogurt i kefír jsou vyrobeny z fermentovaného mléka, což z nich dělá skvělý zdroj prospěšných bakterií, které podporují zdraví střev.

Primárním výživovým rozdílem mezi jogurtem a kefírem je množství a druhy bakterií, které poskytují. Kefír obsahuje rozmanitější množství mikrobů, ale také jejich větší obsah.

Je v něm až trojnásobek počtu druhů a až 40násobek celkového množství užitečných organismů, které se přirozeně nacházejí v jogurtu.

Pokud se jedná o konzistenci, jogurt má svou typickou hustotu a je krémový, zatímco kefír má konzistenci jako husté mléko (kefír pijete, nikoliv jíte lžičkou).

Kefír je také kyselejší jako jogurt. Ten bývá sladší, dokonce i bez přidání cukru. Podobně jako s ostatními mléčnými výrobky i zde je základem to, jaké mléko vlastně je, a to z hlediska svých nutričních benefitů.

Nejlepší volbou je jogurt anebo kefír vyrobený z mléka od krav pasoucích se na trávě. Pravdou také je, že většina komerčních jogurtů se více podobá sladkému dezertu než zdravé potravině.

Spotřebitelé, mějte se na pozoru: většina komerčních jogurtů má daleko od toho, co je zdravé

Institut Cornucopia věnoval dva roky zkoumání jogurtového průmyslu a vypracoval Průvodce pro kupující a žebříček, ve kterém se uvádějí nejlepší a nejhorší jogurty mezi komerčními značkami.

Kromě přidaného cukru, tradičně ve formě vysoko-fruktózový kukuřičného sirupu (HFCs), většina komerčních jogurtů obsahuje umělá barviva, příchutě a přísady, které mohou poškozovat zdraví prospěšné mikroby, čímž vyživují choroboplodné mikroorganismy ve vašich střevech.

Prakticky všechny komerčně dostupné jogurty používají pasterizované mléko (zahřátí na vysokou teplotu) předtím, než se znovu ohřeje.

Toto dvojité ohřívání způsobuje samo o sobě určité kvalitativní újmy. Jogurty, které se umístily na nejvrchnějších příčkách kvality, jsou obecně pasterizované v kádích, sudech, při relativně nízkých teplotách a jsou vyráběny hlavně ze syrového mléka, nikoliv pasterizovaného.

Ačkoliv nejsou tak ideální jako domácí jogurty ze syrového mléka (kde není do procesu zahrnuto ohřívání), určitě jsou lepší než většina komerčních jogurtů.

Zpráva věnovala pozornost i kampani potravinářského průmyslu pro označení potravin „Živé a aktivní kultury“, která má pomoci spotřebitelům vybrat si výrobky s vysokým obsahem zdravých probiotik.

Pro posouzení probiotického obsahu Institut Cornucopia otestoval jogurt zakoupený přímo v obchodech s potravinami, přičemž nedodržoval průmyslovou praxi testování úrovní v továrně.

Jak se ukazuje, mnohé značky označené štítkem „Živé a aktivní kultury“, obsahují NIŽŠÍ hladiny probiotik než organické (bio) značky.

Nejlepší volbou, pokud jde o jogurt a kefír, je vyrobit si vlastní startovací kulturu a mít k dispozici syrové mléko od krav pasoucích se na trávě.

Vzkaz, který si zapamatujte: Plnotučné potraviny, které jsou minimálním způsobem zpracovány, jsou pro vás nejprospěšnější

Zahrňte do svého jídelníčku syrové, v ideálním případě organické potraviny, nikoliv zpracované potraviny.

Je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak se dostat ze stravovací pasti, kterou představuje nadbytečné množství cukru/fruktózy, škodlivých trans-tuků, geneticky modifikovaných organismů (GMO) a jiných škodlivých přísad.

Tímto způsobem získáte množství zdraví prospěšných živin. Zbytek je záležitostí ladění poměrů tuku, čistých sacharidů a bílkovin tak, aby byly v souladu s individuální situací člověka.

Pamatujte si: podobně jako fruktóza i trans-tuky mají rušivý vliv na inzulinové receptory, díky čemuž zvyšují riziko vzniku cukrovky a souvisejících zdravotních problémů.

Zdravé nasycené tuky NEMAJÍ tento účinek. Pro dosažení optimálního zdravotního stavu potřebujete přijmout 50 až 80 % zdravých tuků denně.

Plnotučný sýr, jogurt, kefír a syrové mléko od krav pasoucích se na trávě – to vše obsahuje zdravé tuky, včetně zdraví prospěšných bakterií, které podporují zdravou střevní mikroflóru a posilují imunitní systém.

Zdroj: mercola.com, Zpracovala: Vylectese.cz



Související články:

  • Harvardský vědec varuje před konzumací nízkotučného mléka
  • Olivový, kokosový, avokádový olej nebo vepřové sádlo? Vybrali jste si dnes správně?
  • 13 největších lží o výživě, které dělají svět nemocným a tučným
  • Spiknutí proti kokosovému oleji


Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

Kategorie: Zdravá výživa Značky: baktérie, hubnuti, intolerance, mléko, plnotučný, sacharidy, srdce, střeva, sýr, tuky

Comments

  1. Mgr L. Kolmašová says

    27.2.2019 at 8:06

    KOnečně zvítězil zdravý selský rozum, že plnotučné mléko a sýry jsou zdravé. Současné jogurty mají více pudingu, než jogurtu. Ale nikomu to nevadí, že platíme více za pudingy, než jogurty.Chudáci naše děti.A chudáci rodiče, kteří platí tak šílené peníze za tak nekvalitní jogurty.

    Odpovědět
  2. Filip :) says

    2.3.2019 at 22:18

    DĚKUJI ZA ČLÁNEK!!! BOMBA.. ŠÍŘÍM ŠÍŘÍM ŠÍŘÍM <3 Jen tak dál prosím <3

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • 6 skrytých důvodů, proč se vám nedaří zbavit břišního tuku
  • 10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení
  • Vaše zubní pasta je plná toxinů! Nevěříte?Vaše zubní pasta je plná toxinů! Nevěříte?
  • Varovné signály přicházející mozkové mrtvice, které byste neměli ignorovatVarovné signály přicházející mozkové mrtvice, které byste neměli ignorovat

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Jarní detox: 10 nejlepších bylinek pro očistu ledvinJarní detox: 10 nejlepších bylinek pro očistu ledvin
  • 16 nejlepších cviků na gymnastickém míči16 nejlepších cviků na gymnastickém míči
  • Oříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnoutOříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnout
  • Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)
  • Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!
  • Detoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energiiDetoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energii
  • 10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení
  • Recept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu fungujeRecept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu funguje

Doporučujeme články:

  • 10 zdravých důvodů, proč si pochutnat na pravém másle10 zdravých důvodů, proč si pochutnat na pravém másle
  • Jitrocel je nevídaně užitečná bylinka. Dokáže mnohem víc než jen hojit rányJitrocel je nevídaně užitečná bylinka. Dokáže mnohem víc než jen hojit rány
  • Vědci objevili ovoce, které brání ochabování svalů během stárnutíVědci objevili ovoce, které brání ochabování svalů během stárnutí
  • 4 rozdíly mezi spřízněnými dušemi a životními partnery4 rozdíly mezi spřízněnými dušemi a životními partnery
  • Nejnovější americký výzkum odhalil nečekanou příčinu migrényNejnovější americký výzkum odhalil nečekanou příčinu migrény
  • Užívejte tento vitamín a celé léto budete odpuzovat komáry

Copyright © 2021 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy
Nutné Vždy povoleno