Slovo rakovina nahání strach, a proto ho nikdo nechce slyšet.
Každoročně této zákeřné nemoci podlehnou tisíce lidí pouze v České republice, a to i přesto, že podstupují standardní onkologickou léčbu.
Hlavním důvodem tohoto neutěšeného stavu je fakt, že chemoterapie a ozařování zabíjejí rakovinné i zdravé buňky bez rozdílu.
Nejednou se stává, že onkologická léčba zabije pacienta dříve, než by podlehl samotné nemoci.
Látky, které vyvolávají kaskádu smrti rakovinných buněk
Nové vědecké studie zjistily, že v česneku se nacházejí látky, které produkují v rakovinných buňkách reaktivní kyslík.
Ten aktivuje kaskádu smrti, která likviduje jednu nádorovou buňku za druhou.
Tyto látky navíc blokují mechanismy dalšího růstu a šíření nádorů v těle.
Skrytá síla česneku
Česnek se po staletí používal jak pro kulinářské, tak pro léčebné účely.
Jeho hlavní léčivé účinky spočívají v obsahu síry, která tvoří téměř 1 % z celkové hmotnosti (bez vody).
Česnek (více ZDE…) sice neobsahuje mnoho klasických nutričních látek v podobě sacharidů, tuků anebo bílkovin, ale jeho specifické složky mají léčivé účinky.
Mnohé starověké civilizace ho používaly k léčbě různých onemocnění.
Současný výzkum tyto dávné poznatky potvrzuje. Týká se to hlavně účinků při snižování rizika následujících druhů rakovin:
- tlustého střeva
- prsu
- plic
- dělohy
- kůže
Co zjistili čínští výzkumníci
Výzkumníci z Centra prevence a kontroly nemocí v čínské provincii Jiangsu tvrdí, že existuje souvislost mezi konzumací česneku a rakovinou plic.
Říkají, že česnek působí jako prevence před tímto druhem rakoviny.
Studie uvádí, že při pohmoždění česneku, který se v této formě využívá k léčbě již téměř 2 000 let, se uvolní látky odpovědné za zmíněný preventivní účinek.
Jde hlavně o sirnou sloučeninu diallyl sulfid (DADS), která je odpovědná za zpomalení růstu různých typů buněk. Experimenty ukazují, že tato látka likviduje rakovinné buňky za 24 hodin po zahájení léčby.
Kromě toho obsahuje také alicin. Ten se však častěji zmiňuje při léčbě chřipky (více ZDE…) a jiných onemocnění virového anebo bakteriálního původu.
Výzkumníci zkoumali 4 500 zdravých dospělých lidí a více než 1 400 dospělých pacientů s rakovinou plic.
Zjistili, že ti, kteří konzumovali syrový česnek alespoň dvakrát týdně, měli až o 44 % nižší riziko vzniku rakoviny plic.
Podobných výsledků dosáhli i ti, co kouřili anebo byli pravidelně vystaveni různým škodlivým výparům. U těchto osob bylo riziko rakoviny asi o 30 % nižší.
Závěr studie
Se všemi účastníky studie, tedy se zdravými i onkologickými pacienty, se dělal rozhovor ohledně jejich životního stylu, kouření a toho, kolik jedí česneku.
Podle výzkumníků jsou výsledky studie velmi povzbudivé, a proto doporučují, aby se dále zkoumaly vlastnosti česneku a to, jaký vliv mají na výskyt rakoviny.
Zdroj: healthyfoodhouse.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář