Pokud jste ve světě zdraví a wellness nováčci, jednou z prvních rad, které určitě slýcháte, je, že máte konzumovat organickou (bio) stravu.
Nicméně při vysokých cenách a skutečnosti, že pesticidy zasahují doslova do každé části výroby, to není vůbec jednoduché.
Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Berkeley a San Francisku však nyní dospěli k přelomovému závěru, který by měl být důvodem, proč bychom se měli jednou provždy vzdát konzumace běžných druhů ovoce a zeleniny.
Zjistili, že už po týdnu konzumace organické stravy dochází k dramatickému poklesu hladiny toxinů v těle.
Co zjistila studie
Studie se zúčastnily čtyři rodiny z různého prostředí, které po dobu šesti dní konzumovaly běžnou stravu a po dobu dalších šesti dní organickou neboli bio stravu.
Z výsledků analýzy vzorku moči před a po konzumaci bio stravy bylo zjištěno, že u všech výrazně klesla hladina pesticidů.
Pesticidy ve stravě jsou často dávány do souvislosti s celou řadou problémů, jako třeba rakovina, hormonální nerovnováha (více ZDE…) anebo nervové poruchy.
Nejvíce ohromující výstup tohoto výzkumu byl 95% pokles toxinu zvaného malathion, který se u dětí spojuje s poškozením mozku.
„Dnešní zemědělství běžně používá pesticidy. Nicméně tento systém můžeme změnit. Věda jasně dokazuje, že umíme vypěstovat dostatek potravy i bez použití pesticidů,“ řekla spoluautorka studie a vedoucí vědkyně zabývající se výzkumem organických potravin v organizaci Friends of the Earth.
„Potřebujeme se organizovat, pozvednout svůj hlas a požadovat od našich lídrů, aby vystoupili ze stínu a prosazovali podporu, výzkum a politiku za účelem vytvoření systému, ve kterém je bio strava dostupná pro každého.“
Kleinová a její kolegové se zaměřili hlavně na odhalování, nikoliv zdravotní výsledky při konzumaci bio stravy. Studie zaměřující se na zdravotní výsledky často vyžadují hodně času a zdrojů.
Věděli jste, že: domovy seniorů používají ústní sprej Virostop, který pomáhá v boji proti Covid-19? Čtěte VÍCE
Přečtěte si příběhy několika rodin, které přešly na organickou stravu, v tomto článku.
Další objevy
V poslední době však došlo hned k několika průlomovým objevům.
Nedávná francouzská studie po zahrnutí vyššího podílu organických/bio potravin do jídelníčku naměřila až 25% snížení rizika rakoviny. Další studie dala tento druh stravy do souvislosti se zlepšenou mírou plodnosti (více ZDE…).
Kromě redukce nebezpečných toxinů v těle můžeme zlepšit i zdraví planety. Organické zemědělství méně znečišťuje vodu, podporuje biodiverzitu, chrání kvalitu půdy a je dlouhodobě udržitelnější.
„Organická strava funguje. Řešení již máme. Ale i přesto mnozí lidé po celém světě stále nemají přístup k organickým potravinám anebo si je nemohou dovolit.
Je to nepřijatelné. Všichni máme právo na jídlo bez toxických pesticidů,“ dodala Kleinová.
Mezi její oblíbené tipy, jak si dovolit organickou stravu, patří omezení konzumace masa – maso je často nejnákladnější složkou nákupního seznamu.
Doporučuje také nakupování mražených výrobků, na místních farmářských trzích a během sezóny.
Závěr
Pokud dychtíte po životě s organickými produkty, nebo alespoň chcete konzumovat čistší stravu, prohlédněte si tento seznam nejvíce a nejméně kontaminovaných druhů ovoce a zeleniny.
Najdete v něm 12 nejšpinavějších a 15 poměrně čistých druhů ovoce a zeleniny. Můžete se jím řídit během svého nakupování.
A pokud vám změna stravy nestačí, můžete také přejít na bio produkty pro péči o pleť. Pro vaše zdraví, pleť a celou planetu může být přechod na organické výrobky tou správnou volbou.
Zdroj: mindbodygreen.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář